ZETApress

hírportál

Nagy Péter a MEFOB-on

Nagy Péter súlyemelőÚjra otthon, világcsúcsok színhelyén a súlyemelés. Az április 26-i egyetemi sporthétvégén ? immár 45. alkalommal ? a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen rendezik meg a 47. Magyar Egyetemi ? Főiskolai Súlyemelő Országos Bajnokságot, rövidebben MEFOB-ot ? tudtuk meg Mészáros Csabától.

A hazai felsőoktatási súlyemelő sport úgymond ?bölcsőjéhez? tér tehát vissza, hiszen a Műegyetemi Atlétikai Football Club (MAFC) otthona, a műegyetem patinás Központi-épületének tornaterme, ideális helyszíne a súlyemelő versenyeknek. A teremben, az elmúlt 62 évben számos világcsúcs született, igaz ezeknek immár több mint ötven éve. A bajnokság ma délelőtt 11 órakor kezdődik a Műegyetem rakpart 3-ban. A földszinti tornaterem jelenleg a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar próbaterméül is szolgál.

A súlyemelő MEFOB elindításának fő segítője Aján Tamás volt, aki 1968-ban került a Magyar Súlyemelő Szövetség élére főtitkárként, s azonnal meglátta, hogy a sportág értelmiségének kinevelésében fontos szerepe van a felsőoktatásban tanulók bajnoksága megrendezésének.Az eddig beérkezett nevezések alapján a tavalyihoz hasonló létszám várható, s legnevesebb induló a jelenlegi legjobb magyar súlyemelő Nagy Péter, aki az elmúlt években nyert Universiadét és Főiskolai Világbajnokságot is. A bajnokság nem ütközik a jelenleg Tel Aviv-ban zajló Európa-bajnoksággal, így Nagy Péter is ott lehet az indulók között. Rajta kívül több korosztályos bajnok és bajnoki helyezett is indul, így elmondhatjuk, hogy a 47. Súlyemelő MEFOB-on részt vesz minden olyan válogatott versenyző is, aki egyetemre és főiskolára jár.

Klasszisok bemutatója a MEFOB-on

Sidi Péter sportlövőFőiskolai Sportlövő Országos Bajnokság lesz ma Sidi Péterrel. A Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a KSI SE Sportlövő Szakosztálya szeretettel várja déltől a sportlövészet iránt érdeklődőket a Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportlövő Országos Bajnokságon. Helye a KSI SE Sátorlőtér, Istvánmezei út 3-5. Az idei Sportlövő MEFOB különlegessége, hogy a sportág legjobbjai közül négyen tartanak bemutatót a versenyen 12 órától.

A bemutató részvevői: Sidi Péter olimpiai 6. helyezett, világbajnok, világcsúcstartó puskás versenyző, aki egyetemi vb-t is nyert. Az egykori egyetemista Miskolczi Julianna Európa-bajnok sportlövő, aki a márciusi moszkvai Eb-n Európa csúccsal nyert, puskás versenyző. Dávid Krisztina mozgáskorlátozott pisztolyos lövő, aki a legutóbbi angliai világkupán világcsúccsal nyert. Ő még a ’90-es években tanult a Szegedi Tudományegyetemen, ami akkor még nem volt akadálymentes. Mire Kriszta elvégezte az egyetemet az intézmény akadálymentesítve lett. Kriszta főiskolai és egyetemi diplomát is szerzett, a felsőoktatásban szerette meg a sportlövészetet. Nagyon büszke arra, hogy sikereinek köszönhetően a rá irányuló figyelemnek is része volt abban, hogy akadálymentesítsék az egyetem épületét. A negyedik profi részvevő az Európa-bajnoki ezüstérmes Csonka Zsófia pisztolyos versenyző, aki a londoni olimpián a pontszerző 6. helyet szerezte meg, és immáron sokadik diplomáját szerzi a felsőoktatásban. Zsófi korábban több Universiadén, és egyetemi vb-n is indult, egyetemi világbajnok lett.

A verseny egyben felmérő az októberi Al-ain-i Egyetemi Világbajnokságra, ezért kötelező a részvétel azoknak, akik a világbajnokságon indulni szeretnének. A szervezők 80-100 fős induló létszámra számítanak április 26-án, szombaton a Puskás Ferenc Stadion Lő-sátrában megrendezésre kerülő MEFOB-on. A versenyen számos sportvezető, edző, kiemelt edző és Győrik Csaba szövetségi kapitány is jelen lesz ? tudtuk meg Pál-Plichta Györgyitől.

1 hozzászólás

  1. Jó hírt kapni arról, hogy a tudomány és a sport találkozik. Persze mindig tudtuk, hogy tudósok, orvosok, egyetemi tanárok és más szakma kiválóságai között sokan korábban élsportolók voltak, vagy “csak sportoltak” és sportolnak.