ZETApress

hírportál

Hős anya a Trafóban

M, P, F and L by F, 2016. BudapestPuklus Péter (1980?) legújabb műveiből mutat be, egy a Trafó Galéria terére szabott válogatást. A tegnap 19 órakor megnyílt kiállítás március 11-én vasárnapig látogatható a ferencvárosi Liliom utca 41-ben.

A Kolozsváron született és a MOME-n diplomázott Puklus, saját generációjában elsőként kezdett el tudatosan a fotográfia és az olyan plasztikus műfajok, mint a szobrászat és az installáció-művészet metszéspontjaival foglalkozni. Puklus műfaji sokszínűsége abban is korán megmutatkozott, hogy számos fotósorozatát művészkönyv-formátumban publikálta.

A Life is Techno nemcsak trafós kiállításának, hanem legutóbbi nagyregény formátumú könyvének ? az Epic Love Story of a Warrior-nak ? az egyik fejezet-címe is, amely egy fiktív kelet-európai család perspektívájából kalauzol át a XX. századon. A kiállítás ennek a monumentális fotósorozatnak a szerves folytatása, amiben ezúttal a történetmesélés mellett a térbeli kísérleteké a főszerep. A közönség a művész eddigi legnagyobb és legnagyvonalúbb installációival találkozhat majd. A nyers installatív megoldások építési anyagai keretezik be a műveket, amelyek központjában az apa-fiú kapcsolatok sorsszerűsége, a családi mintáktól való elrugaszkodás, a generációs konfliktusok és a szülővé válás dilemmái állnak. Bár Puklus fotóin több személyes történet és referencia is felfedezhető, képei, akár a korábbi sorozatok darabjai mégis univerzálisak, sokrétű szimbolitásuk révén. Puklus sorozata kritikusan közelíti meg továbbá a férfi és az apa társadalmi szerepét, valamint ennek vizuális és pszichológiai toposzait is. A kiállítótérben felvonuló témákat és anyagkísérleteket pedig átszövi a techno és az élet pulzáló és saját-magába visszatérő alapritmusa.

Puklus Péter 1980-ban született Kolozsváron, legutóbbi önálló kiállításai a varsói Raster Galériában, a berlini Robert Morat Galériában, a C/O Berlinben, a düsseldorfi Galerie Conrads-ban, valamint a budapesti Robert Capa Fotográfiai Központban voltak. Művei szerepeltek a grazi Künstlerhaus, a zágrábi Kortárs Művészeti Múzeum, a New York-i International Center of Photography és a budapesti Ludwig Múzeum csoportos kiállításain. A legfrissebb A Hős Anya ? Hogyan építsünk házat című sorozata 2017-ben elnyerte az Images Vevey fődíját. Több könyvét is jelölték neves nemzetközi díjakra, mint például az Aperture és a Paris Photo közös Fotókönyv-díja, vagy a Német Fotókönyv Díj.

1 hozzászólás

  1. Záró tárlatvezetés 2018. március 9-én pénteken 18 órától: Puklus Péter tart tárlatvezetést Life is Techno című kiállításán. Az esemény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!