ZETApress

hírportál

Államtitkári szemle

Ütemterv szerint halad a Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ felújítása ? állapította meg Czene Attila, a NEFMI sportért felelős államtitkára a szegedi Maty-éren, az alig egy hónap múlva kezdődő vb helyszínén. Mint tegnap megtudtuk, hazánkat 48 versenyző fogja képviselni.

A mai bejárásra Czene államtitkárt elkísérte Vígh László, a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásért felelős kormánybiztos és Schmidt Gábor, a MOL Kajak-kenu Világbajnokság szervezőbizottságának elnöke ? tudatta a NEFMI Sportért Felelős Államtitkársága.

A Szegeden rendezendő világbajnokság több okból is különleges lesz. Ezen a sporteseményen lehet megszerezni a 2012-es londoni nyári olimpiai sportági kvalifikációk több mint nyolcvan százalékát. A rendezvényen kilencvenkét ország mintegy kétezer sportolója vesz részt. A viadal igazodva a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság tavaly decemberi döntéséhez is ? mely bővítette a paralimpiai műsorszámok körét ? a fogyatékossággal élő mozgássérült sportolók világbajnoksága is egyben.

A Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ létesítményeinek fejlesztésére ? mely több szempontból is indokolt volt ? a kormány még ez év elején 450 millió forintot csoportosított át. A NEFMI irányítása alatt álló, központi költségvetési szervként működő Nemzeti Sportközpontok által működtetett olimpiai központ kívül-belül megújul. Erre azért volt szükség, mert egyrészt ez hazánk egyetlen olyan sportkomplexuma, ahol nemzetközi kajak-kenu és evezős versenyeket lehet rendezni. Másrészt sikersportágunk éremesélyes bajnokai méltó hazai környezetben készülhetnek fel az ötkarikás játékokra.

A tervek szerint az augusztus 4-én átadni kívánt sportlétesítmény, az elkövetkezendőkben több sportág nemzetközi sporteseményének is otthont adhat. Az akadálymentesítésnek köszönhetően pedig kerekesszékkel is könnyen lehet majd közlekedni a létesítmény teljes területén. A mobil lelátókkal együtt körülbelül 11 ezer ember tud majd ülve szurkolni a kajak-kenu világbajnokság résztvevőinek, s naponta húszezer látogatóra számítanak a szervezők.

Az osztószigeten három beton alapot helyeztek el, illetve ide helyezik el a kivetítőket, és azt a két darab 36 méteres darut, amelyek a legmodernebb spiderkamerákat tartják és mozgatják a víz felett. A vébé várhatóan a legnézettebb hazai sportrendezvény lesz 2011-ben. Az eseményeket 18 óra élő közvetítéssel sugározzák a televíziós társaságok. Az m1 és a Eurosport közvetítéseit előreláthatólag 20-25 ország veszi majd át.

A kormány a létesítmény-fejlesztésen kívül, mintegy 325 millió forinttal a világbajnokság megrendezését is támogatja. Az olimpiai kvalifikációs világbajnokságot augusztus 17-től 21-ig rendezik. A tervek szerint a döntőkre ellátogat majd Szegedre Orbán Viktor miniszterelnök és Schmitt Pál köztársasági elnök is.

1 hozzászólás

  1. Megérkezett az első külföldi csapat a szegedi MOL Kajak-kenu Világbajnokság helyszínére. Az olimpiai kvalifikációs viadal 19 nap múlva kezdődik. Délután szállt le a Liszt Ferenc repülőtéren az a gép, amelyikkel a MOL Kajak-kenu Világbajnokság első külföldi csapata megérkezett Magyarországra.

    A hat japán sportoló azonnal Szegedre indult, ahol bő két hetük lesz az akklimatizálódásra, illetve a formaidőzítésre. A japán válogatott tagjai mostantól a Maty-éri pályán edzőtáboroznak, edzőjük holnap érkezik Magyarországra.

    Az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra 92 ország küldte el nevezését, ami rekordnak számít a kajak-kenu sportág történetében. Több mint 1300 sportoló küzd majd a világbajnoki érmekért, valamint a londoni kvótákért augusztus 17-e és 21-e között Szegeden. A magyar válogatott 48 versenyzővel vesz részt a világbajnokságon.