ZETApress

hírportál

Szentek között a Sajtóházban

Szűz Mária édesanyja ölébenSzentek között ? ikonok és aranygrafikák címmel nyílt meg Tétényi Éva kiállítása tegnap 17 órakor a Vörösmarty utcai Sajtóház földszinti Mikszáth-termében. A vernisszázson közreműködött Maros Éva Liszt Ferenc-díjas zeneművész hárfán és Geiger György Kossuth-díjas érdemes művész trombitán.

A rendhagyó megnyitón Komlósi Gábor egykori sportújságíró, a MÚOSZ új elnöke mikrofonja előtt a művésznő tartott tárlatvezetést. (A június 20-i küldöttgyűlésről idekattintva olvasható.) Beszélgetésükről kép- és hangfelvétel is készül, mely mint kérdésemre elmondta, rövidesen felkerül a szövetség honlapjára. Az augusztus 25-én keddig kiállított képek nézegetése közben finom süteményeket fogyaszthattunk, melyet esztergomi asszonyok sütöttek a vendégeknek.

S miért épp esztergomiak? ? Mert az alkotó ott volt polgármester az előző ciklusban. Ezért kelthet sokakban csodálkozást, hogy az építész-településtervező Tétényi Éva a festészettel is elmélyülten foglalkozik. Az ősi egyházművészeti rítusokat, törvényszerűségeket figyelembe vevő ikonfestészet speciális tudást és alkotói hozzáállást feltételez, ezért különleges, hogy napjainkban pont egy ikonsorozatot készített. Aki látja ezeket a lenyűgöző alkotásokat, az megnyugvással veszi tudomásul, hogy autentikus szellem és értő kezek teremtették ezeket a lélekig ható alkotásokat.

Azt is kevesen tudják a hazai közélet egyik legismertebb asszonyáról, hogy a magyar katolikus egyház fővárosában, Esztergomban, nagyon vallásos családban nevelkedett. Édesanyja a mai napig a beteggondozó kamilliánus rend egyik legodaadóbb segítője, és számos jótékonysági akció előrevivője; bérmakeresztanyja pedig harmadrendi kármelita apáca volt. Így már gyermekkorában nemcsak a templomban, hanem otthon is szentek képei vették körül.

Tétényi Éva és édesanyjaA közelmúltban oly sok viszályban helytálló Tétényi Éva kitartásával és erejével példát mutatott, és a küzdelmeiről szóló könyv bár esztergomi Jeanne d?Arc-ként emlegeti, ő ezt túlzásnak tartja, de meggyőződése, hogy a hite nélkül nem lett volna képes helytállni, kitartani annyi viharban. Tisztaságra, egyszerűen megfogalmazott szépségre, jóságra vágyott, amikor hozzálátott, hogy édesanyja unszolására ikonokat fessen. Az esztergomi ferenceseknél Tarzíciusz testvér kurzusán fogta meg Évát az ortodox vallás titokzatosan csodálatos világa.

A most először kiállított ikonok által bepillanthatunk az Istenszülő, Krisztus király, szentjeink és angyalaink egyszerre zárt és nyitott, túlvilági és emberi világába. Az ikonok és aranygrafikák igazi varázslata, hogy együtt tárul elénk ezeknek az aranyba foglalt lelkeknek az esendősége és sziklaszilárd hite. Egy-egy műve legalább egy hónapig készül, de mint kérdésemre a sütizésen elmondta, párhuzamosan hármat-négyet is alkot egyszerre. Az elmúlt 9 hónapban ? polgármesteri munkája lezártával ? bőven volt ideje a művészi tevékenységre.

1 hozzászólás

  1. Tétényi Éva rendhagyó tárlatvezetése Komlósi Gábor MÚOSZ-elnök mikrofonja előtt idekattintva látható.