ZETApress

hírportál

Elaltatják a pónit

Elaltatják Csárlit, a pónilovat, mert halálra marta gondozóját a Békés megyei Gerendáson. Lipták Péter jegyző elmondta: a póniló gazdája lelkiismereti okokra hivatkozva kérte az állat elaltatását, amelyre akkor kerülhet sor, ha befejeződik az eljárás. Erre leghamarabb augusztus 5-én lesz lehetőség.

A gondozót múlt kedden harapta meg a nyakánál a póniló. A férfit légúti roncsolódás és nyaki lágyrész sérülései miatt mentőhelikopter szállította a szegedi klinikára, ahol a hétvégén, az Intenzív osztályon belehalt sérüléseibe.

Mint a híradásokból tudható, a férfi az állatokat itatta, amikor a nyakánál megharapta a póni. Légúti roncsolódás és a nyaki lágyrész sérülései miatt beállt nála a klinikai halál. A mentők kiérkezéséig egy segítséget kérő a diszpécser utasításait követve kezdte meg az újraélesztést. A mentőknek akkor végül sikerült stabil légzéssel és vérkeringéssel átadni a sérültet a szegedi klinikának.

Minden részvétünk az elhunyt gondozó családjáé, de ugyanígy sajnáljuk a halálra ítélt pónilovat is. Nehezen hisszük, hogy gyilkolni akart, inkább véletlen balesetre gondolunk. Megijedt és odakapott, vagy csak túl hevesen akart barátkozni, sosem fog kiderülni. Arra sem számíthat, hogy a vizsgálat esetleg a gondozó felelősségét deríti ki, mert sorsa már megpecsételődött. Kérdés, hogy önként döntött-e így a gazdája, vagy a Szemet szemért, fogat fogért! ? elv alapján elvárják tőle valakik?

Pénteken egy oslói tömeggyilkos 93 embert küldött a halálba, s mégis megússza 21 év börtönnel. A boszniai tömeggyilkosok nyolcezer embert mészároltak le a ?90-es évek elején, mégsem ítélhetik halálra Brüsszelben a parancs kiadóit. Életfogyttal megússzák, a végrehajtók pedig ? akik a ravaszt meghúztak az erdei vérengzéseken ?, azóta is ismeretlenek. Ők csak parancsot teljesítettek, ha nem lőnek, őket is lelövik. Az állatoknál más a helyzet. Azokat rögvest elpusztítják, ha bántanak valakit.

Állatvédelmi törvényünk 2004-től az állatkínzást 3 évig tartó végrehajtandó szabadságvesztéssel büntetni rendeli, mégsem csuktak be még soha senkit. A tavaly nyári érdi lógyilkos se volt még egy napot se rács mögött! Ha első fokon el is ítéltek valakit, a másodfok mindig felfüggesztette a végrehajtást. Az indok is elgondolkodtató: sosem zártak még senkit börtönbe állatkínzásért. Ezt aztán el lehet mondani az idők végtelenéig, hisz sose lesz senki első. Az állatokat viszont bárki büntetlenül sanyargathatja, s ha egyikük esetleg védekezik és durván visszarúg, vagy visszaharap, máris ő lesz az (el)hunyó. Rögvest örökre elaltatják!

2 hozzászólás

  1. Szegény póni! Nem értem, miért kell egy tragédiát egy újabb tragédiával megfejelni…

  2. Állatvédő szervezetünké lett Csárli. Alapítványunk vásárolta meg a gerendási pónit. A mai nap folyamán vittük budapesti telepünkre, ahol nem gyilkos póniként emlegetik majd, hanem gyermekbarát lóként. – Ez az állat nem tehet a történtekről, de a körülményeiről sem. Nekem ne mondja senki, még a gazdája se, hogy a hat négyzetméteres karám, amiben élt a póni, az egy ilyen, mozgékony csődörnek elég. Megmentettünk mi már a vágóhídról szamarat, más lovat is, Csárlinak is jobb helye lesz nálunk – sorolta elhatározásunkat Abonyi Mónika, alapítványunk elnöke.

    Alapítványunknak van lovas szakembere, a problémás állatokhoz is ért, garantáltan nem lesz semmi gond a gerendási pónival sem: Az ivartalanítás után vagy nyerget teszünk a hátára, vagy befogjuk kiskocsi elé, hogy gyerekeknek szerezzen mókás perceket. – Igazi lóként élhet majd nálunk Csárli, nem gyilkosként! – summázta a döntést alapítványunk vezetője, aki azt is elárulta, minden költséget (chip, útlevél, szállítás, ivartalanítás) fedezünk, ami a pónival kapcsolatos.