ZETApress

hírportál

Úton a bohóc

Nem véletlenül kapta a fenti címet a Fővárosi Nagycirkusz mától látható nyári programja, hiszen minden cirkuszműsor, egyik legfontosabb szereplője az utazó bohóc. Ő az, aki járja a világot, hogy mosolyt, vagy nevetést csaljon a szülők és gyermekek arcára, görbe tükröt tartva a publikum elé, miközben tréfáival összeköti, az egymást követő műsorszámokat.

Manapság nagyon fontos, hogy a bohóc külseje, személyisége, kisugárzása, megnyerő legyen, hogy ne furcsa sminkjével és öltözetével akarjon nevettetni. Davis bohóc ? aki a két évvel ezelőtti műsor végén öltözött civilbe a porondon a hazai közönség előtt ? ennek az elvárásnak tökéletesen megfelel, hiszen már az első pillanatban elbűvöli a közönséget megjelenésével, gyermekien ártatlan mosolyával. Mindezek után nem csoda, ha könnyedén tudja játékaiba bevonni, az egyébként nehezen ?porondra fogható? magyar közönséget. Senki sem érzi úgy, hogy a ?szerepvállalással? kellemetlen, nevetséges helyzetbe hozza önmagát ? tudtuk meg Lantai Józseftől, aki a tegnapi sajtóbemutatón fényképezett.

A műsor persze nemcsak a bohócról szól, nagyszerű artisták mutatják be a műsorban tudásukat, akik szinte kizárólag magyarok. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy milyen kitűnő artistáink vannak, mert ők életük nagy részében járják a világot és sajnos, csak ritkán lépnek fel a hazai közönség előtt. Kik is ők?

Astorelli juniors: egy hosszú éveken keresztül működő nagyhírű gumiasztal csoport ujjá születése. Négy (mint a nevük is mutatja) ifjú artista, akik a MACIVA Artista Stúdiójában tanulták az akrobatika csinját-binját. Fergeteges, fiatalos lendülettel és dinamikával mutatják be a szaltók hatalmas tárházát és ezek ritka kombinációit.

Donnert Katalin: a nézők nagy részét általában csodálattal tölti el a zsonglőrök Ügyessége, pedig sokan nem is tudják, hogy ezt a műfajt lábbal is lehet művelni! Márpedig Donnert Katalin, a nagyhírű artista dinasztia egyik legifjabb tagja, lábbal zsonglőrözve, mutat be egészen különleges dolgokat, ráadásul nagyon harmonikus elegáns mozgással.

Szebasztián és Krisztina: átváltozó művészek. Ez cirkuszokban ritkán, inkább varietékben látható műfaj, melyben a művészek a közönség szeme láttára, a másodperc tört része alatt öltöznek át úgy, hogy azt nem is képes senki szemmel követni. Csak ámulni lehet az elegancián, a nagyszerű táncon, ahogy előadják produkciójukat.

Nereus Éva: ami szépség, báj, erő és hajlékonyság csak elképzelhető egy kézegyensúlyozó számban az mind benne van az ő mutatványában! Talán ezért is kapta meg Stokholmi Női Cirkuszfesztiválon a Circus princessa-díjat, de bronz díjat kapott a Párizsi Cirkusz fesztiválon is és Magyarországon a porond csillaga díj boldog birtokosa.

Quinterion: egy néhány éve alakult csoport, aki a legutóbbi 8. Budapesti nemzetközi Cirkuszfesztiválon legjobb magyarként a bronz díjat kapták meg. Akrobatikus mutatványukban nagyszerűen ötvöződik, a mesejáték és a hagyományos magyar néptánc, modernizált formavilága.

Duo Kisfaludi: egy hagyományosan magyar műfaj, az ugródeszka akrobatika képviselői. Fiatal koruk ellenére, már 19 éve dolgoznak együtt a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál különdíjasai, a Párizsi fesztivál bronz díjasai. Hortobágy Károly díjas artisták.

Demjén Natália: az utóbbi időben mintha elfelejtették volna artistáink, hogy a porondon zenélni is lehet. Ö az aki légtornász, hegedűs és ráadásul gyönyörűen énekel. Mindezt egyetlen műsorszámban látni, igazán kuriózum.

Nereus Lajos: ZSONGLŐR így csupa nagybetűvel. Amit ma egy zsonglőr tudhat, azt ő tudja. Egészen egyedülálló a tudása, hiszen ?minden hangszeren játszik? ahogy mondani szokták. Hét labdát, hét buzogányt és tíz karikát dob. Talán egyedül van a világon, aki mindezt együtt megcsinálja! Megszerzett díjai: Porond csillaga, Hortobágyi Károly-díj, Párizsi cirkuszfesztivál: ezüst-,Varsói Cirkuszfesztivál: ezüst-, Budapesti Cirkuszfesztivál: bronz-díj.

Természetesen nemcsak artistaszámok, hanem állatszámok is lesznek a műsorban. Nem hiányoznak a nagymacskák sem. Idomítójuk Vladiszlav Goncharov, aki legutóbb a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon aratott hatalmas sikert és hozta el a fesztivál arany díját. Számában, nem az a fő attrakció, hogy mit, hanem az, hogy hogyan csinálja. Elegáns könnyed és táncos. Nem érezzük a veszélyt, legszívesebben bemennénk megcirógatni a hatalmas gyönyörű cicákat, feledve azt, hogy igazából azok vadállatok.

Sanyina akrobata csoport: Rég nem láthattak a nézők a budapesti cirkusz porondján igazi ?dzsigit (jikit) számot? Ezt az akrobatikus lovas műfajt a kozáklovasok vitték be a cirkuszokba, hatalmas sikert aratva vele a világ minden táján. A Sanyina akrobata csoport méltó folytatója, a nagynevű elődök által megalapozott kozáklovas művészetnek.

1 hozzászólás

  1. Számomra a cirkuszvilág a legcsodálatosabb és legremekebb művészet. Sajnos ez az a művészet, amely nincs nagyra értékelve. Sokan csak legyintenek “hogy ez csak cirkusz”, pedig emögött igen nagy munka van, és nagy színészi képességet is igényel. Én nagyra becsülöm Őket. További sok sikert!!!