ZETApress

hírportál

Műegyetemi Világnap

Ma a Műegyetemen is a gyermekeké volt a főszerep. A Gyermekjogok Világnapjához a hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként a BME csatlakozott ? tudatta Dallos Györgyi, BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar.

Az UNICEF gyermek-nagykövete több száz egyetemi hallgató előtt olvasta fel az üzenetet arról, mit jelent, ha meghallgatják a gyerekeket, ha lefordítják a nyelvükre, hogyan is működik a felnőttek világa. A BME Q-épülete a világnap tiszteletére kék színben pompázik.

Ma ünnepli a világ, hogy az ENSZ Közgyűlése 30 évvel ezelőtt elfogadta a Gyermekjogi Egyezmény. Az UNICEF Magyarország a Gyermekjogok Világnapján az ország több pontján is eseményekkel és programokkal hívja fel a figyelmet a gyermekjogok érvényesülésének, kiemelten pedig a gyermekek véleményének fontosságára. Az ügy jelentőségét hangsúlyozva ma 16 órától a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Q-épülete is kékbe borult.

Idén a BME saját programmal is csatlakozott a hazai rendezvénysorozathoz, mert egyetemi környezetben a gyermekek tehetségének, képességeinek kibontakoztatásához, a tanuláshoz való joga különösen nagy jelentőséggel bír. A délelőtt folyamán a gyermekek rövid időre szimbolikusan átvették az egyetemi katedrát, hallatták a hangjukat. Dr. Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes: Kódolástechnika előadásának kezdetén a 11 éves Bálint az UNICEF gyermek-nagyköveteként a gyermekjogokról és azok jelentőségéről beszélt a közönségnek.

Mondandóját nemcsak a több száz műegyetemista, hanem a köztük helyet foglaló, a Burattino Gyermekotthon öt fiatal meghívottja is elmélyülten hallgatta, akik ezt követően a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban olyan innovációkkal ismerkedhettek meg, mint például a 3D nyomtatás, az önvezető járművek, vagy a rádiófrekvenciás azonosítás.

A Műegyetemen azt valljuk, hogy a gyermekeké a jövő, és a tudás megszerzésében mihamarabb partnerré kívánunk válni. 2015 óta minden nyáron Gyerekegyetemet szervezünk 8-14 éves diákok részére, amelynek célja a fiatalok tudományos érdeklődésének felkeltése és annak hosszú távú fenntartása. Hitvallásunk az, hogy a játszani szerető gyermek a tudását is játszva tudja felhasználni.

16-án szombaton a Gyerekegyetem Plusz rendezvényen a 20-ai Gyermekjogok Világnapja előzményeként Grad-Gyenge Anikó, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK) innovációs dékánhelyettese: Tiszta víz, meleg otthon, szeretet és béke ? a gyermekek jogai ma és holnap címmel tartott előadást. A műegyetemi oktató hangsúlyozta, hogy az emberi jogok területén belül különösen fontos a gyermekek védelme és e téma erős képviselete!

Szóljon hozzá!