ZETApress

hírportál

Úton az állatok

Idén ünnepli 50. születésnapját a WWF, a világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezete. Az alapítvány magyarországi csapata pedig immáron 20 éve küzd a hazai természetvédelemért. Ehhez a két jeles dátumhoz kapcsolódóan a WWF és a szintén 20 esztendős Szerencsejáték Zrt. kiállítás sorozatot indított.

A tárlaton veszélyeztetett állatfajok képei láthatók, és a két szervezet együttműködéséről is olvashatnak az érdeklődők. A kiállítás a budapesti Gödör Klubban nyílt meg június 28-án, mától pedig utazó kiállításként az ország több nagyvárosába is ellátogat. Első helyszínünk Győr, ahol augusztus 7-ig a Széchenyi téren tekintheti meg minden érdeklődő a csodálatos fotókat ? tudtuk meg Antal Alexától.

A WWF nemzetközi szervezete 1961-ben kezdte meg működését, kezdetben különálló projektek támogatásával foglalkozott, de rövid idő után nyilvánvalóvá vált a szervezet számára, hogy a hatékony természetvédelem érdekében élőhelyeken átívelő projektekre van szükség. Az elmúlt évek eredményeként a WWF több mint 11 ezer természetvédelmi programot hozott létre és támogatott a világ több mint 100 országában. Jelen pillanatban 1300 természetvédelmi projektet irányít a szervezet világszerte. A WWF alapítványként végzi tevékenységét, melynek több mint ötmillió támogatója van.

A WWF Magyarország 1991-ben kezdte meg működését. Alapítványunk bejegyzésére 1995-ben került sor, 1998-ban pedig a szervezet megkapta a kiemelten közhasznú civil szervezet minősítést. Természetvédelmi munkánk kiterjed a vizes élőhelyek ? kiemelten a folyóvízi és ártéri rendszerek ? és a veszélyeztetett erdőtársulások védelmére, a fenntartható, környezetbarát mezőgazdaság és vidékfejlesztés területére, a védett és veszélyeztetett élőhelyek és fajok megóvására, a klímaváltozás hatásainak csökkentésére és a környezettudatosság megalapozására.

Munkánk eredményességéért együttműködünk vállalatokkal, non-profit szervezetekkel, kormányzatokkal, nemzeti parkokkal, nemzetközi és helyi szinten egyaránt. Ennek a sokrétű összefogásnak egyik kiemelkedő példája a WWF és a Szerencsejáték Zrt. együttműködése.

A két szervezet egy évvel ezelőtt határozta el, hogy közösen tesznek valamit a természetvédelemért. Az együttműködés eredménye az Állatvilág sorsjegysorozat lett. A sorsjegyek árbevételéből a Szerencsejáték Zrt. közvetlenül támogatja a WWF tevékenységét, minden eladott sorsjegy után bruttó 1 forinttal. Ez mostanáig több mint 6,5 millió forint adományt jelentett a WWF-nek. ? Úgy gondolom, hogy az Állatvilág sorsjegyekkel nemcsak a megóvni kívánt, veszélyeztetett állatfajokra hívtuk fel sokak figyelmét, hanem egy jó, és mások által is fontosnak tartott ügyhöz járulhatunk hozzá ? mondta Tulik Ágnes, a Szerencsejáték Zrt. kommunikációs igazgatóhelyettese.

A sorsjegyekből befolyt támogatást a WWF Magyarország a világszerte ritka pusztai tölgyesek megmentésére fordítja. A szervezet azon fáradozik, hogy megőrizze a homoki erdő különleges élővilágát. ? Az egykori erdőssztyepp maradványának megmentéséért indított nagyszabású természetvédelmi program a sorsjegyeken látható állatfajok közül többeknek biztosítja otthonát a háborítatlan erdőben ? mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.

A Szerencsejáték Zrt. és a WWF Magyarország együttműködésének újabb állomásaként kiállítás sorozatot indított el. A tárlatot először a budapesti Gödör Klubban nézhették meg az érdeklődők, most pedig Győr városa ad otthont a tárlatnak. Ezután még számtalan nagyvárosban, köztük Miskolcon, Kecskeméten STB és Szegeden is láthatóak lesznek majd a kiállítás képei.

A tárlaton csodálatos természetfotókat láthatnak az érdeklődők, emellett képet kaphatnak a WWF és a Szerencsejáték Zrt. együttműködéséről. A kiállítás a művészi élmény mellett a természetvédelem fontosságára is felhívja a figyelmet. Köszönet érte Győr város önkormányzatának a lehetőségért, hogy megláthatjuk a veszélyeztetett állatokat és a WWF munkáját, valamint a Szerencsejáték Zrt-nek, hogy létrejöhetett az állatos utazó kiállítás.

1 hozzászólás

  1. Utazó kiállítás ? Állatvilág a Szinva teraszon. Idén ünnepli 50. születésnapját a WWF, a világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezte. Az alapítvány magyarországi csapata pedig immáron 20 éve küzd a hazai természetvédelemért. Ehhez a két jeles dátumhoz kapcsolódóan a WWF és a szintén 20 esztendős Szerencsejáték Zrt. kiállítás sorozatot indított.

    A tárlaton veszélyeztetett állatfajok képei láthatók, és a két szervezet együttműködéséről is olvashatnak az érdeklődők. Első állomásunk Győr volt, most pedig Miskolcra érkezik a tárlat, ahol augusztus 8-21 között a Szinva teraszon tekinthető meg a kiállítás. A kiállítás megnyitója: augusztus 10-e, szerda 11 óra. A plakátok megtekintésén túl alkalma nyílik a sorsjegyek sikerébe is belelátni, vagy abba, hogyan járult hozzá a sorsjegyekből származó bevétel a megmaradt pusztai tölgyesek megmentéséhez.