ZETApress

hírportál

Három hét múlva bokszolnak

AIBA ifi vb sajtótájékoztatóAz előkészületek megfelelő ütemben zajlanak az augusztus végén sorra kerülő ifjúsági férfi és női ökölvívó-világbajnokságra, melyen több mint 80 ország bokszolói lépnek ringbe a Duna Arénában ? tudtuk meg a MÖSZ tegnapi helyszíni sajtótájékoztatóján. A nevezések alapján 82 ország 447 sportolója indul, köztük 18 magyar bokszoló.

Erdei Zsolt, a MÖSZ elnöke elmondta, hogy a nemzetközi szövetség (AIBA) küldöttsége múlt héten Budapesten tartott szemlét, s a tagok elégedettek voltak a munkálatok állását illetően. Az elnök ugyanakkor megjegyezte, van még teendő bőven, de garantálható, hogy nagyszerű világbajnokságot rendeznek! ? Sikeres szervezéssel és jó eredményekkel a zsebünkben előbbre léphetünk a sportág nemzetközi ranglistáján ? mondta Madár, aki érmet, sőt érmeket remél a hazai csapattól, melyben szerinte a 49 kg-os ifjúsági Európa-bajnok Bernáth Attilának a legjobbak az esélyei. Az elnök úgy véli, akár az arany sem elképzelhetetlen, amihez viszont szerencse is kell.

A vb-n részt vevő magyar válogatott nők: Vitál Dominika (48 kg), Lakotár Hanna (51 kg), Kondákor Emília (54 kg), Matesz Viktória (57 kg), Hámori Luca (60 kg), Villás Vera (64 kg), Ambrus Viktória (69 kg), Petrovics Gabriella (75 kg), Szinta Major Barbara (81 kg). Férfiak: Bernáth Attila (49 kg), Borsos Tamás (52 kg), Ángyán József (56 kg), Orbán Adrián (60 kg), Danyi Dániel (64 kg), Barbosu Tibor (69 kg), Kóczián Dávid (75 kg), Egervári Richárd (81 kg), Fehér Koppány (+91 kg).

A sajtótájékoztatón Bajkai István országgyűlési képviselő, a vb fővédnöke hangsúlyozta, hogy a magyar sportnemzet, s az elmúlt évek kiemelkedő nemzetközi sportrendezvényei sorába nagyszerűen illeszkedik az ifjúsági boksz-világbajnokság. Megvannak már a vb a kabalafigurái is Bingó és Ringó személyében.

Molnár Péter, a MÖSZ menedzserigazgatója az AIBA háromtagú delegációjának múlt heti látogatásáról elmondta, hogy a magyar szervezők kaptak instrukciókat a küldöttségtől, s ezek megvalósítását augusztus közepén, a következő szemléjük alkalmával ellenőrzik. A legfontosabb területeknek a szállást, a logisztikát, a versenyhelyszíneket, a humán erőforrás allokációját és a cateringet nevezte meg.

Balogh Sándor, a BP 2017 Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója, a Szervezőbizottság elnöke rámutatott: egy multifunkcionális sportcsarnok, mint amilyen a Duna Aréna, eredetileg a vizes sportágak kiszolgálására épült, de el kellett gondolkodni azon, hogyan lehetne más sportágak céljaira átalakítani. Így jött a medence befedésének gondolata a ringek felállításához. Hangsúlyozta, hogy az 5300 nézőt befogadó aréna kiváló hátteret biztosít.

2 hozzászólás

  1. Ma délután megkezdődött az ifjúsági korú ökölvívók budapesti világbajnoksága, amelyen a magyar színeket 9-9 fiú és lány képviseli. A 10-10 súlycsoportban zajló küzdelmek végén nemcsak érmeket kapnak a legjobbak, hanem véglegessé válik az is, kik vehetnek részt az októberi ifjúsági olimpián Buenos Airesben. A 17-18 évesek csúcseseményén Duna Aréna lefedett úszómedencéjére épített két ringben 11 napon át a hivatalos adatok szerint 65 ország 359 bokszolója lép a kötelek közé.

  2. Orbán Adrián 17 éves kecskeméti versenyző ezüstérmet szerzett a Duna Arénában zajló ifjúsági ökölvívó-világbajnokság mai zárónapján a 60 kg-s súlycsoportban. A magyar csapat egy-egy ezüst- és bronzéremmel zárta a vb-t. A válogatott másik dobogósa Villás Veronika lett, a Vasas 18 éves versenyzőnője a 3. helyen végzett a 64 kg-s súlycsoportban.