ZETApress

hírportál

Berze Imre a Forrásban

Berze Imre 33 éves erdélyi szobrászművész kiállítása nyílt meg délután a Teréz körúti Forrás Galériában. A Kárpát-haza Galéria 54. rendezvényét köszöntötte: Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a kiállítás védnöke. Ünnepi beszédet mondott: Farkas Ádám Kossuth-díjas szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja.

A június 26-án keddig látható tárlat kurátora: Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. A megnyitó moderátora Takács Bence Ervin előadóművész volt. Közreműködött: Dresch Mihály zenész. Fővédnök: Gálfi Árpád, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város polgármestere, aki sajnos nem érkezett meg.

Berze Imre erdélyi szobrászművész 1985-ben született Székelyudvarhelyen. ? Munkáimban törekszem az építészeti rendre és racionalitásra, a szobrászati empátiára és spontaneitásra. Keresem az egyetemes fent ? lent, kicsi ? nagy, széles ? keskeny, sima ? borzolt, tér és tömeg plasztikai téziseit. Kutatom a határozott formákat és az empirikus tereket. Foglalkoztat a realitás elvonatkoztatása és absztrahálása, valamint a konceptuális gondolatok figuratív megfogalmazása. Fontos számomra az ünnepélyesség atmoszférája és az ebből fakadó misztérium jeleinek felkutatása. Emellett a profán valóság, őszinte, anyagban való megnyilvánulásait is szem előtt tartom, amely gyakran markáns módon meghatározza munkáim jellegét. Igyekszem a sommás plasztikai nyelvezetre, anyaghasználatomat leginkább a fa, kő és bronz használata jellemzi, de nem zárom ki a jó minőségű és esztétikus modern anyagokat sem.

Legkedvesebb anyagom a fa, amely életterem hely specifikus, gyakran használt elemeként magyarázható. Erős vonzalmat érzek a fehér felületek iránt, egy makulátlan állapot, utópisztikus, egyetemes tisztaságának vizuális képződményének tartom, amely a bázist jelenti számomra. Kutatom a geometrikus és organikus formarendszerek harmonikus ötvözését, inspirálnak a hagyományos népi építészet ácstechnikai megoldásai, és az ebből származó archaikus gesztusok. Egy adott gondolati tartalom esztétikus formába való megragadása, sok esetben, plasztikai eredményként az egyszerű, tiszta formák, őszinte valóságát eredményezi ? mondta el az alkotó, akinek ez az első önálló kiállítása Magyarországon.

1 hozzászólás

  1. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által létrehívott Boldogasszony kiállítás következő helyszíne Lengyelország vallási fővárosa: Jasna Góra-i Pálos Kolostor, 42-225 Czestochowa, ul. o. A. Kordeckiego 2. Lovagterem. A megnyitó időpontja: 2018. június 26-a kedd 15 óra. Fővédnöke: dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. Védnökei: Őexcellenciája Waclaw Depo, a Czestochowai Főegyházmegye érseke és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. A kiállítás kurátora: Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója.