ZETApress

hírportál

drMáriás balkáni tahója

drMáriás könyvbemutató és Tudósok-koncert lesz október 5-én, péntek este 10 órakor az Erzsébet téri Akváriumban. A kötetet Najmányi László író, zenész, Theremin-kutató és világutas mutatja be ? tudtuk meg Jusztinger Brigittától.

A Noran Könyvesház szerzőjének tavalyi, nagy visszhangot kiváltott Nem élhetek Miloševićnélkül című önéletrajzi ihletésű kötete után hamarosan kézbe vehető vadonatúj, egyszerre meghökkentő és szórakoztató regénye: A balkáni tahó. A könyvbemutatót Tudósok-koncert követi majd Endrei Dávid és Jeli Gergely, a Brains együttes alapító ritmusszekciója, Tövisházi Ambrus, a Péterfy Bori & Love Band vezetője, valamint drMáriás, a zenekar őssejtje jóvoltából, előtte pedig este 8-tól a Dwa bratanki lengyel?magyar jazz-fesztivál koncertjei lesznek hallhatók.

drMáriás: A balkáni tahó

drMáriás a Balkán mélyrétegeit néprajzkutató tudósként és a háború vérzivatarából elmenekülni kényszerülő civilként is alaposan megismerte, ahogyan zenészként a Nyugat foglalt házaiban élő fiatalok életét és a nagyvárosok pénzes csillogását. Ebben a szédületes sodrású, tragikomikus jelenetek garmadáját felsorakoztató, egyszerre véresen komoly és kacagtatóan groteszk regényében e két világ ütközését mutatja be, s írja le róluk mindazt, amit sem Kusturica a Balkánról, sem Lars von Trier a Nyugatról nem mondott el.

Kelet és Nyugat ellentétéről már sokan írtak, azonban úgy, hogy annak gyökereit, hatásait és következményeit a saját bőrünkön érezzük, kevesen. drMáriás jól megismerte a Balkánt, néprajzkutatóként nem egy hegyet járt be, s nem egy őshonos családdal, társasággal találkozott. De hasonlóképpen a Nyugatot is megjárta, ahol a fiatalok autonóm közösségekben, foglalt házakban és klubokban próbálják megtalálni saját identitásukat, s megteremteni a szabadságukat.

Az író e két világ kölcsönös meg nem értésének tragikomédiáját írta meg legújabb regényében, mely lebilincselő történetein keresztül ad választ arra, hogy hol is élünk mi itt Nyugat és Kelet között a XXI. század elején, s hogy milyen álmok és valóságok között választhatunk. Ebben a hol rejtőien fordulatos, hol örkényien groteszk, hol vianos hevületű, hol kemény bukowskis szarkazmusú lehengerlő szövegfolyamban mindazzal találkozhatunk, ami csak egy szédületes, vérbeli kelet-európai dadaista akciófilmben látható.

1 hozzászólás

  1. A balkáni tahó nyilvános bemutatója november 28-án, szerdán 19 órakor lesz a Nyugati téri Alexandra Pódiumon. A közönségtalálkozón drMáriás, a könyv szerzője Gulyás Gábor esztétával, a Műcsarnok igazgatójával beszélget a kötetről, valamint a Mi a magyar? – című kiállításról. Házigazda a Noran Könyvesház.