ZETApress

hírportál

Többen megvédték elsőségüket

Baji Balázs a trófeávalA férfiaknál Baji Balázst, a nőknél Hosszú Katinkát választottuk a 2017-es év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) által kiírt szavazáson. A 60. alkalommal kiírt szavazás díjait tegnap este a Nemzeti Színházban rendezett M4 Sport ? Az év sportolója gálán adták át.

Baji tavaly a londoni világbajnokságon bronzérmes volt 110 méteres gátfutásban, ezzel az első magyar atléta lett, aki szabadtéri futószámban dobogóra állhatott a vb-n, illetve győzni tudott az Universiadén. Baji gratulált a többi győztesnek, valamint a férfi kategória másik két dobogósának, a vívó Szatmári Andrásnak és a rövid-pályás gyors-korcsolyázó Liu Shaolin Sándornak is. ? Mindnyájan óriási sportemberek, ez egy óriási elismerés számomra ? emelte ki.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú tavaly a budapesti vb-n két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, a koppenhágai rövid-pályás Európa-bajnokságon pedig mind a hat számot megnyerte, amelyben indult. Hosszú hatodszor bizonyult a legjobbnak, ezzel megközelített a csúcstartó, hétszeres győztes Egerszegi Krisztinát. Hosszú Katinka a kilencszeres Grand Slam-torna győztes teniszezőtől, Szeles Mónikától vehette át az elismerést. ? Nagy megtiszteltetés Szeles Mónika kezét megrázni ? emelte ki Hosszú, aki Szöllősi Györgytől, az MSÚSZ elnökétől az Európai Sportújságírók Szövetségének a kontinens legjobb női sportolónőjének járó díját is átvehette. ? A világbajnokság itthon életem legszebb pillanata, a pályafutásom csúcsa volt, soha nem fogom elfelejteni ? mondta.

Az edzők és szövetségi kapitányok összevont kategóriájában Shane Tusup, Katinka edzője győzött, aki magyarul elmondott beszédében elnézést kért azoktól, akik kiálltak mellette, mert ? mint mondta ? sokakat megbántott a viselkedésével. Leszögezte: elfáradt, kimerült és sokat hibázott. ? A sok munka közben nem vettem észre, hogy példaképpé kellene válnom, hogy ami korábban belefért, ma már nem fér bele ? fogalmazott. Feleségének, Hosszú Katinkának megköszönte, hogy akkor is bízott benne, amikor senki más. ? A világbajnokság nagyobb csoda volt, mint az olimpia, de eljutni is nehezebb volt addig. Köszönöm azoknak, akik szerint negyedszer is megérdemlem ezt a díjat, gondolom, inkább szakmai érvek szóltak mellettem, mint a szimpátia. Idén azon fogok dolgozni, hogy ez megváltozzon. Köszönöm, Magyarország! ? fejezte be magyarul felolvasott sorait.

Vendégek a gálánAz év legjobbja a hagyományos csapatsportokban a női kézilabda Bajnokok Ligája-győztes és magyar bajnok Győri Audi ETO KC lett, a díjat Szabó Tünde sportért felelős államtitkár adta át. Az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában a Balázs Attila, Fucsovics Márton, Piros Zsombor, Gödry Levente, Borsos Gábor összetételű Davis Kupa tenisz-válogatott kapta a legtöbb voksot, mivel 1996 után visszakerült a világcsoportba, a legjobb 16 együttes közé. A díjat Köves Gábor szövetségi kapitány vette át.

Az év férfi labdarúgójának Nikolics Nemanját választották, aki az észak-amerikai profiliga (MLS) alapszakaszában gólkirály lett a Chicago Fire színeiben. A díjat a négyszeres olimpiai bajnok tornásztól, az erdélyi születésű Szabó Katalintól kapta meg. ? Nagy megtiszteltetés ennyi példakép és nagy bajnok mellett ünnepelni. Tavaly az ismeretlenbe vágtam bele, és örülök annak, hogy Amerikában is megálltam a helyem. Idén sem lesz másként, cél a gólkirályi cím és az eredményes játék a magyar válogatottban ? szögezte le Nikolics. Az év női labdarúgója Jakabfi Zsanett, a VfL Wolfsburg és a válogatott támadója lett, de klubkötelezettségei miatt Markó Edina szövetségi kapitány vette át helyette a díjat.

Az év góljára a szurkolók még a gála idején is szavazhattak. A legtöbben Joseph Paintsilnak, a Ferencváros 19 éves ghánai labdarúgójának találatát látták a legszebbnek, amelyet a Videotonnak lőtt. A fiatal idegenlégiós még a téli pihenőjét tölti, ezért Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója vette át az elismerést. A Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíját Mészöly Kálmán korábbi kiváló labdarúgó, edző, szövetségi kapitány kapta. ? Sokszor játszottam sok ember előtt, nagy stadionokban, de ilyen fogadtatásban, ilyen tapsviharban még az utolsó mérkőzésemen sem volt részem ? fogalmazott könnyeivel küszködve a Szőke Szikla, akit neje és Géza fiuk kísért fel a színpadra. Hozzátette, hogy szeretné megélni a magyar válogatott kijutását a világbajnokságra.

