ZETApress

hírportál

Megszokás a Trafóban

Pakui HardwarePakui Hardware: A megszokás szülöttei (Creatures of Habit) című kiállítása nyílt tegnap 19 órakor a Liliom utcai Trafó Galériában. A litván művészduó 2018. január 07-én vasárnapig látható installációja a tudományos-fantasztikus képzelet világába kalauzol.

A Trafó Galéria kiállításán a Neringa Černiauskaite (1984) és Ugnius Gelguda (1977) által alkotott Pakui Hardware művészpáros legújabb öt műve látható. 2014 óta a Pakui Hardware a tőke testeken és anyagokon átívelő nyomait kutatta, miközben arra a törésre is igyekezett rávilágítani, hogy a technológiai és tudományos fejlődés sebességének miként áll ellen az anyag. A duó művészeti névjegyévé vált az utóbbi időszakban az ipari és efemer installációs elemek, valamint a törékeny szintetikus szobrászat ötvözése.

A Pakui Hardware kiállítása az automatizált társadalmakhoz kapcsolódó víziók kontextusába írja be magát. Közkeletűek ugyanis azok a fantáziák, amelyek szerint a jövőben az emberek teljes kényelmet élvezve kizárólag spirituális és kulturális tevékenységeknek szentelik majd magukat a testedzés és a kreativitás kultusza mellett. Ez az állapot azonban egyértelműen csak egy privilegizált poszt-munkás osztály számára lesz elérhető, így nem is az embereken van a fókusz.

A megszokás szülötteiA kiállítás figyelme sokkal inkább a nem-organikus munkások-felé fordul: azon automatizált, ugyanakkor egyenruháik révén mégis organikusnak-tűnő hibridek-felé, amelyek emberi és gépi tulajdonságokat, gesztusokat ötvöznek. Mi több, egy olyan ismeretlen átmeneti faj képviselői, amelynek fém teste, vízhatlan és szilikon védőruhái alkotnak egy szintetikus egészet. A Pakui Hardware név Pakuira, a hawaii mitológia alakjára utal, aki egy nap alatt hatszor kerülte meg az Oahu szigetet. Így tehát a Pakui Hardware is a sebesség megszállottja és a nagy sebességű kulturális találkozásoké. A művészpáros munkássága az anyagiság, a technológia, a gazdaság komplex kapcsolatára épül és azt kutatja, hogy a technológia miként alakítja a fizikai valóságot, beleértve az emberi testet.

1 hozzászólás

  1. Január 5-én pénteken 18 órától Fenyvesi Áron és Szalai Borbála tartanak tárlatvezetést Pakui Hardware: A megszokás szülöttei című kiállításán. Az esemény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!