ZETApress

hírportál

Szűcs Vanda naplója

Egy ikerpár titkos naplójaNéhány hete jelent meg az Alexandra Kiadó gondozásában Szűcs Vanda első regénye Egy ikerpár titkos naplója címmel. A tegnap esti könyvbemutatón a a 14 éves írónővel és Vasvári Judittal, a kötet szerkesztőjével Istenes Bence beszélgetett a Nyugati téri Alexandra Könyvesház Pódiumán. Bencével több tinilány fotózkodott a beszélgetés előtt.

Ahogy Vandának az első könyve, úgy Bencének is első könyvbemutatója volt a tegnap esti beszélgetés, Judit viszont már sok könyvet szerkesztett. Jó volt neki a fiatal lánnyal együtt dolgoznia, mert Vanda mindig őszinte volt, nem futott a munka közben felesleges tiszteletköröket. A rutinos szerzőkkel más a helyzet, ezért velük tovább tart megbeszélni az esetleges változtatásokat.

A könyv két ikerlány, Felster Zita és Felster Luca szemszögéből mutatja be a tizenévesek világát. Vanda elmondta, hogy ő viszont korábban sosem írt naplót, csak a könyve elkészülte után kezdte naplózni saját életét. Kezdetek ? olvashatjuk a könyv alcímeként, s nem véletlenül. Készül a folytatás, a szerző a második könyve. A képzeletbeli ikerlányok sorsát a Facebookon is követhetjük, s a gép mögött Vanda és Judit ül. Számos komment is érkezik ide a kedvencektől, s talán a második kötetben ezek is megjelennek. Az első könyv roppant sikeres, pár hét alatt a két-háromezer példány zöme elfogyott, így rövidesen utánnyomásra lesz szükség.

Vajon ki állítja azt, hogy az egypetéjű ikreknek belülről is hasonlítaniuk kellene? Hát, nem! Ott van például Feltser Luca, aki színötös tanuló, cserkészetre jár, és sohasem hazudik. És Feltser Zita, akit leginkább csak a csinos ruhák és Nagy Marci smaragdzöld tekintete érdekel. Ez a könyv az ő titkos, párhuzamos naplójuk ? olvashatjuk az ajánlóban.

Amikor a kávézóban találkoztunk, a tizennégy éves írónő könyve még épp megjelenés előtt állt. Egy ikerpár, Luca és Zita naplóit írta meg, két karakter két különböző naplóját, méghozzá bravúrosan. És ami a lényeg: hitelesen. A tizenéves problémák (lehet-e csókolózni Marcival vagy sem?), a részletek, a nyelv és a két személyiség nézőpontjai teszik hitelessé és szerethetővé a jó kislány Luca és a vagány Zita élettörténetét. De kicsoda, aki megírta mindezt? Converse cipője van, Nickelbacket hallgat, és egy rakás különórára jár. De mégis, mit gondol a korosztályáról, a világról? És mi lesz vele, ha bejön a könyv, mihez kezd a sikerrel? Erről beszélt élete első interjújában Szűcs Vanda egy kakaó mellett Nagy Gergellyel.

2 hozzászólás

  1. Hol vannak a Felster-ikrek a Facebookon?