ZETApress

hírportál

Múzeumi DOStalgia

A leghíresebb személyi számítógép, az első valódi mikroprocesszor és a világ egyik legelső e-könyv olvasója ? amelyet Charles Simonyi ajándékozott családjának ? látható a Közlekedési Múzeumban, a délelőtt megnyitott új időszaki kiállításon, melyet Golubeff Róbert, az Intel Hungary képviselet-vezetője nyitott meg.

Harminc éve, 1981. augusztusban jelent meg az IBM, az Intel és a Microsoft kooperációjának eredményeként az IBM PC, minden idők legnagyobb hatású személyi számítógépe. Azóta a PC szó nem csupán a Personal Computert (személyi számítógépet), hanem elsősorban az IBM PC utódait jelenti.

A PC megjelenését az tette lehetővé, hogy 10 évvel korábban készült el az első mikroprocesszor, az Intel 4004, amely egy új generáció kezdetét jelentette az informatika világában. Az Intel első, 1971-es 4004-es mikroprocesszorával összehasonlítva a 2011-es Intel? Core? új generációs processzorok négyezerszer gyorsabbak és ehhez akár négyezerszer kevesebb energiára van szükségük. Ezekben a processzorokban már olyan technológiák egyesülnek, melyek a felhasználók számára látványosan jobb PC-használatot, nagyobb teljesítményt és jobb üzemidőt eredményeznek.

A ?80-as évek elejétől az SZKI, majd a Műszertechnika, a Videoton és más magyar cégek is bemutattak IBM-kompatibilis személyi számítógépeket. Az évtized folyamán egyre több távol-keleti alkatrész jutott el az országba. A PC és klónjai először az irodákat hódították meg, majd a 90-es évek közepére kiszorították a különböző házi számítógépeket. Ez az íróasztalunkat uraló ?szürke doboz? megváltoztatta mindennapjainkat, ezért kiállításunk a PC – és vezérlőműve: a mikroprocesszor-előtt tiszteleg.

Les Vadász, a világ első mikroprocesszorának vezető konstruktőre a következő személyes üzenetet küldte a DOStalgia ? 30 éves a PC kiállítás látogatóinak: ? Az első mikroprocesszor 2300 tranzisztorból épült fel. Mára ez a szám a milliószorosára nőtt… több mint kétmilliárdnál tartunk! Az elmúlt évtizedekben ez a technológia gyökeresen megváltoztatta mindennapi életünket, a munkánkat és a számítógépes játékok világát is. Nagy utazást tettünk és a forradalom folytatódik…

A kiállításon számos ritka relikvia lesz látható: az Intel 4004 processzor, és az IBM Model 5150 ? a világ első igazi PC-je ? mellett többek között az IBM PC elődje: az IBM Displaywriter, valamint az első magyar gyártású PC ? egy IBM-klón, a Proper. A kiállítás bemutatja az Intel termékpalettáját, processzorait, valamint azt a korai e-book olvasót és néhány más olyan tárgyat, amelyet Charles Simonyi ajándékozott édesapjának, Simonyi Károly fizikus professzornak.

A Simonyi családot Tamás, Charles fivére képviselte. A december 24-én, Szentestén záró kiállítást Nagy Károly magángyűjtő együttműködésével a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum rendezte az Intel Hungary Ltd. magyarországi közvetlen kereskedelmi képviselete és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

1 hozzászólás

  1. Augusztus 12-én, pénteken lesz pontosan 30 éves a mindennapi életünket megváltoztató IBM PC. A Közlekedési Múzeumban a jelenlegi időszaki kiállításunk a DOStalgia a 30 éves PC-re emlékezik, és természetesen látható a kiállításban az IBM PC első változata, az IBM Model 5150 is. Bemutatjuk az első sorozatú mikroprocesszort, az Intel 4004-et is. A DOStalgia – 30 éves a PC című kiállításunk 2011. december 24-én szombatig lesz látható a Közlekedési Múzeumban, a Városligeti körút 11-ben.