ZETApress

hírportál

Templomi varázslat

Jonathan Dove: Az elvarázsolt disznó című két részes, öt felvonásos meseoperáját láthatjuk a Halastó Kulturális Egyesület és a Bárka Színház mától július 10-ig Hűvösvölgyben, a Heinrich István utcai Magyar Szentföld Templom színpadán.

Az előadások pénteken, szombaton és vasárnap este 7-kor kezdődnek, kivétel június 26-a és július 3-a, amikor délután 5-kor. A tegnap esti fotóspróbára mi is bejutottunk. Láttuk, amint Flóra, a király legkisebb lánya kiolvassa a Sors Könyvéből, hogy egy disznó lesz a férje. A jóslat egykettőre be is teljesedik. Kiderül viszont, hogy az illető Disznó egy király, akit egy gonosz boszorkány elátkozott, mert Disznó nem akarta az ő lányát feleségül venni.

A Nyanya hamar fel is bukkan. Egy bűvös cérnaszál segítségével lépre csalja Flórát, és magával hurcolja Disznót. Flórának pedig azt mondja, hogy soha többet nem fogja látni a férjét. ? Hacsak három pár vascipőt el nem hordasz, míg égen-földön utána kutatsz ? mondja a Nyanya. Flóra tehát felveszi az első pár vascipőt, és elindul megkeresni a férjét?

Jonathan Dove kortárs meseoperája (librettó: Alasdair Middleton) egy román népmese motívumaira épül: a sors könyvébe engedély nélkül betekintő királylány megtudja, hogy egy északról jött disznó lesz a férje. A fátum beteljesülni látszik: kezdetét veszi a házasélet, és különböző varázslások árán sem sikerül feloldani a disznóbőrbe bújt hercegi férjre mért átkot. A gonosz cselszövések ellenére végül a szerelem és a bizalom győzedelmeskedik.

A magyarországi bemutató gondolata Göttinger Pál ötlete nyomán született meg, aki rendezőasszisztensként részt vett az angliai The Young Vic Theatre Dove-produkciójában (2006, rendező: John Fulljames), az előadás motorja pedig a Halastó kórus lett. Az előadás és a zenei anyag a gyermekek és a felnőtt nézők figyelmét egyaránt megragadó, modern, ugyanakkor befogadható nyelven szólal majd meg.

A munkálatok már 2010-ben elkezdődtek, a jogdíjak megszerzése, a darab fordítása és áthangszerelés több hónapos kemény munka eredménye. A próbák a 80 fős kórussal januárban kezdődtek és heti egy alkalommal Tóth Árpád, a darab zenei vezetőjének, a kórus karnagyának vezetésével zajlottak. Májustól elkezdődtek a jelenet próbái is, melyet Göttinger Pál rendező irányított.

Közben elkészült honlapjuk is, folynak a jelmez és díszlet tervek és megvalósításának a munkálatai, a technikai felkészülés. A Halastó kórus valójában egy multifunkciós emberek csoportja, akik egyszerre rajzolnak, énekelnek, szponzort keresnek és technikát egyeztetnek. Mind ezt a saját szabadidejükből, a rendes mindennapi életük és munkájuk mellett.

A Halastó ? a kórus

A kórust 2004-ben alapította Halas Dóra és Tóth Árpád, egy olyan műhely létrehozása céljából, ahol a kísérletezés, a szokatlan zenei eszközök, az egyéni és közösségi kreativitás segíti a kóruskultúra megújulását. A kezdeti 15 fős társaság mára több mint 70 tagúvá bővült, a kórus pedig egyesületi formát öltött. A 2006 óta működő Halastó Kulturális Egyesület céljai között kulturális rendezvények és programok szervezése, szakmai anyagok publikációja, továbbá innovatív zenészek támogatása szerepel.

