ZETApress

hírportál

Csodacsapat a Lurdy Házban

A CsodacsapatPatrick Orbera ünnepelt futballsztár volt. A sikeres pályán töltött éveket a kezdetekben még eredményes edzői karrier követte, de napjainkra lecsúszott, alkohol- és drogfüggő kezelhetetlen lumpenné lett ? láttuk tegnap este a Lurdy Ház 1. mozitermében A Csodacsapat (Les seigneurs) című 97 perces, színes, szinkronizált, francia vígjáték díszbemutatóján.

Tarthatatlan életvitele, és egy élő tévé műsorban elkövetett tettlegessége következtében kislányától is eltiltja a bíróság. A bírónő a jó útra térés reményében egy Bretagne partjainál található kis szigetre ?száműzi?, ahol egy kilátástalan sorsú közösség küzd a tisztességtelen ingatlan befektetőkkel a halfeldolgozó üzemük bezárása ellen. Utolsó reményük a konzervgyár futballcsapata, amely egy véletlen folytán még versenyben van a nemzeti kupáért folyó küzdelemben. Ha további három mérkőzésüket megnyerik, megmenthetik a szigetlakók egyetlen bevételi forrását, a halfeldolgozót. A helyi halászokból álló hobbi csapat esélytelen a további küzdelmekben, csak a csoda segíthet rajtuk.

Orbera, a saját és a szigetlakók nehéz helyzetét átérezve egy hirtelen ötlettől vezérelve elszánja magát: az utolsó nagy lehetőséget megragadva egykori pályatársait, játékosait összeverbuválja a nemes cél érdekében. A csodacsapat tagjainak mindegyike már régen eltávolodott a futball világától. Mindenkinek különböző testi, lelki bajai vannak; a foci az, ami a legkevésbé érdekli őket. Az egykori klasszisok, akik egymással sem jönnek ki, egy ideálisnak közel sem mondható környezetben, számos kacagtató kalandon keresztül csiszolódnak csapattá a helyi halászokkal.

Rendező: Olivier Dahan; forgatókönyv: Philippe de Chauveron, Marc de Chauveron; producer: Isaac Sharry; fényképezte: Alex Lamarque; vágó: Richard Marizy; zene: Guillaume Roussel. Szereplők: José Garcia, Omar Sy, Gad Elmaleh, Joey Starr, Franck Dubosc, Jean Reno, Frédérique Bel, Jean-Pierre Marielle. Az esti vetítésen jelen voltak a magyar labdarúgó válogatott tagjai és a film szinkronhangjai is, többek közt: Ganxsta Zolee, Gesztesi Károly, Gundel Takács Gábor, Knézy Jenő, Mészöly Kálmán, Reviczky Gábor és Rudolf Péter. Bemutató március 28-án, az MTVA forgalmazásában.

A ferencvárosi plázában hatalmas meglepetést okoztak a magyar labdarúgó-válogatott tagjai, élükön Egervári Sándor szövetségi kapitánnyal, amikor vakuk kereszttüzében bevonultak a díszbemutatóra. A Dal versenyzői közül pedig többek közt Gyurcsík Tibor és Palcsó Tamás is kíváncsi volt a filmre. A magyar-román meccsre készülő labdarúgók, a vetítésen szintén jelen lévő U21-es focisták, valamint a filmet szinkronizáló színészek egy-egy labdát, a válogatott tagjai pedig egy mezt is dedikáltak, melyeket az MTVA a későbbiekben jótékonysági árverésre bocsát.

A díszbemutató illusztris vendégeit rögtön elvarázsolta a poénoktól hemzsegő vígjáték, melyben egykor sikeres focisták egy halászfalu egyetlen munkalehetőségét adó konzervgyár megmentéséért csatolják fel újra a stoplis cipőt. A filmvetítés remek hangulatban telt, a poénok rendre célba találtak, és akiknek nem szívük csücske a labdarúgás, azok is önfeledten szórakoztak a film komikus és emberi helyzetein. Különösen a labdarúgó válogatott meríthetett erőt a filmbeli szurkolók támogatásából, hiszen péntek este zárt kapuk mögött Romániával mérkőznek meg a Puskás Ferenc Stadionban. A világbajnoki selejtezőt az m1 20:15 órakor élőben közvetíti, a Kossuth Rádió a 2. félidőtől kapcsolódik be a közvetítésbe.

3 hozzászólás

  1. Nem sikerült legyőznünk a románokat. Hiába vezettünk 1:0-ra a szünetben és 2:1-re a 92. percben, a 93-ban Románia kiegyenlített. További két tegnapi eredmény a D-csoportban: Andorra?Törökország 0:2, Hollandia?Észtország 3:0. Az állás 5 forduló után: 1. Hollandia 15, 2-3. Magyarország és Románia 10-10, 4. Törökország 6, 5. Észtország 3, 6. Andorra 0 ponttal. Válogatottunk jövő kedd este fél 8-kor Törökországban lép pályára, Hollandia Romániát, Észtország Andorrát fogadja.

  2. A törököket sem tudtuk legyőzni, mert tegnap este idegenben csak 1:1-re sikerült kiegyenlítenünk. A további két csoportmeccs eredménye: Hollandia-Románia 4:0, Észtország-Andorra 2:0. Folytatás szeptember 6-án, pénteken a román-magyar, észt-holland és török-andorrai összecsapásokon. A D-csoport állása 6 forduló után: 1. Hollandia 18, 2. Magyarország 11, 3. Románia 10, 4. Törökország 7. 5. Észtország 6, 6. Andorra 0 ponttal.