ZETApress

hírportál

Lóhalál Érden

Kedden a délutáni órákban egy érdi istállótulajdonos a nyílt utcán leszúrt egy lovat, annak 16 éves kislány tulajdonosa és édesanyja szeme láttára. Az oka mindössze annyi volt, hogy az ott bértartásban élő ló tulajdonosai nem voltak megelégedve a ló tartási körülményeivel.

A férfi tulajdonában lévő istállóból még további három súlyosan elhanyagolt állapotú lovat foglalt le a rendőrség. Az ügyben a rendőrségi eljárás nyomán büntető eljárás folyik, az életben maradt lovak gyógykezeléséről, ellátásáról a jövőben a NOÉ Állatotthon Alapítvány gondoskodik.

Kedd délután segítségkérés érkezett a NOÉ Állatotthon Alapítványhoz, mely szerint Érden valaki a nyílt utcán halálra szurkált egy lovat. Az Alapítvány önkéntesei azonnal a helyszínre siettek, az állat vérben úszó, élettelen teste még akkor is az utcán volt. Mint kiderült az érdi férfi úgynevezett bértartásban tartotta a lovat.

A ló 16 éves kislány tulajdonosa és családja a rossz tartási körülmények miatt, új helyet keresett kedvencüknek, ezért szerették volna elvinni onnan. Mikor az istálló tulajdonosa ezt meghallotta, csak ennyit mondott: ? Kell a lovatok? Akkor itt van! ? és háromszor nyakon szúrta a mellette álló lovat. A szúrások artériát illetve a szívcsúcsot érték, így a ló másodpercek alatt kivérzett, a helyszínre érkező hatósági állatorvos már csak a halál beálltát tudta megállapítani.

Az istálló tulajdonosát a helyszínre érkező rendőrök különös kegyetlenséggel, közterületen elkövetett állatkínzás alapos gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezték. Ellene egyébként többször is indult már eljárás, hogy állatait nem megfelelő körülmények között tartja. Amennyiben ebben az ügyben jogerősen elítéli a bíróság három évig terjedő letöltendő börtönbüntetésre is ítélhetik.

Mivel az ingatlanon még három ló volt, melyek közül kettő igen alulkondícionált, ún. ?senyves? állapotban volt, a harmadik pedig ?közepesnél gyengébb? állapotban, így a helyszínen tartózkodó hatósági állatorvos kezdeményezte a lovak azonnali lefoglalását és elszállítását ? a felelős őrzéssel a NOÉ Állatotthon Alapítványt bízták meg.

A lovak előtt sem takarmány, sem víz nem volt, mindannyian a kiszáradás jeleit mutatták, patájuk elhanyagolt, kettőjüknek súlyos ?nyeregtörése van?. A lovak nem rendelkeztek semmiféle papírral (ló-útlevél, oltási könyv), sem a három évenként kötelező vérvizsgálattal, így a tulajdonos ellen állategészségügyi szabálysértés miatt is eljárás indult.

Az ingatlanon csak az istálló tulajdonosának édesanyja tartózkodott, aki nem volt hajlandó együttműködni, így rendőri segítség kellett a lovak kihozatalához. Két lóról azt istálló (és egyben a lovak) tulajdonosa helyben lemondott a Noé Állatotthon Alapítvány javára, így az ő sorsuk már végérvényesen rendeződött.

A lovak testi és lelki rehabilitációja várhatóan hónapokat fog igénybe venni, állapotuk alapján a NOÉ Állatotthon Alapítvány állatkínzás miatt megteszi a feljelentést. A megmentett lovak sorsának alakulását folyamatosan nyomon követhetik weboldalukon ? tudatták sajtósaik.

10 hozzászólás

 1. Már maga a puszta tudat felháborít, hogy léteznek a világon ilyen agresszív, tapintatlan, szívtelen, meggondolatlan emberek. Amikor az agresszió tettlegességig fajul, onnan nincs visszaút. Ennek egy szegény ártatlan ló tapasztalhatta a kárát, meg persze az ott jelenlévő emberek, akik végignézték a ló szenvedését. ?Többet ésszel, mint erővel!? Remélem a kártevő megkapja megérdemelt büntetését, bár ha jobban belegondolok, a gyilkosság megbocsáthatatlan, és nincs rá megfelelő büntetési módszer! Sajnos…

 2. Ez tényleg értelmetlen bosszú… Én nem értem ezeket az embereket, hogy értelmetlenül bántalmaznak állatokat, pedig erről nem az állat tehet, hogy rossz körülmények között van és gazdái szeretnék jó helyre elvinni. Én is szeretem a lovakat és valóban én is elvittem volna, ha rossz körülmények között van!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. Ez az ember beteg!!! Elemgyógyintézetbe kellene vinni, illetve vele is ezt kellene tenni!! És mi lett volna, ha a ló gazdái teszik ezt az istálló tulajdonosával: – Rosszul tartod a lovamat? Nesze!… Akkor pedig rögtön elvitték volna a gyilkost, és a lovakkal nem törődtek volna ennyire… Egy halál kellett ahhoz, hogy feljelentsék azt az embert???

 4. Egy év fogházat kapott az érdi lógyilkos. Nem jogerősen egy év fogházbüntetésre ítélte – két év próbaidőre felfüggesztve – a Budaörsi Városi Bíróság Szekerka Lászlót. További három lovat a rossz tartási körülmények miatt a Noé Állatmenhely gondozására bíztak.

  A bíróság mintegy negyven, transzparensekkel felvonuló állatvédő hangos tiltakozása mellett folytatta a június 14-ről elnapolt tárgyalást, és három tanút hallgatott meg. Erről a bíró a hallgatóságot kizárta – mint mondta – a vádlott védelme érdekében, internetes oldalakon ugyanis olyan felhívások jelentek meg, hogy a férfit verjék meg! Az előző tárgyaláshoz hasonlóan lovaglóruhában és subában megjelenő vádlott csak részben ismerte el bűnösségét.

  A férfit a bíróság állatkínzás és gerinces állattal szembeni indokolatlan bánásmód miatt egy év fogházra ítélte, végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette. Mellékbüntetésként három évre eltiltotta a lovas szolgáltatási tevékenységtől, és kötelezte a 379 ezer forint bűnügyi költség megtérítésére. Az ügyész súlyosbításért, a védő és védence enyhítésért fellebbezett.

 5. Ilyen hülyéket!

 6. Kell egy pofon? Kaphatsz többet is, te szemét!

 7. Rettenetes, hogy a világon ilyen emberek is vannak! Szegény lány végignézte, hogy hogyan ölik meg kedvencét! És az ember gonoszsága miatt ártatlan élőlények szenvedjenek, ez már felháborító! És csak egy évig van ketrecben? Szegény lovak persze többet szenvedtek, és ők pedig ártatlanok! Nem tudok mást mondani (írni), hogy ez a szemét szerintem több börtönt kaphatna!!!

 8. Az érdi lógyilkos most Szigetszentmiklóson lovagolgat.