ZETApress

hírportál

Csavargó a pódiumon

Csavargó címlapPopovics Tamás: Csavargó élet ? Egy különös barátság és egy szenvedélyes szerelem története című kötetének bemutatóján jártam tegnap este a Nyugati téri Alexandra Pódiumon. A szerzővel a 48 éve ? 18 éves korától ? rendszeresen öklöző Szegő András, a Nők Lapja újságírója beszélgetett. Elmondta, hogy Tamás már ír úgy, mint Mike Tyson és boxol úgy, mint Lev Tolsztoj.

A világbajnok ökölvívó életrajzi elemekkel átszőtt első regénye az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg 2013. karácsonyán. A regény főhősének legnagyobb tanítómestere egy csavargó, egy különös öregember, akit Lev Nyikolajevicsnek nevez el, s aki először lelki-szellemi vezetője, majd igazi jó barátja lesz… A csodálatos helyszíneken (Balaton-part, Őrség, Székesfehérvár ódon terei, Dél-Afrika, Berlin, Cannes) játszódó cselekmény bővelkedik izgalomban, meglepetésekben, utazásokban, találkozásokban, s mindent elsöprő szerelemben is.

Furcsa világ ez a mostani… kezd elterjedni az általános vélekedés, hogy gyűlölettel teli, kapzsisággal és telhetetlenséggel megfertőzött világban élünk… Aztán amikor átlendülök ezen a rövid negatív hullámon, és kinyitom a szemem, nem így látom. Olyankor mindig észreveszem, hogy a szeretet mindenhol jelen van, és ebben a fojtogató világban próbál szelíden utat törni magának. Előfordul, hogy nem különösebben említésre méltó, feltűnő vagy méltóságteljes módon, de mindenhol létezik, és körbekerít bennünket ? olvashatjuk a hátsó borítólapon.

Popovics Tamás, az 1968-as pápai születésű, 40 évesen visszavonult ökölvívóbajnok életrajzi elemekkel átszőtt 288 oldalas regénye egy meglepetésekkel teli, hol szédítően ismeretlen, hol fájdalmasan ismerős világba vezeti el az olvasót. A fiatal főhős váratlanul olyan útra téved, ahol szembe kell néznie saját előítéleteivel, haragjával, csalódottságával, miközben feltárul előtte egy új dimenzió. Egy különös öregember, egy csavargó szegődik mellé, hogy segítse őt az eligazodásban, és elkezdődnek a tartalmas beszélgetések, amelyek új megvilágításba helyezik a fiatalember egész addigi életét.

Csavargó dedikációA múlt emlékfoszlányai, a jövő reményképei, egy megfoghatatlan, távoli világ felvillanásai kavarognak, olvadnak össze, és alakítják a jelen történeteit. S ebben az új világban a megszokott rutin a feje tetejére áll, és az oly régen vágyott szerelem is rátalál, amikor a legkevésbé számít rá. A szemünk előtt kibontakozó emberi sorsok arra az egyszerű igazságra mutatnak rá: minden emberben ott szunnyadhat a változás lehetősége, és új értelmet nyerhet a szeretet, a szerelem ebben a zordnak tűnő, mégis csodákkal teli valóságunkban.

Kedves Tamás! Csak reménykedni tudok abban, hogy talál a sorok között legalább egy olyan gondolatot, ami azt mondatja Önnel: Érdemes volt elolvasnom! Szeretettel: PT 2014.02.21. ? dedikálta könyvemet a Székesfehérváron élő balkezes szerző a könyvbemutató végeztével. Kérdésemre elmondta még, hogy a csavargó története folytatódik, s ezzel párhuzamosan egy másik könyvön is dolgozik. Mivel hosszú távú szerződése van Matyi Dezsővel, az Alexandra Kiadó vezetőjével, a két készülő könyv a 2014-es karácsonyi könyvvásáron kerül a közönség elé.

1 hozzászólás

  1. Popovics Tamás világbajnok ökölvívónk, a Csavargó élet – Egy különös barátság és egy szenvedélyes szerelem története című regény szerzője lesz az Alexandra Irodalmi Kávéház következő vendége a Károly körút 3/C-ben. Az Irodalmi Kávézóban a szintén író Lévai Katalin, a Szabadság, szerelem című műsor házigazdája beszélget a szerzővel 2014. május 15-én, csütörtökön 19 órakor.