ZETApress

hírportál

Csak egy napig örülhetett a zsákmánynak

Bírósági történetek ? 7

Előzetes telefonbejelentkezés után fogkefével és törölközővel jelentkezett korábbi előadójánál P. László 28 éves piliscsévi lakos az Esztergomi Rendőrkapitányságon egy márciusi napon este 6 órakor a ?90-es évek közepén. Épp 24 óra telt el azóta, hogy bűntársával, a 20 éves budapesti B. Ervinnel együtt kioltották a 78 éves dr. Pelsőczy Ferenc törökbálinti plébános életét. Társait ? mert még további két fő vett részt a gyilkos játszmá(k)ban ? másnap hajnalra gyűjtötték be a zsaruk. S hogy miért került a négyes fogat lakat alá? Kiderül az alábbiakból.

23-án délben a plébános úr Székesfehérvárra utazott saját Ladájával egyházi előljárójához, dr. Takács Nándor megyés püspökhöz. Egy négykötetes könyvön dolgozott, melyet a millecentenáriumra kívánt kiadni. Két kötet már elkészült, de a másik kettő is összeállt a fejében. Erről játékoztatta a püspök urat.

Távollétében a fiatalabb papnál ? István atyánál ? P. László és a 19 éves skinhead csöves, J. László kért bebocsátást délután egy óra körül. István atya megetette őket, s a két László jól lakottan távozott. A pap azt hitte, véglegesen.

Délután mintegy 15 ember ? köztük hittanosok ? fordult meg a plébánián. Közöttük fedezi fel a kispap újra P-t is egy idegen férfival. Akkorra már Ferenc atya is otthon van, dolgozószobájában tartózkodik. István atya utoljára este 6-kor beszél vele. Később eszébe villan, hogy P. tavaly is gyakori vendég volt a parókián, de visszaélt a vendégjoggal. Többször ott aludt, de utoljára nem ment el üres kézzel.

Még hajnal előtt távozott, magával vitt egy felfeszített fiókból 150 ezer forintot. A plébános úr akkor feljelentést tett a Budaőrsi Rendőrkapitányságon, s az ügyet több másikkal egyesítve Esztergomban tárgyalták. P. egyéb balhéi ugyanis Komárom megyében zajlottak. Egyházi személyek sérelmére követte el valamennyit. Ezeket vizsgálta az a rendőr, akinél P. L. 24-én este jelentkezett.

István atya P. láttán rosszat sejtett, s figyelmeztetni akarta főnökét. Benyitott a plébános úr dolgozószobájába, de már késő volt. Az idős pap élettelen teste hevert az asztalnál. Nyakán végzetes tőrdöfés tátongott. Az asztalfiók újra fel volt feszítve. Hiányzott Ferenc atya karórája, gyűrűje, de eltűnt Lada személygépkocsija is. (Mint ismeretes, ezzel volt aznap Székesfehérváron.)

A fiatal pap rögvest értesíti a zsarukat, s a gyilkosság híre a polgármesteri hivatalba is elér. A nagyközség éppen ülésező önkormányzati testülete azonnal nyilatkozatot fogalmaz. Követelik a halálbüntetés visszaállítását, vagy az életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés felemelését 25 évről 40-re, vagy 50-re. Ettől az egyre inkább eluralkodó erőszakhullám megfékezését remélik.

A jó zsarunak szerencse kell!

A Pest megyei rendőrök gőzerővel, de csökkentett létszámmal dolgoznak. Az állomány fele Franciaországban van önvédelmi továbbképzésen. Magukat kell tudni jól megvédeni ahhoz, hogy másokat is hatékonyan védhessenek. Szerencséjükre nem kell sokáig üldözni a forró nyomot, mert másnap este megérkezik Esztergomból a nem várt telefonhívás. A Duna-parti kolléga tudatja, hogy P. L. ? érezvén a nyaka körül szoruló hurkot ? nemrég önként bevonult. Átadta a Lada slusszkulcsát is, s a nyomozók az általa megjelölt helyen a plébánosi kocsit is megtalálták. A kórház parkolójában állította le a gyanúsított.

P. L. roppant közlékenynek bizonyult. Nem csak büntetlen előéletű bűntársait dobta fel ? akiket még aznap éjjel elfogtak a józsefvárosi Mátyás Hotelben és egy Margit körúti csöves tanyán ?, hanem bevallott egy négy nappal korábbi ferencvárosi gyilkosságot is. Elmondta, hogy B. Ervinnel együtt ők szúrták le előző este a törökbálinti papot, míg 30-án éjszaka J. Lászlóval és D. Mónikával ? B. Ervin élettársával ? együtt ők verték halálra a 65 éves Rétei Lászlót saját, Mester utcai II. emeleti lakásában.

B. Ervin és élettársa az említett ház IV. emeleti lakásában voltak albérlők. Huszadikán elmondtak nekik, s motyójukat is kirakták az ajtó elé. Ezt a néhány koszos ruhát és rongyot tették be a későbbi áldozat II. emeleti lakásába. Este Mónika érte ment. Hogy az idős úr ekkor szexuális ajánlatot tett-e neki, vagy csak a lány találta ki az egészet, ma már nem tudni. Lényeg, hogy a férfiak ? P. L., J. L. és B. E. ? most erre hivatkoztak.

Elmondásuk szerint a Mónikát ért szóbeli sérelmekért mentek vissza elégtételt venni. Össze-vissza verték az idős urat, aki az elszenvedett sérülések hatására kialakult vérbelehelés hatására reggelre megfulladt. Szörnyű halála lehetett. Minden egyes légvételkor az összeroncsolt lég-utakból vért szívott a tüdejébe. Támadói nem csak az életét vették el, hanem Junoszty tévéjét és rádióját is. A dolgot innentől tehát rablógyilkosságként is értékelhette a bíróság.

Nehezítette a nyomozást, hogy télen egy fiatal pár is lakott Réteinél, így a BRFK nyomozói először őket gyanúsították. Szerencsére négy nap múlva megérkezett az esztergomi telefonhívás, s le lehetett zárni az ügyet. A kihallgatáskor kiderült, hogy J. László 23-án este már nem mert visszamenni a paphoz. Helyette B. Ervin a 20-i gyilkosságon felbuzdulva vállalkozott a piszkos munkára. A gyilkos tőrdöfést az elkövetők egymásra kenték. D. Mónika közben a 72-es busz végállomásán várakozott.

Elmondta még P. László, hogy észrevette, amikor a kispap felismerte, s rájött, hogy a gyilkosság után körözik. Ezért is jelentkezett másnap önként Esztergomban. Talán ha csütörtökön nincs mozgás a parókián, a szemtanút is elnémítják. Lehet, hogy István atya ? akit püspöke már másnap plébánossá nevezett ki ? a hittanosoknak köszönhette életét?

1 hozzászólás

  1. Kedves Szerkesztő! Az angliai Leicesterből írok. 12 éves voltam, amikor megölték a Plébénos urat, akit mi csak Atyának hivtunk. Sokszor utána olvastam, ahogy most is eszembe jutott az Ayta, akit nagyon szerettem. Köszönöm a cikket. Sokáig nem tudtam mi is törtent valójában. Üdvözlettel: Tamás