ZETApress

hírportál

Így történt a Galériában

Az Így történt – A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című időszaki kiállítás sajtóbemutatóján voltunk 14 órától a Magyar Nemzeti Galéria C-épülete II. emeletén.

Az április 17-én szerdától július 21-én vasárnapig látható kiállítást Farkas Zsófia, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár művészettörténésze, a kiállítás kurátora és Baán László, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója mutatta be a sajtó képviselőinek. Fotóink Katona Lucia felvételei.

A nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét bemutató kiállítás olyan egyedi és sokszorosított grafikákat, albumokat mutat be, melyek a koncentrációs táborok, a gettó vagy a munkaszolgálat mindennapjait örökítik meg, narratív, figuratív, sokszor képregényszerű formában. A holokauszt képzőművészeti ábrázolása, a szemtanú művészek nézőpontja, a látottak művészi dokumentálása kulcsfontosságú a holokauszt megértéséhez, értelmezéséhez – az idő múlásával, a túlélők emlékezetének halványulásával ezek az alkotások rendkívüli mementókká is válnak.

A tárlat közel 30 művész, többek között Kádár Béla, Bálint Endre és Gedő Ilka munkáit mutatja be, a műtárgyak nagy része a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményéből érkezett, melyeket más, magyarországi intézményekből és külföldről kapott művek egészítenek ki.

1 hozzászólás

  1. A Magyar Nemzeti Galéria október 13-án vasárnapig meghosszabbítja az Így történt. A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című tárlatát – tudatta Miklós Léna, MNG Kommunikáció.