Az elsősorban amatőr énekesekből álló Halastó ? és a belőle kinőtt Soharóza és Csíkszerda ? egyik meghatározó módszere a kórus-improvizáció, amely az énekesek kreativitását is aktívan felhasználja a közös zenélésben. A Halastóban használt és kikísérletezett technikák hatottak több kortárs zeneszerzőre (Horváth Márton Levente, Sztojanov Georgi), illetve eredményeik számos más kórust is elindítottak az improvizáció irányába (Hangképző ? a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola Kamarakórusa, Csábi Szeder Fábián Dalegylet, Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa).

A Halastó az elmúlt évek során számos, a hagyományos kórusfelfogás határait feszegető projekt keretében bizonyította e munkamódszer közösségformáló erejét: 2008-ban indult útjára a Kultúrfürdő kulturális programsorozat ? amely minden év augusztus-szeptemberében tölti be színvonalas előadásokkal a Frankel Leó utcai Törökfürdő különleges környezetét.

A Halastó kórus történetének egyik legnagyobb eseménye a Cupido és a Halál című Matthew Locke és Christopher Gibbons által írt XVII. századi kisopera színre vitele volt 2008 és 2009-ben Göttinger Pál rendezésében. Az előadás különlegessége az volt, hogy minden résztvevője ? a szólisták, a zenekar tagjai, a fordítók, a műszaki személyzet ? a kórus köréből került ki. Ez példa nélküli vállalkozás volt az amatőr zenés színpad műfajában.

Az elvarázsolt disznóval még nagyobb fába vágta a Halastó a fejszéjét. A darab jóval hosszabb, több a szójelenet, nehezebbek a szerepek, nehezebbek a zenekari tételek is. De, ahogy a Cupido és a Halál esetében a szervezés a fordítástól kezdve, az áthangszerelésen át, a jelmezek és díszletek elkészítéséig mindent a kórus tagok valósítanak meg. A darab a Halastó Közhasznú Kulturális Egyesület és a Bárka Színház közös produkciója, amely a londoni Peters Edition Limited engedélyével jött létre.

S hogy mit ad még a Bárka Színház? Esetleg az Üllői úti helyszínt a bemutatóhoz. A hűvösvölgyi szabadtéren esőben nem rendeznek előadást, esőnapot viszont nem terveznek. Ha reggel 9-ig úgy látják, hogy estére eső várható, az előadást átteszik a Bárkába. Erről honlapjukon olvashatunk, s délben a rádió is bemondja. Alkalmanként 150 nézőre számítanak.

4 éves korig a belépés ingyenes, bár az előadást csak 6 éves kortól ajánlják. 14 éves korig a jegy 1500 forint, felette 2500 forint, a támogatói jegy 3200 forintba kerül. Mindenki tartalmas műsorfüzetet is kap, melyet a gyerekek kiszínezhetnek. A két rész közötti szünetben ehhez színes ceruzákat is kapnak. A felvonások közben és végén mesélők is segítik a gyerekeket a darab megértésében. A jelmezek és az óriásbábok is elnyerik majd a nézők csodálatát.

1 hozzászólás

  1. Ismét kaphatóak jegyek a Halastó Kulturális Egyesület és a Bárka Színház Az elvarázsolt disznó című meseoperájára. A nagy érdeklődésre való tekintettel bővített nézőtérrel várjuk nézőinket. Időpontok: július 1. péntek 19 óra, 2. szombat 19 óra, 3. vasárnap 17 óra, július 8. péntek 19 óra, 9. szombat 19 óra és 10. vasárnap 19 óra. Helyszín a Magyar Szentföld Templom Budapest II. Heinrich István utca 3?5. Jegyvásárlás a jegy.hu portálon.

    Flóra, a király legkisebb leánya betekint a sors könyvébe, amelyből megtudja, hogy egy északról jött disznó lesz a férje. A fátum beteljesülni látszik: kezdetét veszi a házasélet, és különböző varázslások árán sem sikerül feloldani a disznóbőrbe bújt hercegi férjre mért átkot. A végén pedig kiderül, hogy ez valójában több mint egy mese. GYERE EL TE IS!