ZETApress

hírportál

FRISS 2011 a KogArtban

A Bukaresti Képzőművészeti Egyetem vendégeskedik tegnaptól az Andrássy úti KogArt Házban. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány 2004 óta évente rendezi meg a FRISS kiállítás-sorozatot, a friss diplomás képzőművészek számára.

Idén a Bukaresti Képzőművészeti Egyetem ? UnArte ? végzős diákjai is bemutatkozási lehetőséget kaptak. A fiatal román művészeket az UnArte és a Román Kulturális Intézet (RKI) válogatta erre a tárlatra, amelyen rangos magyarországi képzőművészeti intézmények hallgatóival együtt állíthatnak ki: Budapesti Képzőművészeti Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, valamint a Pécsi Egyetem.

Az UnArte hat hallgatója ? Daniela Virlan, Daniela Vasiliu, Ştefan Sava, Radu Mocanu, George Marinciu és Răzvan Tun ? munkáit és video-installációit szeptember 18-ig tekintheti meg a közönség az Andrássy út 112-ben. Kiállításukat tegnap este Ruxandra Demetrescu PhD. egyetemi tanár, az UnArte rektora nyitotta meg, köszöntőt mondott Dr. habil. DLA Kőnig Frigyes festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora és Dr. BrĂŽndu?a Armanca, a Budapesti Román Kulturális Intézet igazgatója.

A KogArt Alapítvány és a Budapesti RKI közötti együttműködés három éve kezdődött, egy román újságíró csoport látogatásával. Kovács Gábor műgyűjtővel találkoztak, akit a galéria létrehozásáról, történetéről és fenntartásáról kérdeztek. A FRISS nemcsak egy kiállítás, a FRISS hagyomány és igazodási pont, immár nyolcadik éve. A pályakezdő művészgenerációt legrégebben figyelemmel kísérő fórum, amely a puszta bemutatáson túl pályákat indít el, összehozza a szakma képviselőit (galeristákat, művészettörténészeket, kritikusokat) illetve a közönséget a legígéretesebb, még felfedezésre váró alkotókkal.

A FRISS egyfelől a művészeti élet startvonala, másfelől olyan szakmai platform, amely a pályakezdő képzőművészek vizsgálatán keresztül kérdez rá a kortárs művészetet övező mítoszokra, automatizmusokra és sztereotípiákra. Idén nemcsak a hazai intézményekben terepszemléztünk (MKE, MOME, PTE Művészeti Kara), hanem a regionális kitekintés jegyében figyelmünket kiterjesztettük a román kortárs művészet ifjú titánjaira. A bukaresti UNArte hat művészét hívtuk meg, mert szomszédolni jó! Célunk megmutatni valamit abból, ami mellettünk zajlik, ami a mi kultúránk és kollektív emlékezetünk része, ugyanakkor kevéssé ismert számunkra.

A közép-kelet európai térség közösségi és egyéni tapasztalatai, traumái máig meghatározóak a legfiatalabb generáció életében és művészetében. A múlt folyamatosan jelen idejű. Ezt bizonyítják a FRISS 2011 román és magyar résztvevői, akik műveikben a társadalmi örökség által determinált önmeghatározás kérdéseivel foglalkoznak. Olykor távolságtartó komolysággal, máskor a hétköznapok banális iróniájával.

A kiállítás témakörök szerint rendezett műcsoportjai láthatóvá teszik azokat a kommunikációs csatornákat, amelyek az én-képzetekbe kódolt hagyományról (nosztalgia), a történelem (etnikai/politikai konfliktusok) valós és passzív megéléséről, közösségi élményekről (szubkultúra) illetve a társadalmi mítoszokról (pornográfia) közvetítenek. Kérdésfelvetések mentén térképezünk fel összefüggésrendszereket, alkotói trendeket, attitűdöket. Keressük a kortárs művészet, elsősorban a fiatalok helyét és szerepét a piaci és társadalmi mechanizmusok bonyolult gépezetében. Mert nem váteszek vagyunk, hanem társadalmi munkások! ? vallja Mészáros Zsolt & Szabó Noémi friss-kurátor.

Nagykövet volt nagykövettel

Az amerikai nagykövet asszony is eljött a megnyitóra. Őt Simonyi András, hazánk korábbi washingtoni nagykövete kísérte a kiállításon. Az egykori rock-zenésszel szeptember 22-én újra találkozhatunk a San Franciscótól Woodstockig ? Az amerikai rock-plakát aranykora 1965-1971. című kiállítás megnyitóján. A december 31-ig látható kiállítás a XX. századi kultúrtörténet egy különleges epizódjának relikviáit mutatja be, elsősorban az 1965-1971 között a San Francisco-öböl környékén készült pszichedelikus rock-plakátokra koncentrálva.

A szóban forgó néhány év az amúgy is forrongó időszaknak egy különösen intenzív szakaszát, egyben lezárását is jelentette, és világszerte alig túlbecsülhető hatást gyakorolt a populáris kultúra alakulására és generációk életmódjára. A plakátok nemcsak a rajtuk megjelenő zenei események és szereplők miatt érdekesek, hanem képzőművészeti szempontból nézve is önálló értéket képviselnek, meglepő és sajátos áthallásokkal a közép-európai hagyományok felé. Mellettük a korszak egyéb különleges tárgyi emlékei ? eredeti albumborítók, kéziratok, hangszerek ? is láthatók lesznek. A tengerentúli anyagot a korabeli magyarországi párhuzamokat bemutató képek, tárgyak és szövegek egészítik ki.

1 hozzászólás

  1. Jagicza Patrícia vehette át a 8. Kogart-díjat tegnap este a Galéria 1. emeletén. Jutalma havi nettó százezer forint egy éven át, melyet műterme kialakítására és fenntartására fordíthat. A két különdíjat horrorpista magyar és George Marinciu román művész nyerte el, akik egy-egy kiállítást rendezhetnek ugyanott egy éven belül. A legFRISSebb tárlat holnap estig látható, míg az amerikai plakátkiállítás jövő csütörtökön este nyílik.