ZETApress

hírportál

Ír Ösvény Irakban

Fergus (Mark Womack ? Murphy törvénye) és Frankie (John Bishop ? Skins) elválaszthatatlan jó barátok az iskola első napjától fogva. Mindketten a katonai pályát választják, de egy nap Fergus kilép a seregből és egy privát biztonsági cégnél vállal állást Bagdadban.

Évekkel később váratlanul érkezik a hír: Frankie egy halálos támadás áldozata lett a világ legveszélyesebb útján, a Halál sugárúton (Route Irish), ami a bagdadi repteret és a város biztonságos zónáját (Green Zone) köti össze ? láttuk délelőtt a Művész moziban, a Halál sugárút (Route Irish) című 109 perces, feliratos angol?belga?francia filmben.

Fergus nem hiszi el a hivatalos magyarázatot, ezért Frankie özvegyével, Rachel-lel (Andrea Lowe ? Tudorok) Irakban próbálják meg kideríteni, mi lehetett Frankie halálának valódi oka. A nyomozás fordulatai a nézőt egy izgalmas kirakós játék részesévé teszik, amely során bepillantást nyerhetünk a világpolitika hatásmechanizmusába is.

Ken Loach, a társadalmi-szociális problémákra mindig érzékeny rendező ezúttal a háborús hadszíntér felé fordul, ahol egy férfias politikai thrillerben mutatja be a háború során elkövetett bűnöket. Ebben segítségére van állandó forgatókönyvírója, a Cannes-ban díjazott Paul Laverty (Édes kamaszkor) és az Oscar-díjas operatőr, Chris Menges (A misszió, A felolvasó).

A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Pálma-díjra jelölt film Craig Lundberg iraki veterán igaz történetét dolgozza fel, aki Bászra város 2007-es ostrománál több bajtársát is elvesztette. A Felkavar a szél Arany Pálma-díjas rendezőjének legújabb filmjét jövő csütörtökön mutatja be a Mokép?Pannónia Kft. a 16 éven felüli nézőknek.

1 hozzászólás

  1. Legújabb mozibemutatónk, Ken Loach iraki háborúról szóló Halál sugárút című filmje mától indul a mozikban. Azért, hogy az iraki háború apropóján felmerült kérdésekre (köztük az Irakban állomásozó magyar katonákkal kapcsolatosakra) választ kaphassunk, különleges vetítést tartunk szombaton 18 órától a Művész moziban. A július 30-i vetítés után, 19:45-kor Irak és ami mögötte van címmel beszélgetést szervezünk a téma szakértőivel. Vendégeink Bányai Levente mérnök alezredes, Szöllősi Péter egykori ENSZ katona és Papp Judit a Magyar Vöröskereszt nemzetközi referense lesznek.