ZETApress

hírportál

Tolvaly Ferenc Zsolnay-kódja

A Zsolnay-kódAz Alexandra Kiadó gondozásában a minap jelent meg Tolvaly Ferenc: A Zsolnay-kód című történelmi dokumentumokon alapuló, lenyűgöző regénye, melyet ma este 18 órakor mutatnak be a pécsi Városháza II. emeleti dísztermében ? tudatta Jusztinger Brigitta PR-menedzser.

Közreműködők: Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia szociális és művészetpedagógiai szakember, szociológus; Sólyom Katalin Jászai-díjas színművésznő; Törő István Zsolnay-szakértő, műgyűjtő; Márta István zeneszerző és Tolvaly Ferenc író. Köszöntőt mond: Páva Zsolt, Pécs polgármestere. A könyvbemutató előtt 15-től 16 óráig kerül sor a Zsolnai aranykora ? Gyugyi-gyűjtemény megtekintésére a Zsolnay Kulturális Negyedben. Tárlatvezető: Törő István, az egyik legjelentősebb Zsolnay-gyűjtemény birtokosa; vendég: Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia lesz.

Egy legendás gyáralapító… Egy eltökélt fazekas világraszóló felfedezései… Teréz, Júlia és Miklós ? a Zsolnay ̄testvérek mindent elsöprő tehetsége… Vay, egy műgyűjtő, akit csillapíthatatlan szenvedély fűz Zsolnayékhoz. A pécsi Zsolnay-család titka csaknem 150 éve foglalkoztatja a közvéleményt, nem véletlenül.

A Zsolnay azon kevés XIX. századi vidéki polgári családok egyike, amelyek ma is közismertek Magyarországon. Kivételes személyiségek sora alkotta a családot, így tudtak dacolni azzal a számtalan kihívással, amelyet a XIX. és XX. századi történelem tartogatott számukra. A Zsolnay-kódban a szerző egy szenvedélyes műgyűjtő szemszögéből meséli el a Zsolnay-család Pécs városával összefonódó történetét.

Tolvaly Ferenc történelmi dokumentumokon alapuló, lenyűgöző regénye a titok nyomába ered: mivel magyarázható a Zsolnayak sikere, hogyan tudtak világszínvonalú értéket létrehozni úgy, hogy a szükséges feltételek közel sem voltak adottak? A titok megfejtése a családtagok személyiségében rejlik, e személyiségeket pedig a könyvben a gyáralapító lánya, Mattyasovszky-Zsolnay Teréz személyes hangú, részben fiktív naplóin keresztül ismerhetjük meg. A regény így egyszerre család- és gyártörténet, továbbá belső utazás, Teréz belső lélekútjának magával ragadó története.

1 hozzászólás

  1. Sok szeretettel hívjuk és várjuk Önöket A Zsolnay-kód budapesti bemutatójára október 12-én szerdán 19 órára, a Nyugati téri Alexandra Könyvesház Pódiumára. Közreműködők: Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia szociológus, szociális és művészetpedagógiai szakember, a gyáralapító Zsolnay Vilmos ükunokája; Sólyom Katalin Jászai-díjas színművésznő; Törő István műgyűjtő, Zsolnay-szakértő, az egyik legjelentősebb Zsolnay-gyűjtemény birtokosa; Márta István zeneszerző és Tolvaly Ferenc író.