ZETApress

hírportál

Kassai Lajos világrekordja

Kassai LajosA magyarok nyilától ments meg Uram minket! ? fohászkodtak valaha Európában. A kortársak, az egykori leírások szerint Büszke, pompakedvelő, lovas népként jellemzik a magyarokat. Legfőbb fegyverük a reflexíj, amelynek mesterei voltak.

Az ősi, hagyományos magyar harcművészet egyedülálló alakja, mai modernkori művésze Kassai Lajos lovas-íjász mester. A sportág szabályrendszerét és edzésmódszerét közel két évtizede dolgozta ki. Kezdetben itthon, majd Európa-szerte, Amerikában és Kanadában tartott sikeres bemutatókat, edzőtáborokat. Célja az ősi magyar harcművészet felelevenítése, amelyben egyszerre jelenik meg a légies könnyedség és az erő.

Lovas-íjász pályafutása alatt még nem győzték le. Három bejegyzett világrekord fűződik a nevéhez. Most a Lovas Világkupa keretében az Arénában a negyedik világcsúcsára, Guinness-rekordra készült, melyet a Világkupa műsorán szombat délelőtt fél 11-kor abszolvált.

Kassai szűkszavú. Igaza van. Előre nem beszélt. Így lett ez a produkció is meglepetés. Vágtató ló hátáról tizenkét, 30 centiméter átmérőjű feldobott korongot kellett a lehető legrövidebb idő ? 20 másodperc ? alatt lelőnie.

A Kassai Lovas Íjász Iskolának tizenkét országban dolgoznak a tanítványai. Nem csupán az íjászatot, hanem a magyar kultúrát is közvetítik világszerte. A sportág egyre népszerűbb. Az ősi harcmodort egyébként csodálatos képzőművészeti alkotások is idézik.

Az Adria partjához közeli Udine-tartományban lévő aquileai dóm falát díszítő alkotás a kengyel nélkül hátrafelé nyilazó harcost mutatja be. Egy másikon rövidre csatolt kengyelben ugyancsak hátrafelé nyilazó alak látható, aki a szár végét balkezére erősítve tartja. Gyönyörű a honfoglalás kori temetőből származó, aranyozott-, ezüst veretekkel díszített készenléti íjtegez is ? tudtuk meg Fehér Károly sajtófőnöktől.

1 hozzászólás

  1. Nagyszerű, csak üdvözölni tudom a legősibb tudásunk felélesztését. Szívesen értesülnék az égbe lőtt táltos nyilakról is! Lehet, hogy ez volt az európai félelem tárgya?