ZETApress

hírportál

Állati balesetek

Elütött kutyusÁllatok okoztak balesetveszélyt a közúton. Ha az autós nem elég figyelmes, a kocsija állattal ütközéskor ripityára törik, de könnyen megeshet az is, hogy személyi sérülés is bekövetkezik. Az őszi időszakban a vadon élő állatok párzási időszak vagy takarmány lelőhely keresés miatt látványosabban vonulhatnak.

Sok háziállatot a korábbi tartóik az autópályákon, vagy forgalmas főutakon dobnak utcára. A sebességet rosszul felmérő autósok az utakon gyakran ütnek el kutyát, őzet, vaddisznót, rókát, nyulat. A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány által működtetett ZsaruZug baleset-megelőzési program szerint nem ritka, hogy a gépjármű elé kerülő állat láttán a technikátlan autós elrántja a kormányt, és maga is baleseti sérültté válik. Előzzük meg a bajt, és lassítsunk!

A gépjármű vezetőknek jó tudni, hogy maguk és utasaik érdekében nem érdemes útra tévedt állat esetén félrerántani a kormányt, mert a sebes járműnek rendszerint házfal, árok vagy fatörzs állja útját, de a gyalogosok közé hajtás is óriási tragédiát okozhat. Érdemes racionális fékezés mellett az út irányában tartani a járművet, hogy a csapódás a lehető legkisebb erővel történjen meg. Aki a megengedettnél gyorsabban hajt, az értelem szerűen nagyobb féktáv mellett tud csak megállni, és nagyobb eséllyel szenvedhet balesetet.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő csapatát is rendszeresen hívják az utakra gázolás miatt sérült vagy elpusztult állathoz. A kisebb állatokat elgázolók legtöbbször elhajt a helyszínről, pedig az állatgázolás kimerítheti az állatkínzás (mint bűncselekmény) fogalmát, azaz a gerinces állat gondatlan veszélyeztetését. Ha valaki sérült állatot lát, az a területileg illetékes rendőrséget és állatvédőket, az erdők fenntartásával megbízott erdészetet tárcsázva igyekezzen a gázolt állat szenvedéseit csökkenteni. Előzzük meg a baleseteket! ? kérik az állatvédők.

S mi van, ha a gazdit éri baleset? ? Sajnos néha ennek is a kutyus látja kárát. Mint a Mentősregényben 2006 nyarán egy 1995-ös történetben megírtam, az Örs vezér térről elszállított részeg sérült mellé nem tehettük be vele lévő ép kutyáját, hanem a helyszínen kellett hagynunk. Az intézkedő rendőrök megígérték ugyan, hogy gondját viselik, de ki tudja, megtették-e, vagy sorsára hagyták? Betegünkkel azóta sem találkoztunk, így nem tudjuk, visszakapta-e kedvenc négylábúját amikor hazament a kórházból?

1 hozzászólás

  1. Nagyon sajnálom a védtelen állatokat, és dühös vagyok az emberi felelőtlenség miatt. Ilyenkor ősszel az őzek és a szarvasok gyakran tévednek az utakra, érdemes fokozottan figyelni, mert az ütközés végzetes lehet úgy az autósokra, mint az állatokra. Úgy tudom, létezik valami olyan vadriasztó, amelynek hanghatása távol tartja a vadakat az útról…