ZETApress

hírportál

Embrió a Teréz körúton

Albert Levente erdélyi képzőművész: Embrió című kiállítása nyílt meg tegnap este a Kárpát-haza Galériában. Köszöntőt mondott: Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a kiállítás védnöke. A július 20-án péntekig látható kiállítást Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas író, irodalom- és művészetkritikus nyitotta meg.

A Teréz körúti kiállítás kurátora: Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. Közreműködő művészek: Méry Rebeka ? ének, Danhauser Zoltán ? hegedű, Jánosi András ? hegedű voltak. A megnyitót Takács Bence Ervin előadóművész moderálta. Fotóink Rósa István felvételei.

Albert Levente erdélyi képzőművész 1959. május 14-én Csíkkarcfalván született. Művészete gyakran különös, átütő erővel mutatja az alkotási folyamat sajátosságait. Belső késztetése, nyugtalan feszültsége keresést indít meg, a sugallat anyagot, formát kutat, hogy létrejöhessen, kiléphessen szemünk elé. A kezdetben néha játékos keresés küszködéssé, vívódó munkává alakul. A művek az egész folyamat kifejeződései. Eszméletre tett következik, az alkotó, kísérletező folyamatból előtűnnek a kibontakozó és lezáródó formák, képek, konstrukciók. Százszor újrabontva, építve, ezerszer újuló eséllyel az újra ? írta róla Vargha Mihály szobrászművész, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója.

Az Embrió című kiállítás kvintesszenciája, hogy átvilágítható egy lény, még mielőtt megszületne, mielőtt ujjlenyomata bármire is törvényes bizonyíték lenne. Ezzel a gondolattal kezdődött öt évvel ezelőtti Magzat című sorozata körvonalazódni, amikor születendő fiáról készült ultrahangos vizsgálatok felvételeit nézegette. Hónapokon keresztül sűrűn hálózott fekete-fehér oválisokat illesztgetett egymás takarásába, majd újabb vizsgálati felvételek változtatták az oválisok helycseréit.

A korábbi sorozat darabjait, idén újragondolva, a kék szín túltengésében, hol kiengedve, hol újabb burkok védelmébe helyezve a deformálódó oválisokat, megszületett egy dinamikusabb, vidámabb állapotukat láttató, grafika és festmény határán mozgó megfogalmazásban az Embrió sorozat. Az Oldódó formák című alkotások a művész képzőművészeti kísérletezéseit tömörítik, melyben megtalálható az ócskavas telepi rozsdás formák és nikkelezett dróthalmazok emléke, ahogy az emberi árnyékok beleolvadnak az alkimista folyamatba.

Képeinek felülete időtlen, lassú öregedést ígérnek, a bronz szobrok patinásodásához hasonlít alakulásuk. A több évtizedes lapjain alig észrevehető sárguló, barnuló terek láthatóak, a rozsdás, fekete alakzatok viszont változatlanok. ? Meg ne szűnjön a mindennapi kísérletezés kényszere új terek létrehozására, még ha ezek nem is mindig bizonyulnak lakhatónak! ? vallja. Jelenleg a sepsiszentgyörgyi Háromszék című független napilap fotóriportereként dolgozik.

1 hozzászólás

  1. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által létrehívott Boldogasszony kiállítás következő helyszíne: Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont 9700 Szombathely, Berzsenyi Dániel tér 3. A megnyitó időpontja: 2018. július 17-e kedd 16 óra. A kiállítás fővédnöke: dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. Védnöke: Nm. és Ft. dr. Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye megyéspüspöke.