ZETApress

hírportál

Felvidékről a Forrás Galériába

Ferdics Béla kiállítása tegnap 17 órakor nyílt meg a Kárpát-haza Galériában. Köszöntőt mondott: Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a kiállítás védnöke. A január 10-én szerdáig látható tárlatot Szabó Ottó festőművész, a kassai ROVÁS Akadémia elnöke nyitotta meg.

A kiállítás kurátora: Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. Közreműködött: Méry Rebeka ének, Apró Anna koboz. Moderátor: Takács Bence Ervin előadóművész volt. A kiállítás rendezője: a Forrás Művészeti Intézet a Forrás Galériában, a Teréz körút 9-ben.

Ferdics Béla (Dunaszerdahely, 1968?) felvidéki grafikusművész, üvegművész a grafikai kompozíciók (monotípiák, ceruza- és tusrajzok, akvarellek) mellett üveg-, kő-, fa- plasztikákat, térobjekteket, installációkat készít. Műveinek jellemző vonása az anyagok és a kivitelezési technikák ötvözése. Fő művészeti irányvonalát az üvegművészet, a fény és a színek világában rejlő lehetőségek egyedi kihasználása jellemzi. Sajátos módon ötvözi az üveget fával, fémmel és kővel, mintegy új jelentést adva ezen anyagoknak, így mutatva meg az üveg változatos arcát.

Műalkotásait az a fajta tömény gondolatiság jellemzi, amit többnyire az absztrakt művészeti irányzatok alapvonásának tartanak. Néhány kivételtől eltekintve stilizált festményei, de legfőképp ceruzarajzai azt az érzést keltik a szemlélőben, mintha a hatalmi helyzetbe kerülő antropomorf gondolkodásmód korlátait, vagyis az emberközpontúság látszatát akarnák megragadni, azt a hiányt, amely a modern ember életvitelének és szemléletének deformációját, különböző elhajlásait idézi elő.

Az egyén és a tömeg találkozásának, illetve konfrontálódásának Ferdics Béla alkotásaiban nincs igazi végkifejlete. Képein elvékonyodik az emberi arc, nem marad belőle egyéb, csak egy emlékmás, s a hasonulás jelensége asszimilációvá egyszerűsödik. Ez a fajta individuum mulatságos vagy groteszk töredékévé válik a világnak és ez által a környezetébe idomul. A nézőnek csak az emberi rész-darabkák maradnak és saját értelmezői szabadsága segíti az összkép megalkotására. A művész munkásságát, amely ismert a magyar vidékeken és Európa szerte bölcs megfontoltság jellemzi, a mindennapok létkérdéseire nem tragikus gesztusokkal reflektál, hanem alkotásaival reményteli végkicsengést kelt a szemlélőben.

Ferdics Béla az 1980-as évek végén rövid ideig Pozsonyban kőrestaurátorként dolgozott, majd 1988-tól 1994-ig a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola üvegszakán tanult. Az 1991/92-es tanévben Budapesten a Magyar Iparművészeti Főiskola Szilikátipari Tanszékén volt vendéghallgató, ahol Horváth Márton és Bohus Zoltán voltak a mesterei, 1994-től két évig Dunaszerdahelyen a Csallóközi Múzeum restaurátoraként tevékenykedett. 1995-től a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságának (MAMSZE) tagja lett, 2005 novemberétől pedig a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének is tagja. A gútai Magán Szakközépiskola üvegszakán 2007-től óraadó tanárként dolgozik, 2012-től a dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola képzőművészeti tagozatának vezető tanára. Jelenleg Dunaszerdahelyen, valamint Nagyudvarnokon él és alkot.

Közép-dunántúli Hanyatlás ? Szárnyalás

Ma 17 órakor a székesfehérvári Csók István Képtárban (Bartók Béla tér 1.) Párkányi Raab Péter szobrászművész, fotóművész Hanyatló ? Szárnyaló című kiállítása nyílik. Köszöntőt mond: Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum (SZIKM) igazgatója. Ünnepi beszédet mond: Cserkovics András, a megyei jogú város polgármestere és Melocco Miklós szobrászművész. A 2018. március 11-én vasárnapig látható tárlatot megnyitja: Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója, a kiállítás kurátora. Közreműködők: Navratil Andrea népdalénekes és Demeter László előadóművész.

1 hozzászólás

  1. Kedves Látogatónk! Tisztelettel várjuk Székesfehérváron Párkányi Raab Péter: HANYATtLÓ ? SZÁRNYALÓ című kiállításának következő tárlatvezetésére február 17-én szombaton 17 órára a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárába, a Bartók Béla tér 1-be. Üdvözlettel: Tóth Norbert, a kiállítás kurátora