Gundel-díj a Gundelben
A Gundel Károly-díj idei 3 nyertesét ismertük meg délelőtt az óbudai Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, ahol Egressy Rita fényképezett. A díjátadásra egy hónap múlva kerül sor a Gundel Étteremben.
Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly-díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.
A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman. Az Ipartestület a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly szeptember 23-ai szülinapja környékén jelenti be a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete kiemelkedő jelentőségűnek tekinti, hogy a hazai gasztronómiai díjak közül egyedüliként a Gundel-díj adományozása alapszik széleskörű szakmai együttműködésen. 13 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai, a Gundel Étterem, valamint a Gundel-család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján az adott évi díjazottak személyéről. A szakmai szervezetek és intézmények konszenzusa alapján az idei díjazottak: Gottwald Sándor, Ruprecht László és Semsei Rudolf.
Gottwald Sándor
Igazi vendéglős, több mint 60 éve tevékenykedik a vendéglátásban. A tatai Hotel Gottwald Wellness Szálloda és Étterem alapítója, tulajdonosa az 1992-es nyitás óta. Jelenleg a szállodán kívül éttermek, konferencia termek, uszoda, díszkert és borpince is működik és további fejlesztéseket terveznek. 2013 óta egy farmot is működtetnek, ahol állatokat nevelnek, valamint gyümölcsöt és zöldséget termelnek, hogy a vendégeket minél jobb minőségű alapanyagokkal tudják ellátni. 2016-ban Tata belvárosában kávéházat és cukrászdát nyitott, mely szintén a családja nevét viseli. 2018-ban Dunaszentmiklóson megalapították a Gottwald borászatot, melynek termékeit elsősorban a saját vállalkozásaikban értékesítik. Számos szakácsot, felszolgálót képezett ki pályája során, az Esztergomi Vendéglátóipari Szakiskola vizsgabizottságának rendszeres tagja. Szakmaszeretetével, tudásával példaképül szolgálhat a felnövekvő generációk és pályatársak számára. Munkáját az egész család segíti, felesége a cukrászdájukat vezeti, Zoltán a hotelt, Szilárd az ületi részt és a borászatot.
Díjai, elismerései: Év vendéglőse (2006), Európai Bor és Gasztronómiai Egyesületek Szövetsége (CEUO) díj (2012), Tata Város Zsigmond Király-díj (2013), Komárom-Esztergom megye vállalkozója díj (2018), Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetése (2024). Tagja az MVI-nek, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének, helyi kamarának és a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének.
Ruprecht László
Több mint 35 év hazai és nemzetközi tapasztalattal rendelkezik a gasztronómia, turizmus, agroturizmus területén. Neves szállodákban és éttermekben dolgozott és vezetett konyhákat. 25 évesen már a Kastélyhotel Sasvár konyhafőnöki posztját is betöltötte. Tanult Franciaországban és Németországban, mesterkurzuson vett részt Párizsban, és megszerezte az École Lenotre francia iskola akadémiai Chef diplomáját. Számos nemzetközi és magyar versenyen ért el kiváló eredményeket; arany, ezüst, bronz helyezéseket. 2005-ben a magyar nemzeti szakácsválogatott csapatkapitánya, 2011-ben pedig az EU-elnökség gasztronómiai tanácsadója volt. Hazáját számos országban képviselte gasztronómiai rendezvényeken Londontól Párizson át Japánig.
Több szervezetben és programban is aktívan dolgozik a vidéki gasztronómia és az agrárium szereplőinek, kapcsolatrendszerének újraépítésében. 2010 óta tanácsadóként éttermi és szállodai koncepciókat, bor-gasztronómiai projekteket fejleszt és hazai, valamint erdélyi, vajdasági, felvidéki gasztro-programokat szervez. Kiemelten támogatja a hazai, vidéki alapanyagokat és termelőket. Munkái közé tartozik a Kárpát Kemence (2023) című könyv, amely a gasztronómia segítségével mutatja be a történelmi korszakokat. 2012 óta a Stílusos Vidéki Éttermiség elnöke, a Pannon Gasztronómiai Akadémia alapító tagja (2016), a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány alapító kurátora (2017). 2019-ben Pro Turismo-díjat, 2023-ban Magyar Érdemkereszt Ezüst Fokozatát vette át munkája elismeréseként.
