ZETApress

hírportál

Merre tolódik el a média?

A médiakutatás legújabb eredményeit mutatta be Vásárhelyi Mária szociológus tegnap délelőtt a Magyar Sajtó Házában. A tavaly nyári vizsgálaton számos kérdést tett fel a hatfős kutató csapat véletlenszerűen kiválasztott sajtómunkásoknak. A megkérdezett újságírók nagyobbik hányada a Fideszt támogatja, mondta el a csoport vezetője a sajtótájékoztatón. Nézzük meg, hogy ez jelenthet-e jobbratolódást az elkövetkező időszakban.

A kutatásba nem csak a politikai lapok, hanem egyéb kiadványok munkatársait is bevonták. Ezeknél az egyéb kiadványoknál nem számít a pártszimpátia. Egy színházi előadásról csak pártatlanul, és pártszimpátiától mentesen szabad írni, egy sporteseményt csak objektíven lehet közvetíteni, szerzője bárhogy gondolkodik is.

A baloldali lapok vannak túlsúlyban, halljuk úton-útfélen. Ha valóban így van, a jobboldali gondolkodású kultúrosok és sportosok is csak ott tudnak elhelyezkedni, hiszen oda több ember kell. Ettől még a lap szellemisége nem fog megváltozni, mint ahogy az ő pártszimpátiájuk sem.

Mindannyian emlékszünk Bayer Zsoltra, aki az Antall-kormány ellenzékeként működő Fidesz-frakció sajtósa volt. A ciklus közepén otthagyta pártját, s a Népszabadság kulturális rovatának munkatársa lett. Nagyon jó cikkeket írt. Évekkel később visszatért a Fideszbe, s jelenleg a jobboldali média markáns tagja. Szellemisége nem változott meg attól, hogy hónapokon át egy baloldali lapnál dolgozott.

A lapok szellemisége, politikai irányultsága sosem a munkatársaktól, hanem a tulajdonostól függ. Ékes példa erre a Magyar Hírlap esete, mely korábban baloldali volt. Az elmúlt évi tulajdonosváltáskor nem csak a lap szellemisége nem maradt meg, hanem a munkatársak sem. Búcsút mondtak sokuknak, s helyüket a jobboldali gondolkodásúak foglalták el. A baloldali lapok sem fognak attól jobboldalivá válni, ha számos Fidesz-szimpatizáns írása jelenik meg egyéb rovataikban.

Szóljon hozzá!