ZETApress

hírportál

Vizsga a Toldiban

1957. december 24-e, Szenteste. A zűrzavaros októberi események után az Államvédelmi Osztálynak meg kell győződnie arról, hogy ügynökei közül kiben bízhat meg a jövőben, ezért egytől-egyig próbára teszi azok lojalitását a rendszerhez ? láttuk a Művész moziban Bergendy Péter: A vizsga című másfél órás, színes, magyar thrillerben.

A szép karrier előtt álló tartótisztnek, Jung Andrásnak (Nagy Zsolt) éppen a Szenteste hozza el ezt a bizonyos vizsgát: nem is sejti, hogy a szemközti ház egyik ablakából többek között atyai tanítómestere, Markó Pál (Kulka János) figyeli, és értékeli minden tettét, minden mondatát. Ha András ezt tudná, valószínűleg nem éppen ezen a napon találkozna konspirált lakásán az eddig szigorúan titkolt szerelmével, Évával (Hámori Gabriella), és körültekintőbben őrizné a rábízott ügynöklistát is. A névsornak azonban lába kél, András megtudja, hogy Éva egyáltalán nem az, akinek hitte, és lassan az is kiderül, hogy senki sem bízhat meg a másikban?

Az Állítsátok meg Terézanyut! ? című nagy közönségsikere után Bergendy Péter ezúttal a Kádár-korszak első éveiben játszódó bűnügyi történetet rendezett. A vizsga remek szereposztása mellett a nálunk méltatlanul mellőzött thriller műfaj legszebb erényeinek megvillantásával hívja fel magára a figyelmet. Az állandó feszültség és a színészek kivételes játéka az első perctől az utolsóig magával ragadja a nézőt. A vizsga a politikai cselekményszál mellett is mindvégig közönségszórakoztató zsánerfilm marad.

Rendezte: Bergendy Péter. Írta: Köbli Norbert. Producer: Bodzsár István. Fényképezte: Tóth Zsolt. Vágó: Király István. Szereplők: Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella, Scherer Péter, Elek Ferenc, Haumann Péter. Országos bemutatója október 13-án lesz a Vertigo Média Kft. forgalmazásában.

1 hozzászólás

  1. Koszorúzással és filmvetítéssel emlékezik a MÚOSZ 1956-ra. Október 20-án, csütörtökön fél 6-kor, Gimes Miklós emléktáblájának koszorúzásával emlékezünk az 1956-os forradalomra. Ünnepi beszédet mond Martin József újságíró, főiskolai tanár, az Európai Újságírók Szövetsége magyar tagozatának elnöke. Bergendy Péter: A vizsga című filmjét 6 órától láthatják ez érdeklődők. A filmklub a MÚOSZ tagjai számára ingyenes, külsősöknek 700 forint a belépődíj. A vetítés után Kolozsi László kritikus Köbli Norbert forgatókönyvíróval és Bergendy Péter rendezővel beszélget. Minden érdeklődőt tisztelettel várunk!