Semsei Rudolf
Alapítója és vezetője a Semsei Gastronomy cégcsoportnak, amely 2024-ben egyesítette a 2003-ban alakult Budapest Party Service catering-szolgáltatót, a közkedvelt VakVarjú étteremcsaládot, a Dobay cukrászdákat, valamint önkiszolgáló éttermeiket. A Semsei Gastronomy és a Stifler Csoport közösen nemrégiben megnyitotta a Paprika House nevű élménykomplexumot, ahol a tradicionális kultúra, a kortárs gasztronómia és a szórakozás kéz a kézben járnak. A közel 500 főt foglalkoztató cégcsoport évi 700 rendezvényével a hazai rendezvény és éttermigasztronómia piacvezetője. Éttermi mester, az MVI alelnöke, a MaReSz Gasztronómiai tagozatának vezetője, az MSZÉSZ elnöki tanácsadója, a VakVarjú GasztroAkadémia megalapítója.
2024-ben saját alapítványt hozott létre; a Semsei Gastronomy Alapítvány fő célja, hogy oktatási és képzési lehetőségeket, karriertanácsadást biztosítson hátrányos helyzetű, tehetséges gyermekek és fiatalok számára. Különös figyelmet fordít a fenntarthatóságra és a magyar kistermelőkkel való együttműködésre. Ezért jött létre 2024-ben a VarjúGazda Éléskamrája Program. Emellett a Budapest Party Service a Magyar Élelmiszerbank partnereként 2023 tavaszától rendezvényein már több mint ötvenezer adag meleg ételt mentett meg és juttatott el a leginkább rászorulókhoz. Főbb elismerései: Év Menedzsere a Társadalomért Különdíjasa (2025), A Magyar Élelmiszerbank Egyesület első, hivatalos nagykövete (2024), Pro Gastronomia-díj (2020), Év Vendéglőse-díj (2016), MaReSz díj (2014).
Díjátadás
A kitüntetés átadására ünnepélyes keretek között 2025. október 19-én vasárnap 12 órakor kerül sor az MVI által szervezett Gálaebéden, a szakma számos meghatározó alakja, valamint a sajtó részvételével Budapesten, a Gundel Étteremben: Budapest VI. Gundel Károly út 4-ben. A gálaebéd házigazdája: Gundel Takács Gábor, szakmai mentora Bíró Lajos, sommelier: Fabók Mihály lesz. A belépőjegy 55 ezer forint, jegyigénylés a galaebed@gmail.com emailcímen vagy a 06-20-523-9934 mobilszámon. Íme a menü-sor, melyet a 2024-es győztesek, Bicsár Attila és Kovács Lázár állítottak össze:
Üdvözlő italok
Tokaji Prestige Reserve Extra Brut 2021 – Chateau Dereszla
Törley Chardonnay Brut
Amuse bouche és Előételek
Rétegezett kacsamáj, füstölt pisztráng, zöldalma
Tésztában sült vadpástétom, pisztácia, gyümölcs chutney
Bicsár Attila – Sauska Éttermek
Nyúlpástétom, makói fehérhagyma lekvárral
Briós, rozskenyér, kalács
Libatepertő jégen szelídített lilahagymával
Vegán padlizsánkrém
Kápia paprikakrém friss kemencés lepényekkel
Wolf András és Vérten Róbert – Gundel Étterem, Budapest
Sonka kóstoló 32 hónapos mangalica sonkából, vendégek előtt szeletelve, kovászos kenyér, savanyított zöldségek
Kovács-Siklósi Lázár (Lázár Chef)
Borkóstolók az Illés, a Vylyan és a Kiss István Családi Pincészet jóvoltából
Leves: Fácán erőleves maceszgombóccal
Wolf András és Vérten Róbert – Gundel Étterem, Budapest
Pannonhalmi furmint 2023 – Tóthbor Birtok
Főétel:
Borjúszűz Kedvessy módra roston sült libamájjal, gombával, tejfölös-kapros-paprikás mártással, vajas galuskával
Wolf András és Vérten Róbert – Gundel Étterem, Budapest
Szekszárdi St. László Bikavér 2021 – Vesztergombi Pincészet
Desszert: Klasszikus Gundel-palacsinta
Wolf András és Vérten Róbert – Gundel Étterem, Budapest
Tokaji Édes Szamorodni 2023 – Kvaszinger Borászat
Díjátadó koccintáshoz: Tokaji Rosé Brut – Sauska Pincészet
Petit fours
Esterházy bonbon
Dobos torta bonbon barack pálinkás kultúrára
Rigó Jancsi
Mák Charlotte macaron
Jakabfi Dávid – JD Cukrászda
Sajtválogatás a Bezsó Tanya és A Sajtos sajtjaiból
































