ZETApress

hírportál

Bibó 100 Leányfalun

A magyar közélet számos kiemelkedő alakja élt Leányfalun, leszármazottaik mai is itt élnek közöttünk ? mondta Nyíri Csaba, Leányfalu polgármestere a délelőtti sajtótájékoztatón, a belvárosi, Ferenczy István utcai Arte Galériában.

Néhány példa az ismertebbek közül: Móricz Zsigmond, Ravasz László, Bibó István, Szeberényi Lehel. Bibó István államminiszter, magyar jogász, politikus Dr. Ravasz László dunamelléki református püspök leányát vette feleségül. A püspök úr 1953-os nyugdíjba vonulása után költözött Leányfalura, ahol önkéntes elzártságban élt 1975-ös haláláig. Bibó István élete számos pontján kötődött Leányfaluhoz, hozzátartozói, leszármazottai ma is itt élnek közöttünk.

Az augusztus 6-i Bibó 100 Emléknap Leányfalu Önkormányzata, a Bibó család és az Aba-Novák Galéria kezdeményezésére jött létre. A nap fővédnöke Regéczy-Nagy László, a Történelmi Igazságtételi Bizottság elnöke lesz, aki 15 órakor tartja meg előadását. 15:30-kor Tóth-Matolcsi László egyetemi adjunktus tart előadást Bibó István és Ravasz László kapcsolatáról..

Leányfalu megújult Faluházában augusztus 6-án délelőtt 10 órától kezdődik az Emléknap. A rendezvény helyszínén 15 órától kihelyezett postaszolgálat működik, ahol a Bibó István tiszteletére kibocsátott centenáriumi bélyeg megvásárolható, alkalmi bélyegzés igényelhető!

A Magyar Nemzeti Bank 1968 óta rendszeresen bocsát ki emlékérméket az ország jelentős történelmi-, tudományos-, kulturális eseményei, évfordulói és nemzetközi események kapcsán. Ők is csatlakoztak a BIBÓ100 programhoz és Bibó István Emlékérem kiadásával tisztelegnek a nagy gondolkodó előtt.

Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett. Az emlékérme előlapjának szélén, felső köriratban a MAGYAR KÖZTÁRSASÁG, alatta vízszintes két sorban az 5000 értékjelzés és a FORINT felirat olvasható. Az előlapot két részre osztó vízszintes vonal fölött, a FORINT felirattal egy sorban az emlékérme bal szélén a vízszintesen elhelyezett BP. verdejel, az emlékérme jobb szélén a szintén vízszintesen elhelyezett 2011 verési évszám látható.

A középmezőben hat vízszintes sorban Bibó István 1956. november 4-én közzétett nyilatkozatából a következő idézet olvasható: MAGYARORSZÁG NÉPE ELÉG VÉRREL ADÓZOTT, HOGY MEGMUTASSA A VILÁGNAK A SZABADSÁGHOZ ÉS IGAZSÁGHOZ VALÓ RAGASZKODÁSÁT. Az idézet alatt, középen a BIBÓ ISTVÁN név, alatta az előlapot tervező Szabó György tervezőművész mesterjegye látható.

Az emlékérme hátlapján látható portré munka közben az íróasztalnál ábrázolja Bibó Istvánt, jobb kezében toll, előtte papír. A portrétól jobbra egymás alatti vízszintes három sorban a Bibó, az István és az 1911?1979 felirat olvasható, az érme jobb peremén vízszintesen elhelyezve Fritz Mihály tervezőművész mesterjegye látható. Az emlékérméből hatezer darab készíthető különleges ? ún. proof ? technológiával.

16:30-kor az Aba-Novák Galériában nyílik meg a BIBÓ SZÁZ című kiállítás, melyen 18 kortárs képzőművész ? Barabás Márton, Berti Sara, Bujáki László, Kemény Zoltán, Kéri Imre, Kiss Ilona, Kontur András, Kovács Péter, Laár Balázs, Nagy Gábor, Nádas Alexandra, Orosz István, Paulikovics Iván, Sóváradi Valéria, Szerényi Gábor, Varga Zsófi, Vinczellér Imre, Závodszky Ferenc ? tiszteleg Bibó István emléke előtt. 17:30-kor Tóth Tamás színművész Bibó István levelezései című műsora kezdődik, melyet 18 órakor Dénes Iván Zoltán egyetemi tanár előadása, majd 18:30-kor Forgács Péter Bibó breviárium, filmvetítéssel egybekötött előadása követ.

Az előkészületek során a leányfalui szervezők szoros munkakapcsolatot alakítottak ki az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvánnyal, így a rendezvények a leányfalui emléknapot követő napon ? augusztus 07-én, vasárnap délután ? az alapítvány szervezésében Budapesten, a Kossuth-klubban folytatódnak. A program:

13:30-kor köszöntő ? Göncz Árpád (Gulyás András képviseli). 13:35 Bibó István életművének mai értelmezése ? Dénes Iván Zoltán. 14:00 A zsidókérdés Magyarországon 1989 után ? Feldmájer Péter, Fabiny Tamás, Botos János, Haraszti György, Tatár György. M.: Galambos Ádám. 15:30 Bibó István hatása és ellenhatása ? avagy miért szorul folyamatosan háttérbe a bibói gondolat? ? Dénes Iván Zoltán, Kenedi János és Radnóti Sándor (bizonytalan) M.: Perecz László. 17:00 Politikai kultúra, politikai hisztéria ? Balog Iván, Kende Péter, Krekó Péter és Trencsényi Balázs (bizonytalan) M.: Dénes Iván Zoltán. 18:30 A szabadságszerető ember: Bibó István ? Bibó Borbála, Bibó István, M.: Csepregi András.

A kétnapos rendezvény a Kossuth téren álló Bibó István szobornál ér véget egy közös tisztelgő gyertyagyújtással. Leányfalu vezetését nagy örömmel tölti el, hogy az ingyenes rendezvénynek helyet adhat ? mondta el a falu polgármestere. Támogatóik: az NKA Képzőművészeti Szakkollégiuma és a Polgári Magyarországért Alapítvány. A szervezők az egymillió-hatszázötvenezer forint plusz áfa előállítási költségű Bibó-szoborhoz várják az adományokat, s a helyszínen támogató jegyek is vásárolhatók.

1 hozzászólás

  1. Kedves Zeta! Köszönjük a közlést a Bibó 100 Emléknapról.