ZETApress

hírportál

Sportsikereink a múzeumban

Múzeumi csoportképAz elmúlt nyolc év eredményeit összegzi a Magyarország jobban teljesít ? Hajrá, magyarok! című kiadvány, amely bemutatja a 2010. és 2018. közötti eredményeinket a sport és a sportpolitika területén ? tudtuk meg délben a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban. A kiadvány idekattintva elolvasható.

Nyitrai Zsolt kiadásért és szerkesztésért felelős miniszterelnöki megbízott a mai bemutatón emlékeztetett: a kormány három célt tűzött ki a sportban: a fiatalok napi szinten sportoljanak, Magyarország minél több nagy presztízsű sportesemény házigazdája legyen és a sportoláshoz megfelelő, modern infrastruktúra álljon rendelkezésre! Felméréseik alapján minden sportra fordított egy forint két forint megtakarítást eredményez az egészségügyben. A Hajrá, magyarok! bemutatja az elmúlt nyolc év közösen elért eredményeit, s egyben köszönet a versenyzőknek, edzőknek, pedagógusoknak, szurkolóknak és sport-újságíróknak az elvégzett munkáért. Kérdésemre hozzátette, hogy a százezer példányban megjelenő 36 oldalas kiadvány a Nemzeti Sport mellékleteként is elérhetővé válik.

Hajrá, magyarokSzabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára hangsúlyozta: a kormány felismerte, hogy a sport az élet minden szegmensére kihat, s ezért nemzetstratégiai ágazatként kezeli ezt a területet. A 2010 óta elért eredmények közül példaként említette a versenyengedéllyel rendelkezők számának ugrásszerű növekedését (2010-ben 242 ezer, 2017-ben több mint 500 ezer), a támogatott sportesemények számát (2010-ben 35, 2017-ben 113) és az infrastruktúra fejlődését. A versenyengedéllyel rendelkezők több mint fele utánpótlás korú, s a mindennapos testnevelés bevezetésével ma már 1,2 millió gyerek mozog legalább napi 45 percet. Emlékeztetett a tavalyi év nagy hazai sporteseményeire: az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra, a vizes világbajnokságra és a judo vb-re. Magyarország igazi sportnemzet, s a sport közös nemzeti ügyünk ? mondta.

Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a Miniszterelnöki Kabinetiroda szakértője számára megható a bemutató helyszíne, mely tele van emlékekkel. Szerinte ez a kiadvány is ezen relikviák közé fog tartozni, mert az általa bemutatott időszak történelmi a magyar sportban, miután ennyi sportfejlesztés korábban soha nem volt még az ország történetében. Bejelentette továbbá, hogy februártól március közepéig országjárásra mennek Szabó Tündével és Sárfalvi Péter helyettes államtitkárral. Minden megyei jogú városba elmennek, hogy a lehető legtöbb helyre eljusson a Hajrá, magyarok! és hogy folytassák a párbeszédet a sport-szakemberekkel, a pedagógusokkal, a versenyzőkkel. Rengeteg dolog van még, amit szeretnének megvalósítani a gyerekek rendszeres sportolása, a létesítmények és a versenyrendezés területén ? tette hozzá.

1 hozzászólás

  1. Ezt most azzal is ki lehet majd egészíteni, hogy Magyarország Davis Kupa csapata a világ csoportban először páros mérkőzést nyert!!! A Balázs Attila – Fucsovics Márton páros érte el ezt kiváló magyar sportsikert!!! Hajrá magyarok a holnapi folytatásban!!!