ZETApress

hírportál

Karácsonyi hal-rémálom

Hipermarketben járt halmustrán az Orpheus Állatvédő Egyesület. Tömött sorokkal, kapkodó, tolongó tömeggel fogadják a hipermarketek a karácsonyi ünnepekre készülő lakosságot. A nagy-bevásárlások idején egy polcfeltöltő szavaival élve ?mindent el lehet adni? az embereknek.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület az élő halak kereskedelme kapcsán keresett és sajnos szinte mindenhol talált is visszásságokat. A tömött akváriumok zavaros vizeiben nem ritka az erőtlenül döglődő ponty, amit ha kihalásznak a vízből még élve bezacskóznak a szakszerűtlen, állatkínzó eladók.

A jó minőségű halétel alapja lenne az egészséges körülmények között táplált és kihalászott élő hal. A helyben termelt halnál biztosan silányabb minőségű az import állat, hiszen a hosszasabb szállítás és a kereskedelmi folyamatok az állatokban több stresszt, betegségeket, pusztulást is okozhatnak. Az állatvédelmi szempontból korrekt kereskedelmi egység eladója a tudatos vásárló által az akváriumban kiválasztott élő halat zsigerelés és csomagolás előtt szakszerűen (elektromos sokkolóval, vagy ütőfával) le kéne ölnie. Csomagolni a nagy-boltokban a szabályok értelmében már elpusztított állapotban lehetne. Az Egyesülethez a nagy-bevásárlások idején rendszeresen érkeznek lakossági panaszok a halosztályokon tapasztalható rossz állapotok kapcsán.

Példák a jelzésekből

?Ma egy fárasztó munkanap után sokkot kaptam a Tesco Hypermarket pénztáránál, ahol is a mögöttem lévő vásárló egy zacskóba zárt, levegőért tátogó 3-4 kg-os halat dobott a gumiszalagra. A pénztáros viccesen reagálta le az esetet, pedig szerintem komoly állatkínzás így hagyni szegény párát megfulladni??

?Szomorúan láttam a soproni Tesco Hypermarketben, hogy egy kb. 200x80x80cm-es medencében kb. 60-80 db nagyméretű ? kb. 25-30cm-es ? hal található. Az akvárium alján sok az elpusztult példány. A halak nagyon rossz állapotban vannak. Többjük vérzik. Abszolút semmi helyük nincs.?

Förtelmes látvány: ?Undorító, amit ma láttam az élőhal osztályon: az árusító akváriumban tucatszámnyi elpusztult hal között, szinte víz nélkül fickándozó halak látványa fogadott.? Az áruval, vagy egy-egy üzlet minőségével elégedetlen vásárló a vásárlók könyvébe bejegyezheti a tapasztalt körülményeket, illetve a felügyelő szervekhez, például a helyi Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósághoz is lehet jelenteni a visszásságokat.

Enni, vagy nem enni?

A hal a karácsony hagyományos étele szent este, és az ünnepi ebédek asztalán is előkelő helyet foglal el. Alacsony koleszterin szintje, és teljes fehérjetartalma miatt is hasznos ? egészséges tápláléka az embernek. Nem mindegy azonban, hogy honnan és milyen minőségű hal kerül az asztalra. Az állatok védelmével, azok jobb tartásával az élelmiszerek minősége javulhat, ezáltal egészségesek maradhatnak az ételek fogyasztói, azaz az ember. Boldog ünnepeket és szenvedéstől mentes finom falatokat kíván az Orpheus Állatvédő Egyesület!

1 hozzászólás

  1. Egyetértek a cikk írójával, éppen ezért idén is megtartom azt a jó szokásomat, hogy a piacon fogom beszerezni a virgonc, élő pontyot, akit már vár a teli fürdőkád víz, ahol egy napot eltölthet gondtalan fickándozással. Természetesen a halászlé nem készülne el, ha a ponty örökké a kádban maradna, ezért vállalom a bakó szerepét és hirtelen elkábítom egy jól irányzott, begyakorolt ütéssel a halat, azután azonnal levágom a fejét. Garantáltan nem szenved, hiszen minden sok éves gyakorlattal, pillanatok alatt történik. Kívánok mindenkinek hasonló megnyugtató előkészületeket és szeretetteljes ünnepeket!