Bejgli Fatörzzsel
A Magyar Cukrász Ipartestület idén először hirdette meg Karácsonyi Fatörzs tematikájú versenyét a Debic márka támogatásával. A versenyre kizárólag cukrászdák, kávéházak, éttermek, szállodák, kézműves pékségek nevezhettek – tudtuk meg ma 16 órától a Zila Kávéház – Krisztina Cukrászdában. DSC-fotóink Egressy Rita felvételei.
Az első magyarországi Karácsonyi fatörzs (Büche de Noël) versenyben a tekercs, henger vagy téglatest formájú torták dekorációjának a karácsonyi tematikához illeszkedőnek kellett lennie. Az idén debütáló verseny egy kifejezetten kreatív és szezonális megmérettetés volt, mely által a fogyasztók is jobban megismerhetik ezt a kiváló minőségű és hazánkban is egyre népszerűbb ünnepi süteményt.
Az idén debütáló verseny nagy érdeklődést váltott ki a szakmai körökben, a versenyre 38 termékkel neveztek a versenyzők. A hagyományos karácsonyi mézes, narancsos, gesztenyés, mogyorós ízek mellett igazán meglepő és üdítő ízkombinációkkal készültek a nevezők, a magyar gyümölcsök – málna, meggy, feketeribizli, körte, sárgabarack, szeder – mellett yuzu és kumquvat is előfordult a tortákban. Több termék meghatározó íze a kávé volt, akár gyümölccsel, csokoládéval, vagy valamilyen likőrrel kombinálva. A klasszikus karácsonyi fűszereken túl – fahéj, szegfűszeg, citrom- és narancshéj – bátran használtak a versenyzők gyömbért, tonkababot és timur borsot is.
Neves szakemberekből álló zsűri értékelte a versenymunkákat. Tagjai voltak:
Béres Anett, a Borkonyha és a Textúra éttermek cukrászséfje
Balogh László cukrászmester, a gyulai Kézműves és 100 éves cukrászdák tulajdonosa
Ipacs Balázs, a DEBIC cukrászati tanácsadója
Jakabfi Dávid kreatív cukrász, a JD Desszertműhely tulajdonosa
Segal Viktor chef, gasztronómiai tanácsadó
A versenyeredmények:
Aranyérmes: Arany csábítás – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
Ezüstérmes: Varázslatos Karácsony – Varda Izabella és Novák Ádám – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
Bronzérmes: Vérnarancs, kávé, mogyoró – Törő Anett – Hotel Essence*****, Pogány
Az aranyérmes termék, az Arany csábítás, mandulalisztes kakaós felverten, narancsos ropogós réteggel, karamellizált csokoládé- és narancsos tejcsokoládé mousse-szal készült különlegesség.
Az ezüstérmes termék, a Varázslatos Karácsony, mandulalisztes piskótával, mandulás csokoládés ropogós réteggel, fűszeres vilmoskörte zselével és tejcsokoládé mousse-szal készült fatörzs torta.
A bronzérmes termék, a Vérnarancs, kávé, mogyoró, nevében is hordozza ízeit, mogyorós joconde felverten, törökmogyorós mandulás kávépralinéval, mogyorós kávés ropogóssal, vérnarancs zselével és cremeaux-vel, kávés fehércsokoládé namelaka-val és narancsos fehércsokoládé mousse-szal készült fatörzs torta.
Az 1. helyezett nettó 150 ezer forint, a 2. helyezett nettó százezer forint, a 3. helyezett nettó 75 ezer forintértékben nyert Debic vásárlási utalványt. Továbbá az 1-3. helyezett részvételi lehetőséget nyert a következő Debic Masterclassra!
Sütőtökvarázs, Diós és Mákos
A Magyar Cukrász Ipartestület az idén 6. alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. Az Ipartestület már jól ismert, népszerű versenyei, mint az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek sikerét követve az Év Bejglije megmérettetés arra fókuszál, hogy kiemelje a minőségi alapanyagokból készülő ünnepi süteményeket, és közelebb hozza a fogyasztókhoz a kézműves bejgli valódi értékeit. Fotóink a Magyar Cukrász Ipartestület felvételei.
A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben védett termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett. Hagyományos diós, Hagyományos mákos és Ínyenc kategóriában lehetett nevezni a versenyre. Az Ínyenc kategóriában különleges vagy vegyes töltelékű bejglikkel lehetett nevezni, de fontos szempont volt itt is, hogy a jelleget meghatározó alapanyagok szerepeljenek az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a gesztenye, a dió, a mák, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, különféle olajos magvak, tej és tejtermékek.
Kategóriánként 3-3 fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén rekordszámú, összesen 59 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé műkedvelő zsűritagok is csatlakoztak. Zsűritagok voltak:
Babik Edit főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
Pass Szilvia cukrászmester, Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár
Sulyánné Benkó Katalin cukrászmester, Sulyán Cukrászdák, Gödöllő, Veresegyház
Andrész Zoltán cukrászmester, Andrész Cukrászda, Biatorbágy
Geleta Balázs cukrászmester, Geleta Cukrászda, Balatonlelle
Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető
Karl Zsolt cukrászmester, Karl Cukrászda, Dunaharaszti
Knezsik István elnök, Autós Nagykoalíció
Pintér Zsolt cukrászmester, Kokó Cukrászda, Veszprém
Az Ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek. Az olajos magvak közül a pekándió még mindig sláger, emellett a különböző fűszerekkel ízesített mogyorós töltelékek voltak a legkedveltebbek a versenyzők között. A gyümölcsök közül az alma, körte, málna, eper, meggy, sárgabarack, füge, narancs és a mandarin képviseltették magukat. Idén újdonság volt az ízesítők között a rózsavíz, az Earl Grey tea, a fenyőrügy szörp, a whisky és a gin. Íme a versenyeredmények:
Hagyományos diós kategóriában:
Aranyérmes, az Év Diós Bejglije-díj nyertese: Jókai Zsuzsanna – Prim Cukrászda & Café, Szekszárd
Ezüstérmes: Balogh László – Kézműves Cukrászda, Gyula
Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest
Hagyományos mákos kategóriában:
Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije-díj nyertese: Márkus Beáta – Bejó Cukrászda, Békéscsaba
Ezüstérmes: Novák Ádám – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
Bronzérmes: Végh József – Krém Cukrászda, Székesfehérvár
Ínyenc kategóriában:
Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije-díj nyertese: Sütőtökvarázs – Kimberger Lili Ági – Mák Kézműves Cukrázsda, Piliscsaba
Ezüstérmes: Csodalámpás bejgli – Szikszai Krisztián – Ildikó Cukrászda, Szarvas
Bronzérmes: Mokka dió – Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest
A több kategóriában is dobogós helyezést és ezzel a legmagasabb össz-pontszámot elérő versenyzőnek járó Év Bejglije Kézműves Nívódíj nyertese: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest.
Az Év Ínyenc Bejglije: a Sütőtökvarázs darált pirított tökmaggal, gyömbérrel, narancshéjjal és fahéjjal ízesített sütőtök töltelékkel készült bejgli különlegesség. Az Év Bejglije verseny kiemelt támogatója: a NISSAN.
















































