ZETApress

hírportál

Új uszoda az Ipoly mentén

Szalagátvágás BalassagyarmatonMa délelőtt a balassagyarmati Ipolypart utca 12-14-ben ? az Ipoly szabályozás előtti medrében ? ünnepélyes átadták a Révész László Tanuszodát. A 2016. május 18-ai alapkő-letételről idekattintva olvashatunk. Akkor 9 hónapra tervezték az elkészültét, mely végül technikai és műszaki gondok miatt 40 hónapra tolódott.

A tanuszoda névadója 1950. május 23-án Béren lelkészi család 3. gyermekeként született. Az általános iskolát szülőfalujában, a középiskolát Balassagyarmaton végezte. Életének már korai szakaszában meghatározóvá vált a sport, ezért az érettségit követően a Balassagyarmati Sportegyesületnél (BSE) tevékenykedett.

1971-ben kezdte meg felsőfokú tanulmányait a budapesti Evangélikus Teológiai Akadémián, majd 1982-ben az Államigazgatási Főiskolán diplomázott. Közben, 1978-ban a TF-en segédedzői képesítést szerzett. 1982 és 1992 között a Városi Tanács sportfelügyelője, majd a Polgármesteri Hivatal sportreferense lett. 1992-től 1997-ig államigazgatási ismereteit kitűnően kamatoztatta Cserhátsurány jegyzői feladatainak ellátásával.

1997-ben a Nógrád Megyei Közigazgatási Hivatal munkatársa lett, amely munkakört 2003. április 16-ig, a vétlen autó-balesetben bekövetkezett haláláig töltötte be. Hitvallásai között első helyen állt az Ép testben ép lélek! filozófiája, életeleme volt a testedzés, a sport szeretetére való nevelés, amely személyes példaadáson keresztül hatott az őt körülvevők körében.

A magyar triatlon sokat köszönhet neki. A Magyar Triatlon Szövetség alapító elnökségi tagjaként dolgozott, egyedüli volt, akit minden alkalommal beválasztottak az elnökségbe. Később a Magyar Triatlon Szövetség Versenyrendezői Bizottságának elnöki feladatait is ellátta. Elnöke volt a Nógrád Megyei Triatlon Szövetségnek. 1990-ben alakult meg Gyarmaton a Vitalitás Sport Egyesület, melynek vezetői feladatait is ő látta el. Versenyzői közül jutott el az olimpiára az egyetlen gyarmati olimpikon: a gátfutó Kovács Dusán!

Révész László kitűnő szervezőkészségéről árulkodik, hogy az általa 1986-ban életre hívott Palóc Triatlon a mai napig jeles, nemzetközivé bővült sporteseménye és egyben idegenforgalmi vonzereje Balassagyarmatnak. Öt alkalommal választotta a Magyar Triatlon Szövetség az év versenyévé a Palóc Triatlont. Révész László egyik megálmodója, létrehozója volt a Mozdulj, Gyarmat! városi tömegsport napnak is, amelyen azóta is minden évben több száz gyermek és család vesz részt. Személyében egy kiváló szervezőkészségekkel rendelkező, hiteles és köztiszteletnek örvendő sportembert veszített el a város.

Mivel Balassagyarmat legalább 60 esztendeje álmodik fedett uszodáról, az első ilyen létesítmény méltán viseli az ő nevét, hiszen az úszósport mai népszerűségét az általa alapított és megyeszerte meghonosított triatlon sportágon keresztül lényegében neki köszönhetik az itt élők. Két felnőtt fia rég elköltözött az Ipoly parti városból és egyikük sem vett részt a megnyitón.

A Himnusz eléneklését követően Barna Regina, a Kiss Árpád Általános Iskola 8. osztályos tanulója Karinthy Frigyes: Lógok a szeren című könyvéből olvasott fel rövid részletet (felkészítő: Lelkó Ildikó tanárnő), majd a Kiss Árpád Általános Iskola 4/A osztályos tanulói Tóthné Horváth Melinda és Gálné Deme Hajnalka tanárnők vezetésével elénekelték: Legyetek jók, ha tudtok!

A gyermekek produkciói után Medvácz Lajos, a város 13 év után leköszönő polgármestere, Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője és Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, az 1992-es olimpia ezüstérmes úszója köszöntötte a meghívottakat. A Magyar Úszó Szövetség képviseletében Darnyi Tamás 1988-as szöuli kétszeres és 1992-es barcelonai szintén kétszeres olimpiai bajnok úszót is vártuk, de sajnos ő sem jött el.

Az új létesítményt Turai János kanonok, a Szentháromság nagytemplom plébánosa áldotta meg, majd a polgármester úr, a képviselő úr és az államtitkár asszony átvágta a nemzeti színű szalagot. Az ezt követő beszélgetéseken megtudtam, hogy a tanuszoda már holnaptól fogadja tesztüzemben az általános iskolás gyerekeket szervezett úszásoktatásra 08-tól 16 óráig, s a vidékieket autóbuszokkal szállítják. Az üzemeltető egyelőre a Nemzeti Sportközpontok, s csak később dől el, hogy a Város vagy a Tankerület veszi-e át tőlük. Arról sincs még döntés, hogy a nagyközönség számára mikor fogják megnyitni.

Úszóóvodások BalassagyarmatonKözben a medenceterében megtekinthettük az első gyermekfoglalkozásokat. A 6×10 méteres, 80 cm vízmélységű medencében a Központi Óvoda Cseperedő Tagóvodájának vizes bemutatón a 9 hatéves gyerek Erdélyi Éva és Sztancsik József vezetésével mutatta be vízbiztonságát és vízilabda-tudományát. A 16×25 méteres, hatsávos, 1,90 méteres vízmélységű medencében a Kiss Árpád Általános Iskola 12 tanulója gyors- és mellúszását, a tanuszoda I. úszóversenyét láthattuk. Felkészítőik: Szalai Tamás és Sztancsik József voltak.

Szabó Tünde bemutatta a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programban épült tanuszodák kabalafiguráit, a halacskák névre hallgató rózsaszín és kék plüssállatkákat. A kabalák valamennyi létesítményben kaphatók lesznek majd, elsőként a mai ünnepségen részt vevő gyerekeket ajándékozták meg velük. A minisztérium felhívására több mint 250 rajz és festmény érkezett diákoktól és óvodásoktól, a nyertes kabalát Herczegh Nóra tervezte.

Az államtitkár asszony a Svejk étterembeli állófogadáson már nem vett részt, tovább kellett utaznia. Fehér abrosz mellett a gyarmatiakkal arról beszélgettem, hogy az utóbbi hetekben mennyit fejlődött szülővárosom. Épp egy hete avatták a Bremas Hungary Kft. új gyárát a Nyugati Ipartelepen, míg július 23-án új CT-t kapott a kórház a város szélén. Az már a 408 millió forintból épült új uszodában szóba került, hogy az 1930-as években Hajós Alfréd 1896-os athéni kétszeres olimpiai úszóbajnok tervei alapján épült városi strandfürdőt is fel kéne már újítani!

Szóljon hozzá!