ZETApress

hírportál

Holland siker az Arénában

Spanyol Királyi Lovasiskola az ArénábanA holland Ijsbrand Chardon nyerte a Papp László Sportarénában zajló Lovas Világkupa tegnap éjszakába nyúló négyesfogathajtó rangsoroló versenyét. A sportág legendás alakja első körben három, egyenként öt másodperces büntetést érő verőhibája miatt a második időt érte el fia: Bram Chardon mögött.

Az egyéniben négyszeres világbajnok, kétszeres vk-győztes hajtó viszont másodjára javított, így összesítésben is élre állt. Az összevetésben pedig éppen fia rontott háromszor, aki emiatt visszaesett a harmadik helyre. Kettejük közé a tavalyi vk-sorozatban második svájci Jérome Voutaz ékelődött be a két futam alapján. A tavaszi vk-döntőn és a tavalyi vb-n is harmadik, szintén holland Koos de Ronde negyedikként zárt. A legjobb tíz hajtót felvonultató vk-ban csak vendégként szereplő magyaroknak nem sikerült jól a tegnapi verseny: Dobrovitz József ötödik, míg fia: ifjabb Dobrovitz József hatodik lett. Mögöttük csak a francia Benjamin Aillaud végzett. A rangsoroló a tízezer eurós pénzdíj mellett a vasárnapi vk-verseny indulási sorrendjéről döntött, ugyanis a mostani leggyengébb rajtol majd először és a legjobb utoljára.

A fogathajtóverseny előtt a Spanyol Királyi Lovasiskolának az Andalúz Fiesta című előadását láthattuk. Az Auditórium Hungaricum szervezésében megvalósuló előadás főszereplői a Córdoba Ecuestre Spanyol Királyi Lovasiskola lovai, profi lovasai és a flamenco táncosok. A temperamentumos, mediterrán hangvételű előadásban 50 ló és lovasa mellett flamenco táncosnők is szerepeltek, a zenei aláfestésről pedig szimfonikus nagyzenekar gondoskodott. A budapesti előadásokhoz két világhírű magyar előadóművész is csatlakozott: a Kossuth-díjas Miklósa Erika Carmenként, lóháton jelent meg az előadásban, partnere pedig a szintén Kossuth-díjas Kiss B. Atilla operaénekes volt.

Az énekeseket és a szimfonikus zenekart Déri András vezénylete, a kétrészes előadást Meskó Zsolt rendezte. A lovasszínházi előadás további magyar fellépői között szerepelt Koltai Polett, aki nyolc gyönyörű fekete paripával mutatott be dámalovas karusszelt, Szegedi Gábor fogathajtó világbajnok pedig négylovas hintóval hajtott az Aréna küzdőterére. Az Andalúz Fiesta olyan különlegességekkel is szolgált, mint az Aréna légterében lebegő flamenco táncosok. Ma 17 órától ismét megtekinthető a produkció, míg a fogathajtók vk-fordulóját 19:30-tól rendezik.

1 hozzászólás

  1. Koos de Ronde megvédte címét: a holland hajtó nyerte ma este a Papp László Sportarénában rendezett lovas világkupa négyesfogathajtó versenyét. A csapatban négyszeres világbajnok az összevetésben nyújtott teljesítményének köszönheti sikerét. Az első futamban hárman csaknem azonos időeredménnyel és verőhiba nélkül zártak, de a második körben a budapesti verseny címvédője két verőhibát, míg két ellenfele közül a svájci Jerome Voutaz négy, a szintén holland Ijsbrand Chardon három, egyenként öt másodperces verőhibával teljesítette a pályát. A legjobb tíz hajtót felvonultató vk-n csak vendégként szereplő magyaroknak nem sikerült jól a verseny: ifjabb Dobrovitz József ötödik, míg apja: a csapatban világbajnok Dobrovitz József hetedik lett hét verőhibája miatt.