ZETApress

hírportál

Megvan a végeredmény

Kiemelkedő kreatív tizenéveseket ismertek el a 29. Tudományos és Innovációs Versenyen. A zsűri 99 benyújtott pályázat közül választott ki tíz díjazott projektet, valamint 11 témát kiemelt dicséretben részesített – tudatta Garay Tóth János, a MISZ kommunikációs igazgatója.

A verseny fővédnöke dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és dr. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter volt, a zsűrielnök pedig dr. Jakab László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar professzora. A Magyar Innovációs Szövetség a mai nap meghirdette a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt is.

Az Ericsson Magyarország Kft. által felajánlott I. Díjban Ecsedi Boglárka részesült, Visszaáramlások detektálása tanulóalgoritmus használatával – mély neurális hálók és mesterséges intelligencia a számítástechnikai képelemzésben című pályázatával. A projekt eredménye egy működő algoritmus, mely az eddigieknél 11%-kal pontosabban detektálja a veszélyes tengeri vagy óceáni visszaáramlásokat.

A VALOR HUNGARIAE Zrt. által felajánlott I. Díjban Rózsavölgyi Mátyás részesült Távirányítható Marsjáró készítése című pályázatával. Az eredeti Marsjárók mintájára készült működőképes modell a dokumentáltságával alkalmassá teszi a projektet az oktatásban történő felhasználásra, ilyen irányú érdeklődés felkeltésére.

A Magyar Innovációs Szövetség legjobb határon túli pályázónak járó ösztöndíját, illetve I. Díjat Gál Emese kapott Bronchus Protect című pályázatával. A projekt eredménye egy rendkívül felhasználóbarát, a levegő minőségét monitorizáló alkalmazás, mely segítségével online, interaktív módon elérhetőek a mért paraméterek és prevenciós javaslatok a krónikus betegséggel élők és egyéb, a szennyezett levegőre tudatosan figyelő emberek számára.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által felajánlott II. Díjat és a VALOR Hungariae Zrt. legfiatalabb díjazott pályázónak járó Junior Ösztöndíját Nagy Nimród nyerte el Fénymikroszkóp sötét-látóteres megvilágításához használható fényszűrő fejlesztése című pályázatával. A mikroszkópok objektívéhez eddig állandóan cserélgetett rekeszlapok helyett fejlesztette ki a 3D nyomtatással, műanyagból készült univerzális sötét-látóteres szűrőt, amely úgy működik, mint egy fordított fényrekesz.

II. Díjban részesült Hargitai Sára: Középpontban az elfeledett közép című pályázatával. A dolgozat legfőbb célja, hogy népszerűsítse a középiskolai szinten elfeledett, de sok érdekességet magában hordozó és tudománytörténeti szempontból is jelentős kontra-harmonikus közepet.

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. által felajánlott II. Díjban Sebők Hunor részesült Egy az agyi memóriaközpontba érkező idegpálya adta új lehetőségek a gyógyításban című pályázatával. A pályázat segítségével felfedeztek egy új, nem-kolinerg sejttípust, melynek jelentős szerepe lehet a memória működésének szabályozásában és betegségek esetén annak gyógyításában.

III. Díjban részesült Kreinicker Gábor: Járás során fellépő rendellenességet kimutató eszköz című pályázatával. A PosTracker egy olyan eszköz, mely a járásproblémák diagnosztikáját jelentősen lerövidítené, ugyanis a felhelyezése csupán pár perc, és a járáshibákat 80% pontossággal képes meghatározni.

III. Díjában részesült Halmos Zita és Viczián Anna az Ebcsont beforr, avagy csontpótlás meglepő anyagokkal című pályázattal. A fiatalok egy csontimplantátumot hoztak létre, melyet egy tojáshéjból készített hidroxiapatit szuszpenzióval vontak be, amely nem szintetikus, így jobb és gyorsabb csontosodást eredményez.

III. Díjban részesült Kántor Kristóf: H.O.R.U.S. című pályázatával. A Hallás Orientált Rekogníció Utáni Segítő egy fejen hordható eszköz, amely segítségével a vakok és gyengén-látók valós idejű visszajelzést kapnak arról, hogy milyen objektumok vannak az eszköz látóterében.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés által felajánlott III. Díjat Rendes Botond és Kis-Bogdán Kolos nyerték el BuildUp című pályázatukkal. A BuildUp egy egyedülálló térgeometria oktatórendszer virtuális valóságban, ahol a felhasználó bekerülhet a különböző térgeometriai problémák világába és interakcióba léphet velük.

A Magyar Innovációs Szövetség egyúttal meghirdette a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt is. Kreatív fiataloknak ötmillió forint jutalom és támogatás, az eredményes tanároknak és középiskoláknak tíz-tízmillió forint jutalom és támogatás jár! A 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósult meg.

Szóljon hozzá!