ZETApress

hírportál

BUSHO 2011. a hetedik

Az átalakulások, avagy az átváltozások okozta minden nehézség ellenére ismét célegyenesbe fordult a BuSho szekér. Immáron hetedik alkalommal, augusztus 30-tól szeptember 3-ig újra a Vörösmarty moziban és további vidéki és határon túli helyszíneken kerül megrendezésre a 7. BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál!

Április végén zárult a több fronton megújult BuSho nevezés, hiszen első alkalommal nyílt lehetősége az alkotóknak a fesztivál weboldalán nemcsak a nevezési lapot kitölteni online, hanem a filmet is fel lehetett tölteni egy kattintással! Természetesen adódtak technikai problémák, melyeket azonban a mentha csapat jóvoltából sikerült orvosolni és elképzelhető, hogy jövőre az előzsűrizéshez kizárólag így lehet majd nevezéseket benyújtani. Ráadásul szintén első alkalommal idén a filmfestivals.com mellett a withoutabox is csatlakozott a gépezethez így végül összesen 55 országból lélegzetelállító 962 nevezés érkezett, mely kizárólag rövidfilmből egyedülállónak tekinthető Magyarországon.

Ezután a fesztivál történetének legkeményebb előzsűrizése következett, melyen a sorra elutasított pályázatokon felbuzdulva az önkéntesség évére hivatkozva nagy örömmel vetette be magát az 5 tagú elő-zsűri (Mag István – rendező asszisztens, Gergely Zoltán ? filmrendező, Rimóczi László ? forgatókönyvíró, Kocsis László Zoltán ? gyártásvezető valamint Patrovits Tamás ? animátor), majd június végére elkészült a 7. BuSho Fesztivál versenyprogramja, melyben 93 alkotás szerepel majd, kategóriánként 65 fikció, 16 animáció valamint 12 kísérleti film.

Többek között felbukkan majd a vásznon Jean Reno (The Philosopher), Djoko Rosic (Along the wire) vagy éppen Elek Ferenc (Finale), az animátorok között Cakó Ferenc munkája is a világhírű lengyel animációs filmekkel száll versenybe, de több nagy fesztivált megjárt rövidfilm is érkezett, Kárpáti György Mór: Erdő című alkotása vagy a román-német kooprodukcióban készült Silent River. A nevezési statisztikák áttekintését követően nem meglepetés, hogy a legtöbb film a spanyoloktól került a legjobbak közé, de összességében színes a nemzetek listája is. Ezen kívül idén is lesz Panorama szekció, melyben a versenyről éppen lemaradt alkotásokat és egyéb érdekességeket vetítik majd, valamint szokás szerint műsorra tűzik valamennyi beérkezett magyar alkotást, hogy mindenkinek lehetőséget biztosítsanak filmjének bemutatására.

A napokban lejárt az akkreditációs határidő is, ismét rengeteg külföldi vendég jelezte részvételét a fesztiválon és a szervezők nagyon bíznak benne, hogy az érdeklődők mellett a magyar alkotók is nagy számban tiszteletüket teszik majd. A központi helyszín mellett párhozamosan zajlanak majd a vetítések több vidéki és határon túli helyszínen is, mint például a szolnoki Tiszap?Art moziban, a szombathelyi Savaria moziban vagy a Nagyváradi Szabadság moziban. A budapesti vendégek számára ismét megrendezésre kerülnek a délelőtti programok, a veterán autóbuszos városnézés, a Parlament megtekintése, vagy a fürdőlátogatás.

A vetítéseket követően ismét megrendezésre kerül a fesztivál egyik nagy dobása a nyilvános esti zsűri konzultáció, melyen a nemzetközi zsűri és az országos diák-zsűri az alkotók és a közönség bevonásával értékeli a napközben látottakat! De természetesen a többi kísérőprogram is elmaradhatatlan a fesztiválon, tehát lesznek bestoff-est vetítések a partnerfesztiválok legjobb filmjeivel, esti koncertek a Trafikban, Kultúrdiszkó, önkéntes fórum és egyéb érdekességek, meglepetések, szenzációk melyek még szervezés alatt állnak és a részletek majd az augusztus 30-i kezdés előtti napokban látnak napvilágot. További részletek, sajtóanyagok, illusztrációk, referenciák idekattintva találhatók.

2 hozzászólás

  1. Nagyon jók a BuSho filmek!