ZETApress

hírportál

Banki támogatás 50 diáknak

Ötven hátrányos helyzetű, jól tanuló diákot támogat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal közösen meghirdetett ösztöndíjprogram keretében ? tudatta Pethő Zsófia sajtóreferens.

Az MNB a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal közösen megvalósított ösztöndíjprogramja keretében ? az előző évek gyakorlatát folytatva – a korábbi 30 fős ösztöndíjas létszámot megnövelve az idei évtől 50, hátrányos helyzetű, kitűnő tanuló általános iskolás gyereket karol fel és támogat havi fejenként negyvenezer forintos ösztöndíjjal.

A Magyar Nemzeti Bank fontosnak tartja a tehetséggondozást, ezért a jelenlegi 30 fő mellé további 20 kitűnő tanulmányi előmenetelű diákot választott be ösztöndíjprogramba. A programba azon diákok kerülhettek be, akik az általános iskola első és második osztályát befejezték, tanulmányi átlaguk 4,5 fölött van, és családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 46 ezer forintot. A cél az, hogy segítsék tanulmányaikban ezeket a diákokat egészen az első diploma megszerzéséig. Ennek feltétele, hogy gyermekek tartsák a tanulmányi eredmény megfelelő szintjét.

A pályázati felhívásra közel 200 jelentkezés érkezett be az egész ország területéről. A 20 új ösztöndíjas az alábbi településekről került be: Alsószentmárton, Anarcs, Bácsalmás, Budapest, Encsencs, Hernádkak, Jászkisér, Kisszekeres, Magy, Magyarmecske, Mindszentgodisa, Nyírcsászári, Nyíribrony, Ricse, Siklós, Szendrőlád és Viss.

Az MNB a Szolgálaton keresztül 2008 óta folyamatosan biztosította 30, kiválóan tanuló, szociálisan hátrányos helyzetű gyermek számára a tanulmányi ösztöndíjat. Ennek összege kezdetben havonta 16 ezer forint, majd 25 ezer forint volt, 2018-tól pedig havi 35 ezer forintra emelkedett. Ezt a korábbi létszámot és ösztöndíjat emelte fel a Magyar Nemzeti Bank 50 főre és havi 40 ezer forint támogatásra 2019 januárjától. A bank így az idei évben összesen 24 millió forintot fordít erre az ösztöndíj-támogatásra.

A program támogatásával az MNB szándéka a rászoruló családok életének segítése, ezáltal elérhetővé tenni a különórákat, megkönnyíteni a beiskolázást, vagy megteremteni a lehetőséget ahhoz, hogy egy gyerek akkor is tovább tudjon tanulni, ha családja anyagi helyzete ezt nem tenné lehetővé. A Magyar Nemzeti Bank együttműködési megállapodás keretében 2004 óta támogatja a Gyermekmentő Szolgálat munkáját, illeszkedve a társadalmi felelősségvállalási stratégiájában meghatározott céljaihoz. Az NGYSZ munkájáról bővebb információ idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!