ZETApress

hírportál

Megmenekült a Titanic

A mennyiségből engedünk, a minőségből nem! Rövidebb, szerényebb, de elsüllyeszthetetlen! A 18. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál április 8-a és 16-a között a felmerült anyagi nehézségek ellenére is megrendezésre kerül ? tudtuk meg Czifra Rékától.

A 18 éves múltra visszatekintő, immár hatodik éve versenyfesztiválként működő filmfesztivált idén komoly anyagi nehézségek elé állították. Mint megírtuk, a jelenlegi állapotok szerint sem a Főváros, sem a NEFMI nem támogatja sem erkölcsileg, sem anyagilag, a korábbi években jelentős támogatást biztosító Magyar Mozgókép Közalapítvány forrásait pedig zárolták, így a Titanic pillanatnyilag a korábbi költségvetés több mint harmadától esik el.

Az indoklás nélküli támogatásmegvonás által előidézett helyzet komoly dilemma elé állította a szervezőket. Lefújható-e egy komoly múlttal és sikerekkel rendelkező, rendkívül népszerű, valamint nemzetközi kapcsolatokat építő, kulturdiplomáciai jelentőségű esemény alig két héttel a fesztiválkezdet előtt, több mint fél éves előkészítő munka és rengeteg ráfordított költség után?

A szervezők végül úgy döntöttek, hogy a szűkös anyagi feltételekhez igazodva sok-sok lemondás és megszorítás árán, de idén is megrendezik a Titanic fesztivált, és mindent megtesznek, hogy Magyarország legjelentősebb nemzetközi filmes seregszemléje 18. alkalommal is a megszokott szakmai színvonalat és maradandó élményt garantálja közönségének. Csak a mennyiségből engednek, a minőségből nem.

A költségek minimalizálása érdekében a fesztivál két nappal rövidebb lesz: április 8-án indul, és április 16-án ér véget. Jelentősen csökken a bemutatásra kerülő filmek száma, és kevesebb lesz a vetítés is, így lesznek alkotások, amelyeket az eddigiektől eltérően a fesztivál ideje alatt csak egyszer láthat a közönség. Minisztériumi támogatás híján a Titanic pillanatnyilag nem tudja felajánlani a fesztivál fődíjával járó tízezer eurós jutalmat sem. Kevesebb lesz a külföldi vendég, kisebb a Titanicon dolgozó stáb, és a szerényebb külsőségek mellett kevesebb nyomtatott kiadvány és fizetett hirdetési felület biztosít megjelenési lehetőséget a fesztiválnak.

Mindezek ellenére, hála a Titanicot támogató külföldi kulturális intézeteknek, külképviseleteknek és követségeknek, a fesztivál programjában idén 20 ország 52 alkotása szerepel ? köztük több nemzetközi premier! ? és számos filmet elkísér az alkotója is. Idén is lesznek közönségtalálkozók, Magyarországon csak itt és most látható remek filmek, izgalmas szakmai programok, sőt éjszakai vetítések és a Titanic történetében először meglepetésfilm is szerepel a fesztivál kínálatában.

A részletes program mától megtalálható a fesztivál honlapján, a legfrissebb híreket, fotókat, érdekességeket pedig idekattintva első kézből olvashatjuk. Hamarosan további információkkal jelentkezünk az érkező vendégekről és kísérőprogramokról is.

1 hozzászólás

  1. Kedves Barátaink! Megkezdődött a jegyelővétel a 18. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál filmjeire! Április 7-ig 20%-os kedvezménnyel, 800 forintért lehet jegyeket kapni a fesztivál helyszínein (Uránia Nemzeti Filmszínház, Toldi Mozi, KINO, Örökmozgó Filmmúzeum). A Titanic fesztivál kezdetétől, április 8-tól a jegyek ára minden moziban egységesen 1000 forint. A fesztivál ideje alatt egyéb kedvezmények nem érvényesek. Az Uránia, a Toldi és a KINO előadásaira online jegyfoglalás is lehetséges. A részletes programról a fesztivál honlapján tájékozódhattok.