ZETApress

hírportál

Hódvándorlás kelettől nyugatig

Mintegy 2300 kisdiák vett részt az OBI és a WWF idei hódóráin. Nagy sikerrel zárul az OBI Hungary és a WWF Magyarország idei hódóra sorozata. A január 27-én, Nyíregyházán indult és február 26-án Sopronban záruló sorozat keretében 2300 kisdiák ismerkedhetett meg Európa legnagyobb rágcsálójának életével, illetve ezen keresztül a természetvédelem fontosságával.

Az egyenként 45 perces, interaktív környezetismereti órákat 16 város 17 OBI áruházában tartották a WWF szakemberei. Az idei programsorozat sikerét nemcsak az jelzi, hogy már most jelentkeztek iskolák egy hasonló jellegű környezetismereti órán történő jövő évi részvételre, hanem az is, hogy egyes óvodák részéről is egyre gyakrabban merül fel az igény egy hasonló jellegű, játékos tanulási lehetőségre.

Minden korábbit felülmúló érdeklődés övezte a holnap Sopronban záruló országos hódóra sorozatot. A szervezők tapasztalatai újból azt igazolták, hogy a diákok különösen fogékonyak azokra a tanórákra, melyek az iskola falain kívül teszik lehetővé egy-egy téma részletes megismerését. A program 14 éve során felhalmozott tapasztalatok beépítése révén a hódórák lehetővé teszik, hogy egy valaha kihalt, de a visszatelepítésnek és az állatok vándorlásának köszönhetően mára Magyarországon újból honos emlős példája révén szerezhessenek a gyerekek gyakorlati környezetismereti és természetvédelmi tudást. A kísérőtanárok és a gyerekek visszajelzései azt igazolják, hogy az OBI áruházakban a WWF szakemberei által tartott órák minden szempontból megfelelnek a korszerű, interaktív tanulás és élményszerzés követelményeinek.

A programokon főleg 9?13 éves diákok vettek részt, ezúttal is érkeztek résztvevők értelmi fogyatékkal élőkkel foglalkozó iskolákból. Az előadás, a filmvetítés, a hódnyomokkal történő megismerkedés és a gyakori kérdezz?felelek minden résztvevő gyerek számára könnyűvé tette a tanulást. Akik pedig esetleg nem tudtak az órákon részt venni, a WWF honlapján utólag, számítógépük képernyője előtt ?vehetnek részt? egy hódórán és megnézhetik a hód-visszatelepítésekről összeállított filmet is.

Az órákon szerzett ismeretek alapján a diákok hódismereti totót tölthettek ki. A hódórákkal egy időben a WWF és az OBI versíró pályázatot is indított, amelyre az általános iskolások a hódról szóló versekkel és mondókákkal nevezhetnek. A hódtotó helyes válaszait, illetve a hódszövegeket beküldők közül a legjobbak értékes nyereményekben részesülnek. A pályázatok célja, hogy a természetvédelem kapcsán a gyerekek szabadon kibontakoztathassák fantáziájukat és alkotókedvüket.

Szóljon hozzá!