ZETApress

hírportál

Orr Arinál

Figyelemreméltó és érdekes kiállítást szeretne a kedves olvasók figyelmébe ajánlani Lantai József. Holnap 18 órától Orr Máté kiállítását tekinthetjük meg az Ari Kupsus Galleryben, a Bródy Sándor utca 23/b-ben. A tárlatot Jeff Taylor művészettörténész nyitja meg.

Orr Máté művei először 2010-ben voltak láthatók az Ari Kupsus Galériában a Képzőművészeti Egyetem negyedévesei számára kiírt ösztöndíjpályázat kiállításán. Emlékeztetőnek jegyezném meg, hogy a galéria a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel együttműködve pályázatot írt ki tavaly a negyedéves festőhallgatók számára. 22 hallgató közel 300 alkotása közül kellett választani, végül a benyújtott portfóliók alapján történt válogatás után tíz hallgató negyven alkotása került bemutatásra múlt év májusában. Ezen a kiállításon egyik művével elnyerte az Ari Kupsus Szalonkoncert Társaság díját. Ez a díj adta a lehetőséget, hogy most önálló kiállítással mutatkozzon be.

A fiatal alkotó a klasszikus művészet hagyományaiból építkezik a meghökkentő elemek egymásmellé rendeléséből született, iróniával telített műveiben. Fotorealisztikus pontossággal megfestett részletek váltakoznak borotvaéles kontúrokkal megjelenő, két dimenzióban jelzett tárgyakkal, s alkotásait a groteszk összkép emeli időtlenné.

Orr Máté

A művész 1985-ben született Veszprémben. A képzőművészettel már gyermekkorában szoros kapcsolatba került, mivel a szülei is szakmabeliek. Tizennégy évesen felveszik a Nyíregyházi Művészeti szakközépiskolába grafika szakra. Itt egy évig tanul, majd átjelentkezik a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolába, ahol tervező grafika szakon tanul 2005-ig. A Magyar Képzőművészeti Egyetemet 2005-ben képgrafikusként kezdi ? mesterei Eszik Alajos és Somorjai Kiss Tibor ? majd 2008 őszétől festő szakon a Nagy Gábor osztályban folytatja tanulmányait.

Nemrégiben jelent meg Jólesz György: A széttört mese című könyve, Orr Máté rajzaival. A mellékelt fotókon néhány, a tárlaton látható festményt tekinthetünk meg. És most, kicsit félretekintve a művészettől ? remélem, nem vádolnak komolytalansággal ? egy plusz érdekességre térnék ki. Ha már ott vannak a kiállításon, ne feledjék el megkérni Mátét, hogy mutassa meg a névjegykártyáját. Igazi meglepetésben lesz részük. Ha ezt annak idején Cyrano mutatja fel, az nagyon mulatságos lett volna, de most egy Máté, aki született Orr kezében ezt látni, az nagyon találó és szellemes. A névjegy közepén ugyanis egy kihajtható mini orr található!

1 hozzászólás

  1. Szeretünk Máté! Először meglepődik az ember képeid láttán, azután elmosolyodik, és akkor elkezd gondolkodni, és érzi a filozofikus mélységeket. Gratulálunk sok szeretettel: Zsuzsa néni és András (Szoboszlai) Veszprémből