ZETApress

hírportál

Zseniális ifjú innovátorok

Közel száz fiatal versenyző dolgozta ki kiemelkedő természet-tudományos, illetve műszaki projektjét az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre – tudatta Garay Tóth János, a MISZ kommunikációs igazgatója.

A zsűri kiválasztotta a legjobb projekteket, a hivatalos eredményhirdetésre és a díjak átadására május 28-án csütörtökön a jelenlegi helyzet miatt online módon kerül sor. A szervezőbizottság a pályázatokat négy (orvostudomány-biológia, fizika-kémia, műszaki és informatika) szekcióba osztotta be. Ezt követően az akadémikusokból, gazdasági szakemberekből álló 25 fős bírálóbizottság kiválasztotta a legígéretesebb műszaki, illetve természettudományos projekteket. Az értékelést három fordulóban, a következő szempontok alapján végezték el:

a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása;
a kidolgozás alapossága, illetve tudományos értéke;
az írásos anyag, illetve alkotás (vagy modell) színvonala;
az elkészített eszköz működőképessége;
a projekt befejezettsége (koncepció, konklúzió), illetve hasznosíthatósága;
az eredmények ésszerű és világos értelmezése.

Dr. Jakab László, a BME professzora vezetésével a zsűri összesen három első-, három második- és négy harmadik-díjat osztott ki, 11 pedig kiemelt dicséretben, további 32 pályázat dicséretben részesült. A fiatalok munkájuk során, többek közt olyan izgalmas kérdésekre kerestek választ, hogy

lehet-e csökkenteni a tengerek, óceánok visszaáramlásának áldozatait?
hogyan lehet támogatni egészségünket a levegő monitorizálásának segítségével?
milyen hatással van ránk egy bizonyos agyi idegpálya?
hogyan lehet a tojáshéjjal emberi csontot pótolni?

A díjazott, illetve kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunkákat az Ericsson Magyarország Székházában szeptember 25-én pénteken lesznek megtekinthetők, a Kutatók Éjszakáján. A kiállításon többek között megtekinthetőek lesznek:

távirányítható Mars-járó;
egy járáshibákat kimutató eszköz;
vakokat segítő navigációs eszköz;
VR oktatórendszer.

A 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny, az innovációs és technológiai miniszter és az emberi erőforrások minisztere fővédnöksége mellett, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alap finanszírozásával valósul meg.

Szóljon hozzá!