ZETApress

hírportál

Pécsi emlékezet

Kettős jubileum Pécsett: Gebauer Ernő, a neves pécsi festőművész születésének 130. és halálának 50. évfordulója kapcsán pécsi civilek, a Káplár László Alapítvány és a Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter Gebauer Ernő Emlékévet hirdetett január 17-én, kedden, a művész születésnapján.

A kettős évforduló apropóján a szervező civilek ez évben több programmal készülnek megemlékezni a festő életéről és munkásságáról. Az emlékévben az Alapítvány és a Kulturális Klaszter több civil önkéntes segítővel közösen a festőművész műveiből és hagyatékából időszaki kiállítást szervez Pécsett. Az 50 éve, március 24-én elhunyt művészről bővebben a Wikipediában olvashatunk. A város emlékezetében tartja nagyjait. Régi bölcsesség szerint egy országot ősei sírja tesz hazává és az, hogy mennyire tartjuk meg őket emlékezetünkben.

Pécs bővelkedik nagy formátumú egyénekben. Ezek közül is kiemelkedik a 130 éve született és ötven éve elhunyt festő géniusz, Gebauer Ernő. ? Bízunk abban, hogy az emlékév meghirdetésével nem csak a festészet iránt elkötelezettek, hanem sok-sok pécsi és Pécsre látogató vendég figyelmét sikerül ráirányítani Gebauer Ernő munkásságára; városunk, és régiónk, a Dél-Dunántúl különleges művészeti értékeire! ? olvashatjuk a Gebauer-emlékév honlapján, ahol a programokról tájékozódhatunk.

1 hozzászólás

  1. Gebauer Ernő halálának 50. évfordulóján, a Gebauer-emlékév egyik eseményeként 2012. március 24-én, szombaton 15 órakor a festőművész tisztelői emléktáblát avatnak a város polgárai nevében Pécsett, a Bessenyei u. 2. számú háznál. Az emléktáblát Dr. Páva Zsolt, Pécs MJ Város polgármestere avatja fel.

    Beszédet mond: Pandur József festőművész, nyugalmazott főiskolai tanár és Dr. Vargha Dezső főlevéltáros. Az ünnepségen tárogatójátékával közreműködik Borsós István. Az emléktáblát állító két szervezet nevében tisztelettel meghívjuk a fenti eseményre! ? L. Csépányi Katalin, Káplár László Emlékére Alapítvány és Bandi András, Erdélyiek Klubja Egyesület