ZETApress

hírportál

4 hét múlva tókerülés

Éppen négy hét múlva, július 06-án csütörtökön 09 órakor rajtol Balatonfüredről az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásverseny, melyre mintegy 600 hajót, rajtuk több ezer fős legénységet-leányságot várnak a szervezők – tudtuk meg a mai sajtóreggelin a Várnegyedben, a Csónak utcai Aranybástya Étterem -1. szintjén.

Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke elmondta, hogy a Kékszalag nagyon progresszív verseny, amelynek szabályrendszere a fejlesztéseket támogatja, ennyiben is hasonlít a Formula-1-re. Európa leghosszabb és legrégibb tókerülő viadala mára egyhetes fesztivállá nőtte ki magát, így mindenki számára nyitott. Fotóink Egressy Rita felvételei.

Utána a szponzorok bemutatkozása következett Bíró Ferenc moderálásával. Az elhangzás sorrendjében Zolnai György, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója, Zakariás Fruzsina, az AUDI márkaigazgatója, dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, Pádár Péter, a Telekom MID Középvállalati- és közigazgatási divízió igazgatója, Kun Álmos, a Dockyard marketingvezetője és Rózsai Rezső, a KPMG vezérigazgatója beszélt az MVSZ-szel való hosszabb-rövidebb ideje tartó kapcsolatukról.

Holczhauser András, az MVSZ főtitkára jelezte, hogy hosszú évek munkája után elkészült a Kékszalag Port, amely a szövetség füredi központja lesz, itt tartják a nevezést is. A fesztiválon július 2-án vasárnap rendezik az ifjú versenyzők számára a Kékpántlikát, illetve lesz vitorlástörténeti fotókiállítás is. A Balatonfüred-Kenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred légvonalban mintegy 150 kilométeres távon a limitidő 48 óra, így 08-án szombaton 09 óráig kell befutniuk a hajóknak. A versenyt az M4 Sport élőben közvetíti.

Virág Flóra, a tavalyi 2. helyezett Team Kaáli kormányosa elmondta, hogy szeretnék idén is kihozni a katamaránból és magukból is a maximumot, de reálisan kezelik az esélyeket, mert vannak náluk gyorsabb hajók a mezőnyben.

Józsa Márton, a tavaly 7 óra 13 perc 21 másodperces új rekorddal győztes Raiffeisen Fifty-Fifty katamarán kormányosa hangsúlyozta, hogy 2021-ben nagy lépésre szánták el magukat, ami két év alatt a hajó teljes kicserélését jelentette. A fő szempont a súlycsökkentés volt, ez már az elmúlt évben is jelentős gyorsulást eredményezett. Idén új árbócokkal és az eredetihez képest -500 kilogrammal indulnak, ami gyenge szélben is javíthatja teljesítményüket.

Az Autistic Art Alapítvány már évek óta részt vesz a Kékszalag Nagydíjon. Minden évben Balatonfüreden találkozhatunk velük a nevezésen, ami során a nevezőknek lehetőségük van jótékonysági szalaggal díszíteni hajójukat, ezzel támogatva az autista fiatalokért tevékenykedő alapítványt. A Magyar Vöröskereszt hagyományteremtő céllal biztosít lehetőséget véradásra, az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj nevezésekor, július 05-én szerdán a versenyzőknek. Prevenció céljából a La Roche-Posay anyajegyvizsgálat szolgáltatását is igénybe vehetik a nevezők, ezzel felhívva a figyelmet a kivizsgálások fontosságára! Az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj ünnepélyes díjkiosztóját július 08-án szombaton 18 órakor a balatonfüredi Gyógy téren tartják, melyet utcabál követ.

2 hozzászólás

  1. Köszönjük a friss hírt. Az 55 éves Siófok is csatlakozik a versenyhez a hét nap alatt?

  2. A Kékszalag az északi-parti Füred ünnepe. Innen indulnak majd 06-án 08:30-kor a sajtó-, VIP- és utashajók, hogy a vízről követhessük a rajtot, de a déli-parti Siófokról és a többi balatoni településről is látható lesz a sok-sok vitorlás a vizen.