ZETApress

hírportál

Az operaszerző rendelője

A Szenteste elhunyt Mary Zsuzsi temetése január 6-án, pénteken lesz a Fiumei úti temető szórásos parcellájában. Első férjével, Dobos Attilával 1994 őszén beszélgettem a Hungexpon, a nyíregyházi Új Kelet budapesti tudósítójaként.

A Medical+Dental Szakkiállításon ismerős arcot fedeztem fel a Kőbányai Vásárvárosban: dr. Dobos Attila, a ’60-as évek híres énekese és zeneszerzője irányítja a munkát. – Mi történt azóta, hogy 25 éve elhagyta az országot? – kérdeztem a művész úrtól.

DA: 15 évig éltem Németországban, majd tíz évvel ezelőtt végleg hazatelepültem. Fogorvosként dolgoztam odakinn, s még akkor kapcsolatba kerültem egy svájci céggel. Hazatelepülésemkor megkértek, hogy legyek a tanácsadójuk. Azóta nekik dolgozom, magyarországi képviseletüket vezetem. Fogászati fúrók értékesítésével foglalkozunk.

Mikor szokott rendelni, Doktor úr?

DA: Egyelőre nem veszek fúrót és fogót a kezembe, de ez nem végleges. Lányom elvégezte a fogorvos-tudományi egyetemet, túl van a szakvizsgáján. Neki fogok rövidesen berendezni egy szakrendelőt, ahol én is rendelni fogok.

Sok fogorvos települt Sopronba, mert az Ausztriából átjövő betegeknek még mindig olcsóbb az itteni szolgáltatás. Ön is odaköltözik a lányával?

DA: Nem, a rendelőnk Budapesten lesz. Eleget éltem már külföldön, most már nem megyek sehová. A fővárosban születtem, szeretem Budapestet, itt akarok maradni, itt érzem jól magam.

Zenészként, énekesként, szerzőként mik a tervei?

DA: Jövő nyáron mutatják be a Margitszigeten Madách Imre: Az ember tragédiájából írt operámat. Megjelent erről egy nagylemez is, ahol az egész szimfonikus zenekart magam helyettesítem szintetizátoron. Ez a takarékos megoldás nem várt eredményt is hozott: Rájöttem, hogy korunk hangszerének a szimfonikus zenekarok hangszerelésében is helyet kell kapnia! Az előadók között megemlítem Palócz Lászlót, Póka Évát, Pitti Katalint, B. Nagy Jánost, Begányi Ferencet, Sólyom Nagy Sándort, de még sorolhatnám tovább. A Margitszigeten is ők lépnek majd fel a jövő nyáron.

Könnyűzenét ír-e még és kik a partnerek?

DA: A tavalyi Táncdalfesztiválra írtam egy dalt, de kidobták. (Lehet, hogy működik a slágermaffia?) Idén újra indulok. Egyedül írom a dalt, szerzőtársam nincs. Két fiatal tehetséges énekesnőt is felfedeztem, őket szeretném segíteni. Nevüket még korai lenne nyilvánosságra hozni. Majd ha befutnak…

Művész úr, Ön sok időt töltött Nyugaton. Kelet-Magyarországot mennyire ismeri?

DA: Nagyon szép emlék fűz Debrecenhez. A Csokonai Színházban az Isten véled, édes Piroskám! című darabom több mint háromszázszor ment. Ez nagyon nagy szám, általában csak harminc előadás a megszokott.

Kívánom, hogy operája is hasonlóan sikeres legyen és magánrendelőjében is szépen muzsikáljon a Svájcból importált fogászfúró! – írtam 1994. november 2-án szerdán a nyíregyházi napilap 7. oldalán, s a nekem ajándékozott nagylemezét is meghallgattam. Lányának, Angélának Mary Zsuzsi volt az édesanyja.

1 hozzászólás

  1. Az operaszerző rendelője soha sem működött!