ZETApress

hírportál

AIR/HMC Budapesten

Augusztus 3-án, hétfőn este 6-kor nyílik meg a Szent István téri Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum legújabb kiállítása. Megnyitja: Dr. Gellér Katalin művészettörténész, kurátor: Széchy Beáta, HMC. Kiállító művészek: Amanda Meeks-IL, Emily DiCarlo CANADA, Eveline Kotai AUSZTRÁLIA, Jessica L. Smith-AL, Sarah Pedlow-CA, Amy Sacksteder- MI, Michael Hilsman-USA/PAKISZTÁN, Douglas Gast-WA, Hsu chiung wen-TAIWAN, Jeanne Dunn-CA, John Shadeck-AZ, Dolie Thompson-NE. VideoFest művészek: Anne-Sarah Le Meur-FRANCE, El Putnam-MA, Dan Boord/Luis Valdovino-CO, FemLink-FRANCE, John Takacs.

A dallasi székhelyű nonprofit szervezetet, a Hungarian Multicultural Centert (HMC) Széchy Beáta alapította még 1990-ben, a művésztelep-programot pedig 1995-től vezeti. Azóta minden évben külföldi képzőművészek érkeznek Budapestre, Balatonfüredre és Csopakra, hogy néhány hétig alkossanak, felvegyék az idegen környezet ritmusát, s ezzel újfajta művészi energiákat szabadítsanak fel magukban. Néhány hétig együtt gondolkodnak, alkotnak, aztán a tábor végeztével megmutatják az itt végzett munka gyümölcsét egy kiállítás keretében.

Mint a művésztáborokba általában, a HMC szervezte együttlétekre sem egyszerű bekerülni, rendszerint több százan jelentkeznek, így a szervezőknek módjuk van a gondos válogatásra. Fontosnak tartják, hogy a vizuális művészeti ágak majd mindegyike képviselve legyen: elsősorban festők, szobrászok, médiaművészek, fotósok, installációkkal operálók vannak jelen, de írók is gyakran érkeznek a több turnusban megrendezett művésztelepre.

Az MKVM-ben augusztus 3-an nyíló kiállítással egyben egy mini Művészeti Videó fesztivál is látható. A kiállítás szeptember 13-ig látható az idei nyáron készült munkákból. Tizenkét vizuális művész és kétórás videó bemutató látható a múzeumban. Az amerikai, ausztrál, kanadai, francia és tajvani résztvevők a saját eszközeikkel rögzítették tapasztalataikat, benyomásaikat, élményeiket.

A művésztelep alkotóház jelleggel működik. Valóságos és fiktív találkozások helyszíne a tábor. Találkoznak a műfajok, a technikák, találkoznak a más-más gyökerekkel rendelkező művészek, ezáltal egymásra találnak a kultúrák. A műfaji prulalitásra jellemző, hogy az alkotók újfajta technikákat és extrém anyagokat is alkalmaznak, a furcsa anyagok együttes jelenléte a művészek üzenetét hordozzák. A kiállítások a közönség számára találkozási lehetőség a kortárs művészettel ? kísérlet arra, hogy a kortárs képzőművészet, mely ennek a kornak vizuális nyelven szól, az emberek életének részét képezze.

A művésztelep célja a mai nemzetközi művészek által a magyar kultúra terjesztése a világban és a művésztelepi munkákból gyűjtemény gondozása. A művésztelep törekszik arra, hogy magas színvonalú folyamatosan bővülő kortárs műgyűjteményt hozzon létre.

A művésztelep emellett arra is vállalkozik, hogy felfedezzen művészeket, tehát olyan alkotókat is meghívjon, akik még nem örvendenek szakmai ismertségnek, viszont esetlegesen a művésztelep által biztosított lehetőségek kihasználásával elérhetik ezt a szakmai-piaci elfogadottságot. Ezeknek az alkotóknak a számára a művésztelep bizonyos fokú menedzsmentet biztosít abból a célból, hogy elősegítse a művész szakmai karrierjének kibontakozását.

A művészek stílusát, műveik gyakori és kedvelt témáját, a művészek nemzetiségét vagy a művészek életkorát nem határozza meg a művésztelep, amely nem kötelezi el magát egyetlen iskola, stílus, művészcsoport vagy művészeti ideológia mellett. A művésztelepre történő meghívás formája: A művészeket zsűri választja ki.

2 hozzászólás

  1. Vendéglátás önköltségen

    A kimerítő megnyitóbeszédet követően a vendéglátók bor- és sajtvásárra, valamint borkóstolóra hívták a közönséget. A tömeg rögvest megrohanta a kocsmapultot. Lelkesedésük csak akkor lohadt le, amikor a borosgazda közölte, hogy száz forint egy kóstolás. Büszkén valljuk, hogy velünk sem tettek kivételt, így senki sem vádolhat azzal, hogy anyagi haszonért, egy jó pohár ingyen borért számoltunk be a rendezvényről.

  2. Kedves Tamás (ZETA)!

    Köszönöm szépen a kedvcsinálót, lefordítom angolra és felteszem több nemzetközi kulturális web site-ra a linket. A kiállítás szép, jó munkákat láthattunk, és büszke vagyok, hogy ilyen nívós megnyitót tudtunk a közönségnek szolgálni.

    A borkóstolás igaz, hogy nem volt ingyen, de a kóstolás ára szinte jelképes volt, még a benzin költsége sem jött ki a borgazdának a bevételből, a parkolásról, és a borról nem is beszélve. A bor kiváló volt, és a sajtokról nem is beszelek, mindegyikből én vásároltam?

    Üdvözlettel: Széchy Beáta