A Magyar Olimpiai Bizottság és az MSÚSZ életműdíját Balczó András háromszoros olimpiai bajnok öttusázónak, a Nemzet Sportolójának adták át, akit a közönség felállva, vastapssal köszöntött. ? Megérkezés volt számomra ez a csodálatos fogadtatás. A lelkünk az, amit ápolni kell. Hogy tudják a sportolók, a lényeg ez a három szó: erőnek, szeretetnek és józanságnak lelkét kaptátok ? fogalmazott Balczó.

A fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzők közül a kerekesszékes vívókat felkészítő Beliczay Sándor kapta az elismerést Schmitt Páltól. Beszédében hangsúlyozta, hogy a díjat a 49 éves korában december 30-án elhunyt Szalay Gyöngyi hétszeres világbajnok, olimpiai bronzérmes párbajtőrvívó emlékének ajánlja. Az év fogyatékos csapata a női kerekesszékes vívó-válogatott lett, amelynek egyik tagja, Krajnyák Zsuzsanna nyert a nőknél. Mindkét kategóriában címvédés történt. Az év fogyatékos férfi sportolója Osváth Richárd kerekesszékes vívó lett.

Sportújságírók a gálánA győztesek a ZEMA Porcelánmanufaktúra által kifejezetten erre az alkalomra tervezett és készített, 21 karátos arannyal díszített díjat vehették át. ? A sport nevelés, a sport közösség, a sport nemzeti öntudat, a sport egészség és kultúra. Sőt, nekünk, magyaroknak még annál is egy kicsit több ? fogalmazott Szöllősi György. Kiemelte, az elmúlt 60 esztendőben Az év sportolója szavazáson díjazottak értékálló, megsüvegelendő teljesítményük révén még ma is megbecsülésnek örvendenek.

Mint egy hete megírtuk, sportújságíróként a tízes listákból erősorrendben három névre kellett szavaznunk, s az első helyért 3, a másodikért 2, a harmadikért pedig 1 pont járt. Tegnap este csak a győzteseket hívták fel a Nemzeti színpadára, de a dobogósokat is meghívták a gálára. Távozáskor mindannyian megkaptuk a december elsején bemutatott Sport 2017 című 548 oldalas kötetet. A kategóriák végeredménye:

Az év fogyatékos férfi sportolója: 1. Osváth Richárd kerekesszékes vívó 611, 2. Boronkay Péter triatlonos 532, 3. Velkey Ádám szervátültetett atléta 347 pont. Az év fogyatékos női sportolója: 1. Krajnyák Zsuzsanna kerekesszékes vívó 718, 2. Biacsi Bernadett atléta 547, 3. Pap Bianka úszó 450 pont. Az év fogyatékos csapata: 1. Női kerekesszékes vívó-válogatott 622, 2. Férfi 4×100-as szervátültetett atlétaváltó 521, 3. Padlóhoki-válogatott speciális 291 pont. Az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője: 1. Beliczay Sándor kerekesszékes vívás, Osváth Richárd, Hajmási Éva 583, 2. Feczer Viktor kerekesszékes vívás, Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi 390, 3. Csamangó Attila, Győrfi Tamás kajak-kenu, Suba Róbert 268 pont.

Az év férfi labdarúgója: 1. Nikolics Nemanja Chicago Fire 942, 2. Gulácsi Péter RB Leipzig 652, 3. Davide Lanzafame Budapest Honvéd 260 pont. Az év női labdarúgója: 1. Jakabfi Zsanett Wolfsburg 999, 2. Csiszár Henrietta Leverkusen 407, 3. Vágó Fanny Sankt Pölten 364 pont. Az év gólja a szurkolók szavazatai alapján: 1. Joseph Paintsil Ferencváros találata a Videoton ellen az NB I-ben ? 9749, 2. Csoszánszki Dávid Gyöngyös gólja a Siófok ellen a strandlabdarúgás bajnoki döntőn ? 5887, 3. Szoboszlai Dominik Magyarország gólja Norvégia ellen az U17-es Eb-selejtező elitkörében ? 3883 voks. MLSZ-életműdíj: Mészöly Kálmán labdarúgó.

Az év férfi sportolója: 1. Baji Balázs atléta 863, 2. Szatmári András kardvívó 341, 3. Liu Shaolin Sándor rövid pályás gyorskorcsolyázó 292 pont. Az év női sportolója: 1. Hosszú Katinka úszó 1086, 2. Babos Tímea teniszező 480, 3. Márton Anita atléta 448 pont. Az év edzője: 1. Shane Tusup Hosszú Katinka edzője 477, 2. Cseh Sándor szolnoki vízilabda 340, 3. Ambros Martin győri kézilabda 301 pont. Az év csapata hagyományos csapatsportokban: 1. Győri Audi ETO KC női kézilabda 766, 2. Szolnoki Dózsa férfi vízilabda 524, 3. Férfi kosárlabda-válogatott 424 pont. Az év csapata egyéni sportágak csapatversenyeiben: 1. Tenisz Davis Kupa-válogatott (Balázs Attila, Fucsovics Márton) 515, 2. Férfi 4-szer 100-as gyorsúszóváltó (Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd) 495, 3. Női kajak-négyes (Takács Tamara, Medveczky Erika, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta, Lucz Dóra) 404 pont. MSÚSZ-MOB-életműdíj: Balczó András öttusázó.

1 hozzászólás

  1. Ez igen! Szerintem az összes győztes megérdemelte, mert teljesítményük kiváló volt!!!