ZETApress

hírportál

25 éves az NKA

Szent Mihály-napi Népművészeti Fesztivál volt a Skanzenben. Népi iparművészek, a Kárpát-medence különböző régióiból érkező zenészek, táncosok, előadóművészek vendégszerepeltek az NKA Népművészeti Kollégiumának és a Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégiumának összművészeti fesztiválján ? szeptember 29-én.

A délelőtti kézműveskedést és a mesterek kézműves bemutatóit délután nagyszabású zenés-táncos gálaműsor zárta. A rendezvény az NKA 25 év, 25 nap, 25 esemény című programsorozatának része. A Skanzen ünnepén az állattartáshoz, pásztorkodáshoz köthető népi mesterségekkel ismerkedhettek meg a látogatók. A múzeum fafaragó, nemezkészítő, bőrműves, kovács mestereket – a Népművészet Mestereit és Ifjú Mestereit látta vendégül egy napon keresztül. Ezen kívül pásztoros mesék, ügyességi játékok, kézműveskedés és zenés mesejátékok színesítették az egész napos programot.

A délutáni gálaműsoron a Népművészet Mestere és a Népművészet Ifjú Mestere címmel kitüntetett zenészek, táncosok álltak együtt színpadra. A fellépők között volt Fekete Antal Puma, a Dalinda, a Horsa Banda, a Tükrös zenekar, Kubinyi Júlia, a Fordulj Kispej Lovam táncegyüttes és még sokan mások. Hallhattunk moldvai és roma dallamokat, felvidéki énekeket, de láthattunk gyimesi, szatmári és Küküllő menti táncokat is. Ezen az estén együtt táncoltak művészek és tanítványaik.

A Nemzeti Kulturális Alap 2018-ban ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját. A szeptember 23-a és október 17-e között 25 év, 25 nap, 25 esemény címmel zajló ünnepi fesztiválon az NKA valamennyi kollégiuma önálló programmal ünnepel, melyek Budapest mellett az ország különböző kis- és nagyvárosaiban valósulnak meg, de több eseménynek is határon túli település ad otthont. A programsorozat ? mely a Családok évéhez is kapcsolódik ? célja, hogy minél szélesebb körben bemutassa az NKA tevékenységét és eredményeit, valamint a kulturális élet azon területeit, ahol az Alap működésének köszönhetően maradandó értékek, alkotások, művek születhettek és születnek ma is.

A Nemzeti Kulturális Alap a rendszerváltozás utáni hazai kultúrafinanszírozás talán legmeghatározóbb intézménye lett, amely 2018-ben ünnepli negyedszázados születésnapját. Az eltelt 25 év alatt az NKA a kulturális élet valamennyi területén megkerülhetetlen szereplővé vált, legyen szó könyvkiadásról, színházról, táncról, képzőművészetről, zenéről, szépirodalomról, fotóról vagy éppen építészetről, örökségvédelemről, közművelődésről. Az NKA bizottságában és kollégiumaiban a magyar kulturális élet meghatározó szereplői és jelentős alkotói ülnek, az ő javaslataik alapján hozza meg az Alap forráselosztásra vonatkozó döntéseit. Az NKA az elmúlt 25 évben számos ismert és kevésbé ismert előadót, művészt, alkotót támogatott, akik épp e támogatásoknak is köszönhetően váltak országszerte ismertté. Az NKA25 fesztivál további programjai a weboldalon és Facebook-oldalon olvashatók.

1 hozzászólás

  1. Szép ünnepi esemény a negyed évszázad alatt. A következő 25 évre is hasonlókat kívánunk!