ZETApress

hírportál

200 kilométer 86 évesen

Urbán és Novák az aradi célbanAz 1931. december 5-ei születésű Novák Ferenc Budapestről került debreceni nevelőszüleihez. 13 éves korában veszítette el jobb karját egy vonatbaleset következtében. Ennek ellenére sem mondott le gyermekkori álmairól, kerékpárversenyző lett! ? tudtuk meg Kiss Erzsébettől.

Számos sikert aratott, 42 évig volt postás kézbesítő, ez alatt 500 ezer kilométer gyűjtött össze. Négy földrész 50 országában gyarapította tovább kilométereit, és ezzel a teljesítménnyel háromszor került be a Guinness-rekordok könyvébe. 87. évében sem hiányzott idén a 21. Békéscsaba?Arad?Békéscsaba Szupermaratonról.

? Egész éves programom csúcspontjának tartom a sporttársakkal történő újabb találkozást. Felemelő érzés részese lenni az évről-évre növekvő létszámú több száz kerékpárosnak, futónak, görkorcsolyázónak. A start után saját ütememben haladok, általában mellé szegődök egy-egy futónak. Velük beszélgetve jobban telik az idő, segítjük egymást. Ebben az évben is sikerült a megadott szint időn belül beérnem ? mind az aradi mind pedig a békéscsabai ? célba, ahol nagy ovációval fogadtak. Ezen túl már nem kell aggódnom, ki kapja a legidősebb résztvevő különdíját és ezt még három évig szeretném elnyerni, ugyanis 90 éves koromig szándékozom elindulni az emléktúrán! ? jelentette ki határozottan Novák Ferenc. A biciklikirály 2013. január 13-ai sajtóházi bemutatásáról idekattintva olvashatunk.

200 kilométer 51 éves kezdőként

Urbán Mihály 51 évesen első alkalommal rugaszkodott neki a hosszú távú megmérettetésnek. A nyeregbe pattanás indokai között szülei korai elvesztésének története állt, mivel mindketten 50 éves koruk tájékán rákban hunytak el. Fiuk nem akart szerettei sorsára jutni, ezért utána nézett, mit lehetne tenni ennek érdekében. A legszimpatikusabb ajánlás az volt számára, hogy a kerékpározás sokat javíthat az immunrendszer erősítésében. Az elszánt férfit nem riasztották el elhatározásától a csúfolódók, elkezdte az edzéseket.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=WQayDpqqTWE[/youtube]

Különösebben nem készült a kétnapos rendezvényre, de azért egyszer letekert 137 kilométert lecsekkolni: bírni fogja-e egyáltalán a megterhelést? Gyulai indulásakor meglátott az úton hasonló szándékú hölgykoszorút, csatlakozott hozzájuk és így már közösen vágtak neki elképzelése megvalósításához. A sors úgy hozta, hogy Novák Ferenc lett a szobatársa, akitől további bátorítást kapott céljai megvalósításához. ? Igazából el sem fáradtam nagyon. Fantasztikus volt számomra a rendezés légköre, ami további inspirációt ad terveimhez! ? nyilatkozta a verseny végén a sportoló, aki Kiss Erzsébet felvételén Novák Ferenccel áll az aradi célban.

1 hozzászólás

  1. Gratulálok! További sok sikert és hosszú boldog életet kívánok szeretettel! Nagyon szuper!